Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Επαναφορά μισθών… προ περικοπών στους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΞ

Επαναφορά μισθών… προ περικοπών στους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΞ

0
DEYAX-empros

Στα επίπεδα του 2012 οι μισθοί με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Μ. Σδρέβανος: «Δεν πρόκειται για επαναφορά μισθών, αλλά συμμόρφωση σε μια δεσμευτική απόφαση»

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ την περασμένη Πέμπτη να επαναφέρει τις αποδοχές των εργαζομένων στην Δημοτική Επιχείρηση στα επίπεδα που ήταν ‘’προ μνημονίου’’ και πριν την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Το γνωστό ζήτημα των αποδοχών των υπαλλήλων είχε αποτελέσει σημείο έντονης τριβής με την προηγούμενη διοίκηση της εταιρίας με τους εργαζόμενους να έχουν προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, όπου έχουν κερδίσει σε πρώτο βαθμό την υπόθεση. Συγκεκριμένα, το ΔΣ αποφάσισε την συμμόρφωσή του με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θεωρεί ότι δεν συντρέχει περαιτέρω μείωση των αποδοχών του προσωπικού της ΔΕΥΑ «εξαιτίας της υπαγωγής αυτού στο βαθμολόγιο και μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, πλέον του 25% σε σύγκριση με εκείνες του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2011». Η απόφαση δεν είναι πρωτοφανής, όπως πολλοί έσπευσαν να την ‘’κακοχαρακτηρίσουν’’, αλλά είναι σύμφωνη με νόμους που περιορίζουν τις μειώσεις μέχρι το 25% του μισθού, παρότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει άμεση ωφέλεια, εφόσον πρόκειται για υπαλλήλους δημοτικής επιχείρησης και όχι δημόσιας. Αυτό δηλαδή που επί της ουσίας θα γίνει, είναι να επανέλθουν προσωρινά οι μισθοί των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΞ στο ύψος που είχαν τον Οκτώβριο του 2011, όταν ολοκληρώθηκαν οι περικοπές που είχαν ξεκινήσει από το 2010.

Μ. Σδρέβανος: «Η απόφαση είναι δεσμευτική»

sdrevanosΤο «Ε» επικοινώνησε με τον νέο πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ, Μαρίνο Σδρέβανο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι δεσμευτική για την ΔΕΥΑΞ και ότι η απόφαση του ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης δεν αφορά επαναφορά μισθών. «Στην ουσία διορθώνεται προσωρινά η υπερβάλλουσα παρακράτηση που είχε επιβληθεί. Την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν την προκαλέσαμε εμείς, αλλά η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, μέσω των υπαλλήλων της, έθεσε ερώτημα για το αν έχουν νομικό έρεισμα οι τόσο μεγάλες περικοπές» ανέφερε ο κ. Σδρέβανος, για να μας εξηγήσει ποια είναι και η ουσία και το πνεύμα της απόφασης: «Η ΔΕΥΑΞ προβαίνοντας στην αποδοχή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διατύπωσε ταυτόχρονα και την ρητή επιφύλαξη στην τελεσίδικη απόφαση. Η υπόθεση βρίσκεται σε διοικητικά δικαστήρια και αναμένεται να εκδικαστεί στο Εφετείο τον Μάρτιο και τον Μάιο, γιατί έγινε σε δύο φάσεις. Υπάρχει το ενδεχόμενο η υπόθεση να φτάσει μέχρι τον Άρειο Πάγο, οπότε θα χρειαστούν 4 με 5 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει». Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι με την απόφασή του αυτή το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ, πρακτικά, προδικάζει και την τύχη της υπόθεσης στα δικαστήρια υπέρ των εργαζομένων, εφόσον διαφαίνεται ότι η εταιρία αποδέχεται τις θέσεις τους, επαναφέροντας την μισθοδοσία στα επίπεδα που οι εργαζόμενοι επιθυμούν.

35.000 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα

Σκοπός της ΔΕΥΑΞ ήταν να αρχίσει άμεσα η καταβολή των μισθών στους υπαλλήλους, όπως αυτοί θα καταλήξουν σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δικαιωθούν ενώπιον των δικαστηρίων. Επειδή όμως η τελική απόφαση μπορεί να καθυστερήσει, «η ΔΕΥΑΞ πιθανώς να κληθεί μετά από 4-5 χρόνια να καταβάλει ένα πολύ μεγάλο ποσό μερικών εκατομμυρίων ευρώ, πράγμα που θα την οδηγήσει στο κλείσιμο» σημείωσε ο κ. Σδρέβανος. Η επιβάρυνση που θα έχει η ΔΕΥΑΞ κατόπιν της απόφασης αυτής, είναι ύψους 35.000 ευρώ περίπου μηνιαίως. Η ρητή επιφύλαξη της δημοτικής επιχείρησης της δίνει την δυνατότητα σε περίπτωση που δικαιωθεί η ίδια και όχι οι ενάγοντες εργαζόμενοι, να χαρακτηρίσει το επιπλέον ποσό των μισθών των υπαλλήλων ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Εδώ βέβαια προκύπτει το ερώτημα, αν θα είναι σε θέση μετά από 4-5 χρόνια να επιστρέψουν οι υπάλληλοι τα χρήματα που θα έχουν λάβει. Ο πρόεδρος κ. Σδρέβανος, πάντως, φάνηκε αισιόδοξος αναφορικά με τα οικονομικά της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης, κάτι που διαφαίνεται, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, και στην έγκαιρη καταβολή των δόσεων των δανείων της ΔΕΥΑΞ. «Μέχρι τώρα ο δήμος Ξάνθης επιβαρυνόταν με την καταβολή της δόσης του δανείου της ΔΕΥΑΞ, διότι είναι τριτεγγυητής. Τον Δεκέμβριο του 2014 κάλεσα τον δήμαρχο κ. Δημαρχόπουλο και τον ενημέρωσα ότι η ΔΕΥΑΞ επίσημα κάνει ανάληψη της ευθύνης του δανείου και θα καταβάλει την δόση των 176.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Στο πλαίσιο της τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων της επιχείρησης ύδρευσης έχει προγραμματιστεί και η σταδιακή αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. «Έχω δεσμευτεί απέναντι στον δήμο ότι θα πληρώνουμε σταδιακά από 20.000 μέχρι και 70.000 ευρώ, ανάλογα με τις δυνατότητες της ΔΕΥΑΞ, ώστε να κλείσουν και οι παλιότερες οφειλές που επιβάρυναν τον δήμο Ξάνθης» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ.

Χρέη δημοτών

Ερωτηθείς ο κ. Σδρέβανος σχετικά με τις οφειλές που εμφανίζουν συνδημότες μας προς την ΔΕΥΑΞ, σημείωσε ότι τα ποσά δεν είναι πολύ μεγάλα, γιατί αφορούν οικιακή χρήση. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ‘’μεγάλων’’ πελατών της επιχείρησης, γίνεται προσπάθεια είσπραξης, έστω και σε δόσεις. Έχει αρχίσει μάλιστα και η έρευνα για να διευκρινιστεί πόσοι δημότες δεν έχουν καταβάλλει ακόμη το τέλος σύνδεσης αποχέτευσης. Ο κ. Σδρέβανος, πάντως, εκτιμά ότι είναι λίγες οι κατοικίες για τις οποίες δεν έχει πληρωθεί ποτέ το τέλος σύνδεσης στους υπονόμους, που ανέρχεται γύρω στα 200 ευρώ, αλλά θα διερευνηθεί διεξοδικά το επόμενο διάστημα.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…