Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Άλλη μία νεανική συμμορία από το Δροσερό εντόπισε η αστυνομία

Άλλη μία νεανική συμμορία από το Δροσερό εντόπισε η αστυνομία

0
astynomia-ktirio

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία έξι ατόμων ηλικίας 15-27 ετών. Εξιχνιάστηκαν 24 διαρρήξεις και 17 κλοπές αυτοκινήτων στην πόλη και τα περίχωρα. Λεία άνω των 17.000 €

«Καζάνι που βράζει» η εγκληματικότητα στον συνοικισμό. Όλοι γνωρίζουν, όλοι ανησυχούν, αλλά τα χέρια της Πολιτείας μένουν σταυρωμένα

Κοιτίδα παραβατικότητας που διαμορφώνει το τοπίο στην ήσυχη κατά τα άλλα πόλη μας, αποτελούν οι εγκληματικές ενέργειες μιας μερίδας κατοίκων από το Δροσερό, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω της συχνότητας των περιστατικών και του νεαρού της ηλικίας των δραστών. Καθημερινές κλοπές κινητών τηλεφώνων, φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, διαρρήξεων σπιτιών και αυτοκινήτων συνθέτουν το πεδίο δράσης των μικροεγκληματιών που προξενούν καταστροφές, ακόμη και για ευτελή αντικείμενα ή μικροποσά.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία έξι νεαρών, οι δύο είναι 15 χρονών

Τη δράση άλλης μιας σπείρας διαρρηκτών διακρίβωσε η Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας της αστυνομίας της Ξάνθης, εξιχνιάζοντας συνολικά 24 διαρρήξεις – κλοπές και 17 κλοπές οχημάτων.

Διακριβώθηκε από την εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών η δράση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις σε οικίες, επιχειρήσεις, γραφεία και οχήματα, καθώς επίσης και κλοπές οχημάτων, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Η σπείρα δρούσε κυρίως στην πόλη της Ξάνθης, αλλά και σε περιφερειακούς οικισμούς και περίχωρα.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία έξι μελών της ομάδας, ηλικίας, 27, 20, 18, 17, 15 και 15 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα και διακεκριμένες κλοπές. Δύο από τα μέλη της ομάδας, ηλικίας 17 και 20 ετών, κατηγορούνται επίσης για εμπρησμό, επειδή έβαλαν φωτιά χωρίς προφανή αιτία σε δύο φορτηγάκια.

Διακριβώθηκε η δράση τους από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα

Ειδικότερα, μετά από ενδελεχείς έρευνες, συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση δεδομένων, στοιχείων και ευρημάτων, που προέκυψαν από αυτές, εξακριβώθηκε ότι οι νεαροί κατά το χρονικό διάστημα 30 Οκτωβρίου 2014 – 19 Ιανουαρίου 2015, είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση και σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων σπιτιών, επιχειρήσεων, γραφείων και οχημάτων, καθώς επίσης και την κλοπή οχημάτων.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι τα μέλη της ομάδας, κατά το χρονικό διάστημα δράσης τους, με σύνθεση που εναλλασσόταν, διέρρηξαν, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, 23 οικίες, επιχειρήσεις, γραφεία και οχήματα, ενώ σε μία περίπτωση σταμάτησαν το όχημα που οδηγούσε 36χρονη Γεωργιανή, κλείνοντας της το δρόμο και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του ένα κινητό τηλέφωνο. Συνήθως, «χτυπούσαν» μονοκατοικίες και επιχειρήσεις περιμετρικά της πόλης και σε αυτούς αποδίδεται και η πρόσφατη διάρρηξη στα συνεργεία αυτοκινήτων και αντιπροσωπείες πριν από λίγο καιρό. Οι δράστες είτε επέλεγαν να παραβιάσουν την είσοδο ή επωφελούνταν από ανοιχτά παράθυρα προκειμένου να μπουν μέσα στα σπίτια και να κλέψουν ακόμη και τα πιο ευτελή πράγματα.

Η συνολική λεία τους ξεπερνά τις 17.000 €

Κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων αφαίρεσαν μεταξύ άλλων: χρυσαφικά – κοσμήματα, το χρηματικό ποσό των 1.615 ευρώ, 26 ηλεκτρονικές συσκευές, 3 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 1 ηλεκτρονικό υπολογιστή, 1 tablet, 1 γεωργικό μηχάνημα, 6 κινητά τηλέφωνα, 1 ρολόι και διάφορα έγραφα. Η συνολική λεία της ομάδας ξεπερνά τις 17.000 ευρώ.

Από τις μεθοδικές αστυνομικές έρευνες προέκυψε επίσης ότι, το ίδιο χρονικό διάστημα, τα μέλη της ομάδας, με διαφορετικές συνθέσεις, αφαίρεσαν από την πόλη και διάφορα χωριά της Ξάνθης, δύο φορτηγάκια και δεκαπέντε 15 δίκυκλα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν καμένα τα δύο φορτηγάκια, τα οποία όπως προέκυψε είχαν αφαιρέσει δύο από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ηλικίας 17 και 20 ετών.

Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίσθηκαν επίσης, οκτώ 8 από τα αφαιρεθέντα δίκυκλα, ένα 1 tablet μία 1 ηλεκτρονική συσκευή, ένα 1 ρολόι και ένας 1 κινητήρας με αποξεσμένο αριθμό. Όλα τα παραπάνω αντικείμενα, πλην του κινητήρα και της ηλεκτρονικής συσκευής, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται, αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Σημειώνεται ότι η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και έναν 28χρονο, κατηγορούμενο για κλοπή, διότι όπως προέκυψε διέπραξε από κοινού με μέλη της ομάδας, μία από τις παραπάνω διαρρήξεις, χωρίς όμως να προκύπτει περαιτέρω εμπλοκή του σε αυτήν.

Όλοι ανεξαιρέτως «γνώριμοι» της αστυνομίας

Επίσης, όλοι οι δράστες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για κλοπές, ενώ οι δύο 2 από αυτούς, ηλικίας 17 και 15 ετών, βρίσκονται σε Κατάστημα Κράτησης και Ίδρυμα Αγωγής Ανήλικων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης της χώρας αντίστοιχα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ξάνθης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, για να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της ομάδας.

«Μάστιγα» η μικροεγκληματικότητα από το Δροσερό. Γ. Γκοδοσίδης: «όλη μέρα με αυτούς ασχολούμαστε»

Για άλλη μια φορά ο αστυνομικός διευθυντής κ. Γιώργος Γκοδοσίδης σχολίασε τις διαστάσεις που έχει πάρει η νεανική εγκληματικότητα από το Δροσερό σε συνδυασμό με τη ζωή των δραστών σε προβληματικές οικογένειες. Η κύρια ενασχόληση των αστυνομικών της Ξάνθης ουσιαστικά βασίζεται πάνω στις δράσεις των Δροσεριτών, που επιδίδονται σε ένα καθημερινό παιχνίδι «γάτας και ποντικού» με την αστυνομία, αφού προσάγονται συνεχώς ή εξετάζονται μιας και τα ίδια και τα ίδια ονόματα τραβούν την προσοχή των αστυνομικών της Ασφάλειας.

Ο ίδιος υπογραμμίζει δε ότι τα κατασταλτικά μέτρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν συνολικά το φαινόμενο, αλλά πρέπει να επέμβει η Πολιτεία με προνοιακές υπηρεσίες, ώστε να φροντίσει αυτά τα παιδιά, να τα περιθάλψει, να τους δώσει προοπτική και να ανατρέψει ένα μέλλον μέσα στη φτώχεια, την παρανομία και τα πήγαινε- έλα σε σωφρονιστικά ιδρύματα που φαίνεται προδιαγεγραμμένο.

Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να ανατρέφουμε μελλοντικούς μικρούς ή μεγάλους παραβάτες στο Δροσερό.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξάνθη: Συνελήφθη γυναίκα να κλέβει δίκυκλη μοτοσικλέτα

Αναζητείται ο συνεργός της Συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 15 Απριλίου 2024…