Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε τροχιά πανελλαδικών εξετάσεων οι τελειόφοιτοι

Σε τροχιά πανελλαδικών εξετάσεων οι τελειόφοιτοι

0
panelladikes proetoimasia

Από 10 Φεβρουαρίου αρχίζουν οι υποβολές δηλώσεων συμμετοχής στις εξετάσεις

Εν αναμονή τελικών αποφάσεων για την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων

Από την προσεχή Τρίτη 10 Φεβρουαρίου έως την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου καλούνται οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων να υποβάλουν αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και πέραν αυτής δεν θα γίνεται δεκτή καμία δήλωση, αλλά ούτε και διόρθωση της δήλωσης που υποβλήθηκε.

Αίτηση και μία φωτογραφία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), που είναι και οι πλειοψηφία, ισχύουν τα εξής: Οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ υποβάλουν την αίτηση στο λύκειο όπου φοιτούν, χωρίς να συνυποβάλλουν άλλα δικαιολογητικά, παρά μόνο μία φωτογραφία. Το έντυπο της αίτησης – δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις έχει αναρτηθεί ήδη στο διαδίκτυο, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr στον σύνδεσμο ‘’Εξετάσεις’’), από όπου μπορεί να τυπωθεί, είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είτε από το λύκειο και να διανεμηθεί στους ενδιαφερομένους. Ο υποψήφιος επιλέγει και συμπληρώνει χειρόγραφα την ανάλογη αίτηση – δήλωση και, στη συνέχεια, την υποβάλει στο λύκειο για ηλεκτρονική καταχώρηση ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του. Εντός της ίδιας προθεσμίας, οι υποψήφιοι θα πρέπει, επίσης, να δηλώσουν το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», καθώς και τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδιο, μουσική) εάν επιθυμούν να εξεταστούν σε αυτά πανελλαδικά.

Χωρίς δικαιολογητικά οι υποψήφιοι του 10%

Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ, υποβάλουν την αίτηση στο λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΓΕΛ, μαζί με ευκρινές φωτοαντίγραφο του απολυτηρίου τους ή ισότιμου τίτλου άλλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που θα επιδιώξουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς επανεξέταση, μέσω της κατηγορίας του 10% των εισακτέων, δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν δικαιολογητικά. Στους αποφοίτους του 2013 αναλογεί το 40%, ενώ στους αποφοίτους του 2014 το 60% από τις θέσεις εισακτέων της κατηγορίας του 10%. Όπως τόνισε στο «Ε» ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κ. Ζηκούδης, «οι υποψήφιοι μέσω του 10% θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για την ανακοίνωση προκηρύξεων, σε περίπτωση που επιθυμούν να εισαχθούν σε στρατιωτικές ή αστυνομικές σχολές». Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, «επειδή στους υποψήφιους που φοιτούν στο σχολείο παρέχεται έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις διαδικασίες, οι παλιότεροι τελειόφοιτοι θα πρέπει να μην αμελήσουν να λάβουν από το λύκειο, προφανώς μετά το Πάσχα, κωδικό για την υποβολή του μηχανογραφικού τους, και να μην λησμονήσουν, επίσης, τον Ιούνιο να συμπληρώσουν εγκαίρως το μηχανογραφικό τους».

Στο… τραπέζι ακόμη η Τράπεζα Θεμάτων

Αναφορικά με το θέμα των φημολογούμενων αλλαγών στο λύκειο και, κυρίως, την κατάργηση ή όχι της περιβόητης Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, ο κ. Ζηκούδης μας απάντησε: «δεν έχουμε λάβει ακόμη επίσημη ενημέρωση, παρότι πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Τράπεζα Θεμάτων αποτελεί ήδη παρελθόν. Οι αντιδράσεις ποικίλλουν, γιατί πλέον μαθητές και καθηγητές ήταν πιο εξοικειωμένοι με την διαδικασία, αλλά σίγουρα αποτελεί μια ανακούφιση για τους γονείς, οι οποίοι έφτασαν να πληρώνουν φροντιστήρια, αν αυτό αληθεύει, ακόμη και για το μάθημα των θρησκευτικών». Υπήρχαν, βέβαια, και αυτοί που θεωρούσαν άδικη την διαδικασία, καθώς οι μαθητές ενός λυκείου τύχαινε να εξεταστούν σε πολύ δυσκολότερο ή ευκολότερο μάθημα από τους μαθητές ενός άλλου σχολείου. Σύμφωνα με ανακοίνωση, πάντως, του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις Λυκείου τύπου πανελληνίων και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αποτελούν παρελθόν, κάτι που θα ισχύσει από το τρέχον σχολικό έτος, δηλαδή από τις εξετάσεις Μαΐου – Ιουνίου 2015. Επίσης, επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος 9,5, ενώ δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…