Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Θα γεμίσει… δρομείς η Παλιά Πόλη την Κυριακή

Θα γεμίσει… δρομείς η Παλιά Πόλη την Κυριακή

0
xanthi old-citytrail

Σε ρυθμούς «1ου Xanthi Old City Trail» με περισσότερες από 1000 συμμετοχές θα κινηθεί η Ξάνθη

Στις 11:00 η εκκίνηση του αγώνα δρόμου – δείτε τη διαδρομή και τα μέτρα της Τροχαίας

Στους ρυθμούς του… «1ου Xanthi Old City Trail» θα κινείται αυτή την Κυριακή (01/03) η Ξάνθη, καθώς στον αγώνα δρόμου που διοργανώνουν οι «Xanthirunners» οι αριθμοί των συμμετεχόντων έφτασαν σε εντυπωσιακά νούμερα.

Συγκεκριμένα για τον αγώνα των 14,3 χλμ. δήλωσαν συμμετοχή 450 δρομείς και για τον μικρότερο – σε απόσταση – αγώνα των 4,2 χλμ. άλλοι 370, ξεπερνώντας έτσι συνολικά τους 800, ενώ καθώς υπάρχει δυνατότητα εγγραφής την ημέρα του αγώνα, οι συμμετοχές αναμένεται να αυξηθούν και να ξεπεράσουν τις 1000, όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη διοργάνωση, τον «1ο Δημοκρίτειο ημι-μαραθώνιο).

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυριακάτικη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε διαδρομές στα στενάκια της Παλιάς Πόλης όπου θα υπάρχουν κι άλλα μέλη των «xanthifans» (επόπτες αγώνα, εθελοντές κ.α.) και σε ορισμένα σημεία θεατές κι έτσι ο συνοικισμός θα θυμίζει… πίστα αγώνων δρόμου.

Κάλεσμα των «Xanthirunners» στους Ξανθιώτες

Το μέλος των «xanthirunners» και της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα, κ. Σεραφείμ Βασιλειάδης, μίλησε στο «Ε» για τις τελευταίες προετοιμασίες, μία ημέρα πριν τη διοργάνωση. Ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε:

Σ.Β.: «Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί ωστόσο τρέχουμε μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να είναι όλα στην εντέλεια και να αποφύγουμε απρόοπτα. Βασιζόμενοι στην εμπειρία που αποκομίσαμε από την προηγούμενη μεγάλη διοργάνωση (1ος Δημοκρίτειος ημι-μαραθώνιος) οργανώσαμε και τον επερχόμενο αγώνα και, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τον ολοκληρώσουμε με επιτυχία. Πολύ σημαντικό για εμάς είναι η μεγάλη συμμετοχή που υπάρχει και πάλι καθώς περιμένουμε περισσότερους από 1000 δρομείς και στις δύο διαδρομές συν τη μαθητική, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει ανταπόκριση στο κάλεσμα μας και ο κόσμος ασχολείται με το τρέξιμο και τον αθλητισμό. Την ημέρα του αγώνα θα υπάρχουν για λίγες ώρες το πρωί κάποιες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην Παλιά Πόλη κατόπιν συνεννόησης μας με την Τροχαία οπότε θα θέλαμε να πούμε σε όλους τους Ξανθιώτες να μη δυσφορήσουν, αλλά αντίθετα να έρθουν στον αγώνα και να παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες των δρομέων για να τους χειροκροτήσουν και να τους εμψυχώσουν. Σε διάφορα σημεία της Παλιάς Πόλης θα υπάρχουν μέλη της ομάδας μας και εθελοντές τους οποίους ευχαριστούμε, οι οποίοι θα καθοδηγούν τους αθλητές αλλά και τους θεατές σε σημεία όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν τη διαδρομή. Σε όλους τους αθλητές που θα τερματίσουν, θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής (ηλεκτρονικά) και ένα αναμνηστικό ανάγλυφο μετάλλιο του αγώνα μοναδικό σε μέγεθος και βάρος ενώ θα υπάρξουν έπαθλα για τους τρεις πρώτους άνδρες και γυναίκες της γενικής κατάταξης».

Τρέχοντας μέσα στην… ιστορία της Ξάνθης

Εν αναμονή λοιπόν της μεγάλης διοργάνωσης και του αγώνα ο οποίος αναμένεται να είναι μοναδικός και από τους ωραιότερους στην Ελλάδα λόγω της διαδρομής, καθώς οι δρομείς θα διασχίσουν στενά σοκάκια μπροστά από τις εκκλησιές, από αναρίθμητα παραδοσιακά κτίσματα που στεγάζουν σήμερα το λαογραφικό μουσείο, την δημοτική πινακοθήκη, το κέντρο πολιτισμού αλλά και μέρος του περιαστικού δάσους της πόλης κι έτσι δεν θα μπορέσει να φύγει κανένας χωρίς να πάρει κάτι από την ιστορία, την γοητεία και τις ομορφιές της πόλης μας.

Εξάλλου ο παραδοσιακός οικισμός της Ξάνθης, γνωστός ως «παλιά Ξάνθη», δημιούργημα της τρίτης δεκαετίας του 19ου (1830), αποτελεί έναν πόλο έλξης σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που συγκεντρώνει πολιτισμικό, ιστορικό και οικολογικό ενδιαφέρον.

1ος Xanthi Old City Trail – οι διαδρομές

Αγώνας 14,3 χλμ.

Ημερομηνία: Κυριακή 01/03/2015 – Ώρα έναρξης: 11.00

Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης και δια της οδού Βασ. Κων/νου θα κατευθυνθούν οι δρομείς προς τον ποταμό Κόσυνθο, θα περάσουν μπροστά από το πρώην γήπεδο Α.Ο.Ξ. και εν συνεχεία θα ανηφορήσουν στον δρόμο προς την Ι.Μ. Παναγίας της Αρχαγγελιώτισας και στη συνέχεια στην Ι.Μ. Παναγίας της Καλαμούς . Στη συνέχεια θα πάρουν το μονοπάτι επιστροφής προς τον οικισμό Σαμακώβ όπου όταν εισέλθουν θα διασχίσουν αυτόν μέσα από τα στενά σοκάκια με μικρές ανηφοροκατηφόρες και θα καταλήξουν στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου . Από την γέφυρα οι δρομείς θα μπουν στον οικισμό της παλιάς Ξάνθης όπου και θα την διασχίσουν σχεδόν όλη ξεκινώντας από το Λιμνίο, εν συνεχεία θα φθάσουν στο περιαστικό άλσος καταλήγοντας στην λεγόμενη χαράδρα όπου θα συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσα στον χρόνο περνώντας από απίστευτα παραδοσιακά κτίσματα , πλακόστρωτα και βρυσούλες. Οι δρομείς θα περάσουν από την κόκκινη βρύση, τις παλιές φυλακές (σημερινό τζαμί) το Χατζηδάκειο κέντρο πολιτισμού, την μητρόπολη Ξάνθης και το παλιό δημαρχείο καταλήγοντας και πάλι στην κεντρική πλατεία όπου και θα τερματίσουν.

Αγώνας 4,2 χλμ.

Ημερομηνία: Κυριακή 01/03/2015 – Ώρα έναρξης: 11.05

Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης και δια της οδού Βασ. Κων/νου οι δρομείς θα κατευθυνθούν προς τον ποταμό Κόσυνθο, πριν περάσουν την γέφυρα θα τρίψουν αριστερά και θα κατευθυνθούν προς την παλιά πόλη από όπου θα ακολουθήσουν μέρος της διαδρομής του αγώνα των 14.3 χιλ.. Οι δρομείς θα περάσουν από την κόκκινη βρύση, τις παλιές φυλακές (σημερινό τζαμί) το Χατζηδάκειο κέντρο πολιτισμού, την μητρόπολη Ξάνθης και το παλιό δημαρχείο καταλήγοντας και πάλι στην κεντρική πλατεία όπου και θα τερματίσουν.

Μαθητικός αγώνας 1.000 μέτρων

Ημερομηνία: Κυριακή 01/03/2015 – Ώρα έναρξης: 13.30

Διαδρομή: Θα ακολουθήσει κυκλική πορεία με εκκίνηση και τερματισμό την κεντρική πλατεία.

Μέτρα από την τροχαία Ξάνθης το πρωί της Κυριακής

Για τη διευκόλυνση των αθλητών θα παρθούν μέτρα ασφαλείας από το τμήμα Τροχαίας Ξάνθης, από τις 11:00 έως τις 14:00. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Α.Δ. Ξάνθης, το πρωί της Κυριακής θα υπάρξει:

Α) Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων την Κυριακή 01/03/2015 και κατά τις ώρες 11:00 – 14:00 στις κάτωθι αναφερόμενες οδούς:

– Βασ. Κων/νου από Κ. Πλατεία έως Βασ. Σοφίας και Έβρου.

– Οδός Βενιζέλου (διασταύρωση Βασ. Κων/νου έως δ/νση 9ης Μεραρχίας)

– Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Παλιά Πόλη και απαγόρευση εισόδου σε αυτήν από τις κάτωθι οδούς:

– Οδό Παναγίας (σε όλο το μήκος της).

– Οδό Πινδάρου προς Πλ. Μητροπόλεως (σε όλο το μήκος της).

– Οδό Πυγμαλίωνος Χρηστίδη (σε όλο το μήκος της).

– Οδό Λ. Πύργου (σε όλο το μήκος της).

– Οδό Υδραγωγείου (σε όλο το μήκος της).

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από το 4ο χλμ. Ε.Ο. Ξάνθης – Δράμας προς την ανών. Δημ. Οδό που οδηγεί προς Παναγία Καλαμού και Παναγία Αρχαγγελιώτισσα έως τη δ/νση με Επ. Οδό Ξάνθης – Κιμμερίων.

Β) Το τμήμα Τροχαίας Ξάνθης, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, δύναται να διαφοροποιήσει την ώρα έναρξης και λήξης των ως άνω περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας μέτρων και να απαγορεύσει την κυκλοφορία όσο χρόνο χρειαστεί.

Γ) Η κίνηση των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω παρακαμπτήριων, ή παρακείμενων οδών, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Τάι Τσι & Τσι γκονγκ την Κυριακή

Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Αγριάνη Την Κυριακή 28 Απριλίου και ώρα 11.00 το Κέντρο…