Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η πραγματικότητα προσγειώθηκε επάνω στην Κυβέρνηση…

Η πραγματικότητα προσγειώθηκε επάνω στην Κυβέρνηση…

0
prosgeiosi

Είχαμε προειδοποιήσει από την προεκλογική περίοδο ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν, διότι αποτελούν ευχές και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τότε μας έλεγαν ότι αυτοί θα κάνουν πραγματική διαπραγμάτευση, δεν θα είναι «εθελόδουλοι» και «ραγιάδες», όπως οι «Σαμαροβενιζέλοι».

Ότι οι αγορές θα «χορεύουν στον ρυθμό τους», όταν θα παίζουν τα νταούλια και τους ζουρνάδες. Ότι θα φέρουν τη Δημοκρατία στη χώρα και θα αποκαταστήσουν την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του Έλληνα. Ότι θα εξαφανίσουν το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, ότι θα συγκαλέσουν διεθνή διάσκεψη, θα κηρύξουν το χρέος επαχθές και απεχθές και θα επιβάλλουν σεισάχθεια, διαγράφοντάς το. Ότι θα αποκαταστήσουν αυτόματα τους μισθούς και τις συντάξεις στα προ της κρίσης επίπεδα. Ότι θα επαναπροσλάβουν όλους τους απολυθέντες, ανεξαρτήτως αιτίας απόλυσης, ότι θα ακυρώσουν τις συμφωνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις, ότι θα διώξουν την COSCO και θα κλείσουν τα χρυσωρυχεία στις Σκουριές. Προκάλεσαν εκλογές με το πρόσχημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακολουθούμενοι και από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και κάποιων ανεξάρτητων, στους οποίους θα πρέπει να απονεμηθεί το βραβείο της «πολιτικής βλακείας», διότι καταψήφισαν τον Δήμα για να εκλεγεί ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο άνθρωπος που προσέλαβε από το παράθυρο 860.000 δημόσιους υπαλλήλους, διότι η άρνηση του κ. Τσίπρα να τους εντάξει στα ψηφοδέλτιά του τους άφησε έξω από τη νέα Βουλή και διότι η νέα Κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές, όχι μόνο δεν άλλαξε την κατάσταση, αλλά βρίσκεται απομονωμένη από τους εταίρους μας, χωρίς χρήματα και με το grexit να επανέρχεται στις συζητήσεις των οίκων αξιολόγησης.

Αλλά και μετά τις εκλογές είχαμε επισημάνει ότι οι εταίροι θα είναι επιθετικοί, θα απαιτούν εφαρμογή των συμπεφωνημένων, θα επιμένουν στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και δεν θα είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν βοήθεια χωρίς να λάβουν εγγυήσεις πιστής εφαρμογής του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πίστευε αφελώς ότι η δημοκρατική Ευρώπη θα προσέφερε χρόνο και ευκαιρίες σε μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, με το επιχείρημα της «νωπής» λαϊκής εντολής. Κάτι τέτοιο όμως της έγινε σαφές ότι δεν μπορούσε να γίνει διότι οι κανόνες της Ε.Ε. δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν κάθε φορά που σε μια χώρα μέλος της θα γίνονται εκλογές. Έτσι προσέφεραν μόνο χρόνο χωρίς χρήματα.

Έτσι η πραγματικότητα απεδείχθη σκληρή για το νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, χωρίς συμμάχους και με τις χώρες του νότου να συμμαχούν με τις συντηρητικές κυβερνήσεις του Βορρά.

Σε αυτό βοήθησαν και οι άστοχες δηλώσεις των υπουργών, οι βιαστικές ανακοινώσεις μονομερών ενεργειών, οι προσβλητικές εκφράσεις εναντίον ευρωπαίων ηγετών, η διγλωσσία, άλλη γλώσσα προς τα έξω και άλλη προς το εσωτερικό, η πολυγλωσσία των στελεχών. Βοήθησε και ο τρόπος της διεκδίκησης και της αμφισβήτησης των ευρωπαϊκών πραγμάτων από το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, που γέννησε προσωπικές εχθρότητες και όξυνε περαιτέρω την κατάσταση.

Τελικά διαμορφώθηκε κλίμα αντιπαράθεσης και σύγκρουσης που επέτεινε την καχυποψία και δεν ευνόησε τη διαπραγμάτευση, που κατέληξε, ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζει η Κυβέρνηση, σε πλήρη παράδοσή της στις απαιτήσεις των δανειστών, χωρίς καμία αντιστοιχία με τις προεκλογικές επαγγελίες της, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της.

Και το χειρότερο είναι ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, όταν οι εταίροι και οι «θεσμοί», όπως ονόμασαν την Τρόϊκα, θα ζητήσουν κοστολόγηση και εξειδίκευση της λίστας Βαρουφάκη, προκειμένου να προσδιορίσουν τους όρους για την εκταμίευση των χρημάτων που τα έχει ανάγκη όσο ποτέ η οικονομία μας. Αυτοί οι όροι βέβαια θα πρέπει να μεταφρασθούν σε νόμους και μέτρα που θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή μέχρι τέλους Ιουνίου που τελειώνει η παράταση της δανειακής σύμβασης και όταν η έλλειψη ρευστότητας θα έχει γίνει απελπιστικά επικίνδυνη.

Και τότε θα φανεί η αντοχή της Κυβέρνησης, όταν οι φωνές αντίδρασης των βουλευτών της και των βουλευτών των ΑΝΕΛ, θα ενταθούν μέχρι αποστασιοποίησης από τις ψηφοφορίες και τα νομοσχέδια των μεταρρυθμίσεων θα υπερψηφίζονται με την βοήθεια των βουλευτών της Αντιπολίτευσης, αυτών δηλαδή που καθύβριζαν όταν ψήφιζαν τα μέτρα, τα οποία σήμερα αποδέχθηκαν με την υπογραφή τους.

Κάπως έτσι η προσγείωση της Κυβέρνησης στην πραγματικότητα δεν ήταν μόνο ανώμαλη, αλλά όπως είπε κάποιος, μάλλον «η πραγματικότητα προσγειώθηκε βίαια επάνω στην Κυβέρνηση».

Γιάννης Λασκαράκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Γιάννης Λασκαράκης
  • Θερμοπύλες

    Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θερμοπύλες

Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…