Σχόλια 27/02/15

0
axtari 1
Η Ελλάδα φέτος έλαμψε στα Όσκαρ. Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το αγαλματίδιο στην κατηγορία διασκευασμένου…Μνημονίου!


Γέλιο πικρό
Εδώ γελάμε, παρά το τραγικό του γεγονότος που είναι αυτό της εξαφάνισης του φοιτητή Β. Γιακουμάκη. Αιτία; Ότι έχει συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή για τη διερεύνηση των καταγγελιών αλλά και φημών περί άσκησης ενδοσχολικής βίας στον φοιτητή. Είναι βέβαιο ότι:
α) η επιτροπή δεν θα αποδώσει καμία ευθύνη σε κανέναν υπεύθυνο. Γνωστό αυτό χρόνια τώρα, β) περιστατικά σχολικής βίας υποβαθμίζονται ή αποσιωπούνται από τους παράγοντες της σχολικής κοινότητας για να μην εκτεθεί η Σχολή. Κι ας υποστεί τα πάνδεινα ο σπουδαστής…
«Ε»


Σταθμός ανθρώπων
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Ξάνθης είναι ένα σημείο αναφοράς για πάρα πολλούς, παρότι το τρένο στην Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί για πολλούς και διάφορους λόγους.
Εκεί λοιπόν, ο έμπειρος παρατηρητής βλέπει πολλά. Ανθρώπινες ιστορίες ποικίλες, μικρές ή μεγάλες, ενδιαφέρουσες οι περισσότερες, αφίξεις χαράς, αναχωρήσεις λύπης για την απουσία από τα αγαπημένα πρόσωπα.
Ένα συνεχές πήγαινε-έλα ανθρώπων σ’ ένα χώρο 24ωρης λειτουργίας που δέχεται τους πάντες, ακόμη κι αυτούς που φοβισμένοι ή κυνηγημένοι από τη ζωή βρίσκουν καταφύγιο εκεί, στο Σταθμό και στους ανθρώπους του που έμαθαν πλέον ν’ ακούν και να δείχνουν κατανόηση στον ανθρώπινο πόνο και στο πρόβλημα που ο καθένας κουβαλά.
«Ε»


Μείωση τιμών προϊόντων
Ένας τομέας που απαιτεί άμεσα κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι αυτός της μείωσης των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρονται από το δημόσιο όπως πετρέλαιο, βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κλπ.
Βέβαια αναγνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί αυτό διότι απαιτείται να γίνουν ρήξεις και συγκρούσεις με ολιγοπώλια, μονοπώλια και καρτέλ που ελέγχουν την αγορά και δεν την αφήνουν να αναπτυχθεί σε σωστή βάση.
Έτσι, χωρίς τον απαραίτητο ανταγωνισμό μείωση τιμών δεν θα δούμε στα ράφια. Κι αυτό πρέπει να γίνει διότι οι υψηλές τιμές λιανικής μειώνουν το εισόδημα των πολιτών.
-Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.
«Ε»


Τρύπα 7 δις!
Ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό ανακάλυψε τώρα το Οικονομικό Επιτελείο και τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ο κόσμος σταμάτησε να πληρώνει τους φόρους του, από το Δεκέμβρη ακόμα, όταν διαφαινόταν ότι πάμε σε εκλογές. Οι περισσότεροι πίστεψαν ότι όταν θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ (μέλος του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ η νέα αναπλ. Υπουργός), θα καταργήσει όλους τους φόρους αλλά παρόλα αυτά θα συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα.
Όντως η νέα κυβέρνηση πήγε με περισσή μαγκιά στην Ευρώπη, με ξεκούμπωτα πουκάμισα και το ζωνάρι λυμένο για καβγά και τους έτριψε στη μούρη την τελευταία δόση των 7 δις που δεν πρόλαβαν να πάρουν οι προηγούμενοι (θεία δίκη: το ίδιο ποσό που σήμερα ψάχνουμε!). «Δεν έχουμε ανάγκη από τα λεφτά σας», τους είπαν, «δώστε μας μόνο λίγο χρόνο». Και μετά από ένα μήνα διαπραγματεύσεων, οι ευρωπαίοι τελικά μας έδωσαν αυτό που ζητήσαμε: χρόνο και μόνο χρόνο. Και γίναμε όλοι εθνικά υπερήφανοι και πανηγυρίσαμε για τη μεγάλη επιτυχία.
Έλα όμως που η χώρα εκτός από χρόνο χρειάζεται και χρήμα το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στον ορίζοντα γιατί όλες οι κάνουλες έχουν κλείσει. Μετά από πέντε χρόνια θυσιών, κι ενώ είχαμε φτάσει στο τέρμα, βρεθήκαμε πάλι στο πουθενά, κι έτσι που πάμε, το νέο Μνημόνιο που θα υπογράψει οσονούπω η νέα Κυβέρνηση, ανεξαρτήτως από το πώς θα το ονομάσει, θα είναι σκληρότερο από τα δύο προηγούμενα. Ας όψεται ο λαϊκισμός που σ’ αυτή τη χώρα ποτέ δεν πεθαίνει…
«Ε»


Απαιτείται προσοχή
Μαθητές νυχτερινού σχολείου απείλησαν 25χρονο συμμαθητή τους, κλήθηκε η αστυνομία, τους πήρε τα στοιχεία κι έφυγε. Κι έμεινε ο άτυχος μαθητής – θύμα του σχολικού εκφοβισμού από συμμαθητές του.
Το περιστατικό, σίγουρα δεν είναι μοναδικό. Μόνο που τα άλλα δεν γίνονται γνωστά. Και μένουν και τραυματίζουν τις ψυχές των παιδιών που δέχονται τις απειλές και τον εκφοβισμό. Σίγουρα η υπόθεση αυτή δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη στην αντιμετώπιση. Διότι απαιτεί στενή συνεργασία μαθητών και καθηγητών, απαιτεί αμοιβαία εμπιστοσύνη κυρίως από την πλευρά των καθηγητών και δασκάλων, ενδιαφέρον ειλικρινές από το σχολείο στην αντιμετώπιση του θέματος. Το οποίο εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, πληγώνει το θύμα, το τραυματίζει, το απομονώνει και εν τέλει το οδηγεί σε άλλα μονοπάτια και διαδρομές.
Γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση από την πλευρά των δασκάλων-καθηγητών.
«Ε»


Πίσω στην καθημερινότητα
Καλές οι γιορτές, ωραίο το Καρναβάλι μας, όλοι λίγο έως πολύ γλεντήσαμε, ξεδώσαμε και, τέλος πάντων, ξεφύγαμε λίγο από την καθημερινότητα. Οι ρυθμοί πλέον έχουν επανέλθει τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ευρύτερα τοπικό επίπεδο. Τις τελευταίες δύο μέρες τα συνεργεία του δήμου Ξάνθης, παρά τις καιρικές δυσκολίες, εργάζονται πυρετωδώς για να επαναφέρουν και την κεντρική πλατεία μαζί με όλους τους δρόμους της πόλης, πίσω στην συνηθισμένη τους όψη. Φεύγουν στα αποκριάτικα στολίδια από τις κολώνες, κατεβαίνουν οι γιρλάντες και αποσυναρμολογούνται όλα όσα στήθηκαν στην πλατεία για να φιλοξενήσουν τις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο τον ΘΛΕ. Η εξέδρα των επισήμων για την παρέλαση έχει ήδη φύγει και τώρα ετοιμάζεται να πάρει τον δρόμο της επιστροφής στην Δράμα και η κεντρική σκηνή, που μας ήρθε από την εκεί Ονειρούπολη. Και του χρόνου με υγεία, λοιπόν.
Χ.Δ.


Συζήτηση ΕΒΕ – Επιτυχημένος ανοικτός διάλογος
Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε η προχθεσινή ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε το ΕΒΕ Ξάνθης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου. Την συζήτηση παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά αρκετοί ξανθιώτες από όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι δεν έκρυψαν την ευγνωμοσύνη τους και θεώρησαν, όπως είπαν, τυχερούς τους εαυτούς τους που παρακολούθησαν μια εκδήλωση, στην οποία ακούστηκαν αλήθειες γύρω από τα πολλά προβλήματα της χώρας. Ο διάλογος ήταν καρποφόρος και η εμπειρία και διαφορετική οπτική των διαφόρων παραγόντων, προσέδωσαν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος, αλλά και των τομέων που μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε ολόκληρη την Ελλάδα, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών πάνω σε φλέγοντα ζητήματα, με γλώσσα κατανοητή και αδιάσειστα στοιχεία, μακριά από ξύλινους πολιτικούς λόγους και υποσχέσεις.
Χ.Δ.


Πόλεμος πολιτισμών Μοσούλη, Ιράκ
Έχουμε επισημάνει ξανά στο παρελθόν, ότι η εμπόλεμη κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή έχει έντονο τον πολιτισμικό χαρακτήρα. Αυτό επιβεβαιώθηκε δυστυχώς και πάλι με μια αχαρακτήριστη ενέργεια των τζιχαντιστών της ISIS, οι οποίοι κατέστρεψαν την ιστορική βιβλιοθήκη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Εδώ αποκεφαλίζουν ανθρώπους, στα βιβλία θα κολλούσαν; Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Independent, οι τζιχαντιστές της ISIS μπήκαν στην ιστορική βιβλιοθήκη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ καιΟι ακραίοι ισλαμιστές έβαλαν φωτιά σε χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα, παπύρουςάπυρους και βιβλία ανυπολόγιστης ιστορικής και λογοτεχνικής αξίας. Οι ισλαμιστές Αφού εισέβαλαν στο κτίριο και πριν το ανατινάξουν με βόμβα, έκαψαν όλο το περιεχόμενόο του. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Al Rai του Κουβέιτ, Ελάιτζα Μάνιερ, οΟι ιθύνοντες της βιβλιοθήκης ισχυρίζονται πως καταστράφηκαν 112.709 χειρόγραφα και πάπυροι καθώς και πάνω από 8.000 βιβλία, πολλά εκ των οποίων ήταν εγγεγραμμένα στα ιστορικά ντοκουμέντα της UNESCO. Ανάμεσα στα αρχεία που καταστράφηκαν ήταν σπάνια χειρόγραφα από την οθωμανική περίοδο, σπάνιοι ταξιδιωτικοί χάρτες, αλλά και τόμοι με θέμα τη φιλοσοφία και την αραβική ιστορία. «Οι τζιχαντιστές βομβάρδισαν την βιβλιοθήκη της Μοσούλης, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς» δήλωσε ο διευθυντής της βιβλιοθήκης Γκανίμ αλ Ταάν, ενώ τοπικές πηγές δήλωσαν πως οι αΑνώτεροι αξιωματούχοι της πόλης προσπάθησαν να πείσουν τα μέλη της ISIS να μην την καταστρέψουν την βιβλιοθήκη, αλλά δεν τα κατάφεραν. Σύμφωνα με τον Independent, ηΜια βιβλιοθήκη της Μοσούλης που ιδρύθηκε το 1921 και ήταν το σύμβολο της γέννησης του σύγχρονου Ιράκ.
Οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν καταλάβει τη Μοσούλη από τον περασμένο Ιούνιο κι έκτοτε η ISIS προσπαθεί να δημιουργήσει το πρώτο «σύγχρονο ισλαμικό χαλιφάτο» κυβερνώντας τα εδάφη αυτά με τις αρχές της πλέον ακραίας ερμηνείας της Σαρίας, του Ισλαμικού ιερού νόμου.
Όπερ και σημαίνει, τέλος στις «δυτικές» επιρροές στην εκπαίδευση, τέλος στη διδασκαλία των μαθημάτων της φιλοσοφίας και της χημείας επειδή «προκρίνουν τον πολυθεϊσμό και τη βλασφημία», αποκλεισμό των κοριτσιών από τα σχολεία, τέλος στα σχολικά τραγούδια, τέλος στη λογοτεχνία, τέρμα ακόμη και στα χρώματα στο μάθημα των καλλιτεχνικών τα οποία έχουν απαγορευτεί στην μονολιθική και ασπρόμαυρη δικτατορία του ακραίου σουνιτικού Ισλάμ. Θα πείτε βέβαια, εδώ αποκεφαλίζουν ανθρώπους, στα βιβλία θα κολλούσαν;
Χ.Δ.


Συμπαραστάτης του Δημότη ή του Δημάρχου;
«Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται…» και όσο αφορά την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη αν κρίνουμε από το πώς εξελίχθηκε η διαδικασία της εκλογής, με την αποχώρηση – δηλαδή – της πλειονότητας της αντιπολίτευσης (παρατάξεις Πούλιου – Μπένη – Αναταμπούφη – Κολλάρου) μάλλον αυτό δεν είναι καλός οιωνός καθότι δεν εξασφαλίστηκε η ευρύτερη συναίνεση σε ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο, όπως επιτάσσει ο θεσμός. Και παρότι η εκλογή επετεύχθη αφού απαιτούσε τα 2/3 του σώματος και είχαν εξασφαλιστεί με την συμμετοχή των παρατάξεων Καμαρίδη και Τσιακίρογλου ωστόσο το όλο θέμα άφησε μια πικρή γεύση και μια απογοήτευση για το χειρισμό από μέρους της δημοτικής αρχής που έδειξε σημάδια αντιδημοτικής λειτουργίας με την εμμονή του δημάρχου να μην διαβαστεί η επιστολή Πούλιου επικαλούμενος κριτική επί προσωπικού. Διαβάζοντας την επιστολή Πούλιου αντιλαμβάνεται κανείς τι εννοεί ο δήμαρχος και γιατί επέμενε να μην διαβαστεί πριν την εκλογή. Συμπυκνώνεται στην επίμαχη φράση: «Δίνετε την εντύπωση ότι προχωράτε αυθαίρετα σε επιλογή Συμπαραστάτη του Δημάρχου και όχι του Δημότη», αναφέρει ο κ. Πούλιος αφού τον επικρίνει για μια σειρά παραλείψεις ως προς την διαδικασία όπως ανοιχτή διαβούλευση με ειδική συνεδρίαση και όχι εν κρυπτώ και με συνοπτικές διαδικασίες και συναίνεση σε άτομο ευρείας αποδοχής και όχι πρώην συνεργάτιδα του πρώην δημάρχου, σύμφωνα μ’ αυτά που αναφέρονται στην επιστολή.
Μ.Ξ.


Η δικηγόρος Ελένη Αχτάρη Συμπαραστάτης του Δημότη
Αλλά και η νέα Συμπαραστάτης του Δημότη κα Ελένη Αχτάρη σε δηλώσεις της αμέσως μετά την εκλογή της δεν φάνηκε και πολύ ενημερωμένη για την διαδικασία αλλά ούτε – σύμφωνα με τις απαντήσεις της – και για την λειτουργία του θεσμού αφού όταν ρωτήθηκε από το «Ε» ποια ήταν τα κίνητρά της για να δηλώσει υποψηφιότητα το είδε σαν προσωπική της ανέλιξη λόγω και της εμπειρίας της στο δήμο όπως είπε και όχι σαν διάθεση προσφοράς στον δημότη. Φάνηκε αδιάβαστη επίσης και ως προς την διαδικασία που απαιτείται ενώ παραδέχτηκε ότι είχε λίγες μέρες στη διάθεσή της για επαφές με τους συμβούλους – γεγονός επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις Πούλιου για τις εσπευσμένες και συνοπτικές διαδικασίες . Ο δήμαρχος βέβαια στην απαντητική επιστολή του προς τον κ, Πούλιο αναφέρει ότι η προκήρυξη λήγει τέλος Φλεβάρη γι αυτό και το εσπευσμένο του πράγματος ωστόσο είχαν 6 μήνες περιθώριο (από 1ης Σεπτεμβρίου) και μόλις τελευταία ενημερώθηκαν σύμβουλοι και δημότες για την εκλογή.
Να θυμίσουμε ότι η θέση είναι έμμισθη και ότι ο θεσμός αν λειτουργήσει σωστά μπορεί να αναδεχθεί σε πραγματικό συμπαραστάτη και υπερασπιστή του δημότη έναντι του δήμου και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συγκρουστεί με τον δήμο υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του δημότη.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κα Αχτάρη να αποδειχθεί ένας πραγματικός Συμπαράστασης του Δημότη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …