Σχόλια 10/02/15

0
Το μόνο που δεν άλλαξε ο Τσίπρας ήταν το όνομα της χώρας. Πάλι καλά που δεν έβαλε και ένα «Λαϊκή» ανάμεσα στο «Ελληνική» και στο «Δημοκρατία».


Αποκατάσταση των ζημιών
Άμεση ήταν η αποκατάσταση των ζημιών στην παραλιακή ζώνη του νομού. Οι δρόμοι επιδιορθώθηκαν και δόθηκαν στην κυκλοφορία για να μπορέσουν να πάνε στα σπίτια τους οι παραθεριστές της παραλίας.
Βέβαια νερά υπάρχουν ακόμη μέσα στις αυλές, ζημιές έγιναν και σε σπίτια αλλά δεν είναι σημαντικές. Λόγω του νοτιά που φυσούσε, η θάλασσα «βγήκε» έξω κι αυτό ήταν η αιτία να πλημμυρίσουν κάποια σημεία και να γίνουν ζημιές.
«Ε»


Πάει για ακύρωση
Η υπόθεση υπόγειο πάρκινγκ πάει για ακύρωση μάλλον. Αυτό δείχνουν όλα τα σημάδια της υπόθεσης. Κι έτσι από τις συνεχείς ημερομηνίες για ολοκλήρωση των εργασιών μέσα κι έξω, όλα οδηγούν πλέον, μέσα από πολύμηνες καθυστερήσεις στην ακύρωση του διαγωνισμού κι αυτό διότι έχουν μπλεχτεί τα πράγματα πάρα πολύ μεταξύ δήμου και ενοικιαστή, της κυρίας Πατρικίου. Εσχάτως δημιουργήθηκε θέμα εγγυητή και το σήριαλ καλά κρατεί.
Άλλη μια απόδειξη ότι δήμοι και δημόσιο δεν είναι καλοί διαχειριστές της περιουσίας των δημοτών. Την διαχειρίζονται με τον χειρότερο τρόπο και πολλές φορές ζημιογόνο.
Το ερώτημα είναι εάν ήταν προσωπική τους περιουσία έτσι θα την διαχειρίζονταν;
Φυσικά όχι! Την δημοτική την απαξιώνουν μέσω της συμπεριφορά τους…
«Ε»


Αυθαιρεσίες από τη δημοτική αρχή
Αρνητικά σήματα στέλνει μερικές φορές η δημοτική αρχή. Μάλιστα αυτά έχουν σχέση και με την ποιότητα ζωής των κατοίκων που υποβαθμίζεται μέσω της ανοχής ή και υποχωρητικότητας του δήμου για διάφορους λόγους.
Έτσι, συγκεκριμένα, στην πλατεία Ελευθερίας, παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη τάση κατάληψης των πεζοδρομίων. Σταδιακά οι πεζοί εκτοπίζονται επ’ωφελεία τραπεζιών, καρεκλών και εσχάτως τελάρων φρούτων, τεντών και άλλων προσθηκών και εμποδίων.
Η τάση έχει εξαπλωθεί και ο δήμος αδιαφορεί προκλητικά, ενώ οι πεζοί δυσανασχετούν για την αδικαιολόγητη κατάληψη των πεζοδρομίων όπου πλέον η διέλευση από αυτά είναι προβληματική. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι όλα γίνονται εν γνώσει του δήμου και πως τα «στραβά μάτια» είναι προφανή και αμαρτωλά.
«Ε»


Τι εστί ΜΟΜΑ
Δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθούμε τις τεράστιες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο, όπου ο υπουργοί διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη και την εντυπωσιακότερη εξαγγελία. Μάλλον όμως πρωταθλητή θα αναδείξουμε τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο, που ανήγγειλε από τον Έβρο την ανασύσταση των ΜΟΜΑ!
Σίγουρα όσοι είναι πάνω από 40 χρονών θα γνωρίζουν τι εστί ΜΟΜΑ. Πρόκειται για μια υπηρεσία του στρατού που αναλάμβανε να εκτελέσει έργα υποδομής όπως δρόμους, γέφυρες, εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά έργα κλπ., σε άλλες εποχές που η χώρα υστερούσε τραγικά στους τομείς αυτούς. Και τώρα γυρίζουμε ολοταχώς πενήντα χρόνια πίσω, στη χρυσή εποχή του 1960…
Κι αναρωτιέται κανείς: Ποιο είναι άραγε το καινούριο που κομίζει η νέα κυβέρνηση; Με την επιστροφή σε αναχρονιστικούς φορείς θα έρθει η ανάπτυξη και θα βγει η χώρα από την κρίση;


«Ο Τσίπρας ήταν απίστευτος»
Όσοι εντός και εκτός συνόρων περίμεναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αρχίσει τις … «κωλοτούμπες» με τις προγραμματικές δηλώσεις διαψεύστηκαν. Γιατί ότι είπε προεκλογικά ακριβώς αυτά είπε και ως πρωθυπουργός. Δεν υπήρξαν ουσιαστικές παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης παρά μόνο στο χρόνο υλοποίησης των δεσμεύσεων όπως για παράδειγμα τη σταδιακή αύξηση (και μέχρι το 2016)και όχι άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αλλά αυτά είναι πταίσματα… Γενικά η ομιλία του Πρωθυπουργού ικανοποίησε και αναθέρμανε το κλίμα των προσδοκιών ενώ προετοίμασε για το τι περιμένει το κυβερνητικό επιτελείο με τις διαπραγματεύσεις και γι αυτό ζήτησε στήριξη από όλα τα κόμματα. Μέχρι και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. ο αειθαλής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που παρακολούθησε από τα θεωρεία των επισήμων τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν ρωτήθηκε πω ς του φάνηκε αναφώνησε : «Ο Τσίπρας ήταν απίστευτος». Βέβαια αυτό είναι κάπως διφορούμενο: Είτε γιατί υπονοούσε ότι αυτά που έλεγε ήταν απίστευτα …είτε γιατί τον θαύμασε! (Μάλλον το πρώτο θα εννοούσε!!!).
Μ.Ξ.


Δεν πέρασαν οι εκβιασμοί…
Αυτό που μάθαμε επίσης δια στόματος Πρωθυπουργού είναι ότι η ασφυκτική ημερομηνία της 28 Φεβρουαρίου για να κλείσει το πρόγραμμα και να διασφαλιστεί η δόση δεν ήταν επινόηση των δανειστών μας αλλά της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου που επέσπευσε την ημερομηνία ενώ το πρόγραμμα έληγε τον Μάιο με προφανή λόγο να το χρησιμοποιήσει ως εκβιαστικό χαρτί για τις εκλογές και να μην αφήσει χρόνο για διαπραγμάτευση στην νέα κυβέρνηση. Αυτό δεν το κάνεις όταν σκέφτεσαι το συμφέρον της χώρας παρά μόνο την πολιτική σου επιβίωση κ. Σαμαρά! Και όπως αποδείχθηκε ο λαός δεν μάσησε από φοβέρες και εκβιασμούς! Αλλά όλα αυτά και άλλα πολλά για τα Μνημόνια θα τα μάθουμε προσεχώς από την Εξεταστική για να αποδοθούν κάποτε ευθύνες όπου υπάρχουν για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε!
Μ.Ξ.


Το μέγεθος… παίζει ρόλο;

Συζητώντας τις προάλλες με φίλο δεδηλωμένων ‘’δεξιών’’ φρονημάτων, ξαφνιάστηκα με την στάση του, όταν στην συζήτηση αναφέρθηκε η τοποθέτηση της νέας μεγάλης σημαίας στο ‘’Αυγό’’, με την οποία είναι αντίθετος. Το θέμα με την 70 τ.μ. σημαία και τον 18 μέτρων ιστό, που επιθυμούν να τοποθετήσουν στην κορυφή ‘’Σταύρου Τσακίρη’’ οι ‘’Φίλοι της Σημαίας’’, έχει απασχολήσει αρκετά το τελευταίο διάστημα με απαντήσεις και αντεγκλήσεις από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ξάνθης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία διατείνεται ότι στο σημείο υπάρχει κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, και πρότεινε άλλο σημείο, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ΕΑΑΣ. Πέρα από το θέμα της ‘’νομιμότητας’’ και της καταπάτησης αρχαιολογικού χώρου όμως, υπάρχει και το θέμα της αισθητικής παρέμβασης, που είναι βέβαια κάτι πολύ υποκειμενικό. Αυτό που εύστοχα έθεσε, επίσης, ο φίλος στην συζήτησή μας, ήταν το μήνυμα που δίνεται. Τεράστιες σημαίες, ζωγραφισμένες και σε βράχους, αντικρίζουμε σε νησιά και περιοχές που γειτνιάζουν, κυρίως, με την Τουρκία και λειτουργούν ως υπενθύμιση. Εδώ στην Ξάνθη τι θα εξυπηρετήσει; Αμφισβητεί κανείς την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή; Ή μήπως δημιουργούμε θέματα μόνοι μας;
Χ.Δ.


Κρύβε λόγια
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω με ακρίβεια τις πολιτικές πεποιθήσεις και την ιδεολογία του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, αλλά ό,τι και αν πιστεύει, έστω για τον ΣΥΡΙΖΑ και την νέα συγκυβέρνηση, θα πρέπει να το κρατάει για τον εαυτό του και να μην το ξεστομίζει τόσο εύκολα, τουλάχιστον όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. Μου έκανε εντύπωση η πρόσφατη δήλωσή του, πριν την συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε: «Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο γοητευτικός μπορώ στο Βερολίνο. Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε ένας αριστερός συρφετός(!), αλλά μπορεί να υπολογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή δεν μπορείς πλέον να είσαι σίγουρος με όσα ανακυκλώνονται στο διαδίκτυο, προσπάθησα να βρω την ακριβή του διατύπωσή του στα αγγλικά στην εφημερίδα The Telegraph του Λονδίνου: «I will tell Mr Schäuble that we may be a Leftwing riffraff (αριστερός συρφετός) but he can count on our Syriza movement to clear away Greeces cartels and oligarchies». Κι ύστερα λένε, πως φταίει ο φονιάς…
Χ.Δ.


Βαριά η φανέλα
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην ξεπέρασε το 5% στις εκλογές του Ιανουαρίου, μπορεί να γνώρισε μια πραγματική εκλογική συντριβή, όμως μόλις προέκυψε θέμα ηγεσίας του κόμματος, ενόψει και του συνεδρίου που ανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος, ανεφάνησαν περί τα 10 στελέχη υποψήφια για την θέση του αρχηγού της παράταξης. Προφανώς και δεν εποφθαλμιούν αυτό το 5% όλοι αυτοί οι επίδοξοι μνηστήρες, αλλά το ιστορικό όνομα (με όσα αυτό συνεπάγεται) ενός κινήματος που πρωταγωνίστησε στην πολιτική σκηνή για 40 περίπου χρόνια. Την μεγάλη προθυμία ‘’αποκατάστασης’’ του ΠΑΣΟΚ σχολίασε και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης: «Η εικόνα των τελευταίων ημερών, ότι για ένα κόμμα του 4,67% ενδιαφέρονται 10 υποψήφιοι, είναι κωμικοτραγική». Εν αναμονή, λοιπόν, του μέλλοντος του ΠΑΣΟΚ.
Χ.Δ.


Ρητορεία… πεζοδρομίου
Είναι αλήθεια ότι δεν περιμένει κανείς με τα μέλη του νέου Κοινοβουλίου να παρακολουθήσει ρητορικές διατυπώσεις, δομημένο πολιτικό λόγο και να θαυμάσει τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Αυτά φαίνεται ότι έχουν παρέλθει, με τον λαϊκισμό να σαρώνει, και τους βουλευτές να επιδίδονται σε φτηνές μεταφορές και λογοπαίγνια. Στο πλαίσιο αυτό, λίγο εξέπληξε και η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου, που κλήθηκε να σχολιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού: «Δεν θα πέσουμε στα τέσσερα. Είμαστε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Αν τους αρέσουν [αυτά που προτείνει η Ελλάδα στους εταίρους], έχει καλώς». Όταν δε ρωτήθηκε, πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης, ο κ. Καμμένος επανήλθε δριμύτερος: «Πάντως, δεν θα βγούμε στη βίζιτα». Το καλό το κρατούσε για το τέλος, αναφορικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: «Ρωτήστε τον κ. Σαμαρά. Να μας πουν αυτοί που ήταν στα τέσσερα τόσα χρόνια». Αφού δεν έκανε και αναπαράσταση, πάλι καλά να λέμε.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…