Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Οι ματρακάδες και η λιτότητα

Οι ματρακάδες και η λιτότητα

0
pragmatikotita


Η λιτότητα είναι η γνωστή λιτότητα, τίποτα παραπάνω. Ο ματρακάς είναι ένα σφυρί τετράγωνο που παλιά είχε ξύλινο χερούλι και σήμερα κατασκευάζεται με πλαστικό. Το χρησιμοποιούν κατά κόρον τα μαστόρια στις οικοδομές.

Η μάρκα που κυκλοφορούσε παλιά ήταν της εταιρείας Peugeot. Ξαφνικά εμφανίστηκε να προσφέρει σε ανταγωνιστικότερες τιμές η επίσης Γαλλική εταιρεία Mob. Σαν εισαγωγείς του είδους φέραμε μια πρώτη παρτίδα από 500 τεμάχια. Δεν προλάβαμε να τα ακουμπήσουμε στα ράφια και λόγω ποιότητας και τιμής έγιναν ανάρπαστα. Βουτάω αμέσως το αεροπλάνο στα 1981 και πάω στο Παρίσι για να παζαρέψω μια μεγαλύτερη ποσότητα.

Αφού συμφωνήσαμε στην τιμή βάλαμε μία παραγγελία της τάξεως του ενός πλήρους container που αριθμούσε 20.000τεμ. Από τότε αυτό επαναλήφθηκε αρκετές φορές. Χόρτασαν οι Γάλλοι λεπτά κι εμείς βογκήξαμε στη δουλειά. Να και δόμ και χαρά μεγάλη. Αυτό συνεχίστηκε ακατάπαυστα μέχρι περίπου το έτος 2000. Κατόπιν άρχισε η κάμψη των Γαλλικών σφυριών και η δειλή εμφάνιση των λίγο κακοφτιαγμένων Κινέζικων. Σήμερα που μιλάμε δεν πουλιέται στην Ελληνική αγορά ούτε ένας Γαλλικός ματρακάς, ούτε μισός, τα πάντα είναι Κινέζικα και μάλιστα αρκετά καλά από πλευράς ποιότητας.

Η εταιρεία Mob λογικά σταμάτησε να δίνει φόρους στο Γαλλικό Δημόσιο. Το ίδιο συνέβη και με τις αυτοκινητοβιομηχανίες Citroen και Renault. Οι πωλήσεις τους άρχισαν να πέφτουν λόγω της εμφάνισης των Ιαπωνικών όσο και των Κορεατικών εταιρειών. Ο ανταγωνισμός πλέον είναι ανηλεής και οικονομικά αιματηρός.

Τα κρατικά νοσοκομεία της Γαλλίας σταμάτησαν να χρηματοδοτούνται όπως πριν, οι μισθοί συρρικνώθηκαν αλλά ο Γαλλικός λαός επιμένει να απαιτεί περίθαλψη και κοινωνικές παροχές όπως στο παρελθόν. Αυτοί που εποφθαλμιούν την εξουσία τάζουν λαγούς με πετραχήλια και Δεσποτικές μήτρες. Μερικοί προσθέτουν και ποιμαντορικές ράβδους.

Το ίδιο και σε μας. Έβγαζε κάποτε πλακάκια η ΑΚΜΗ και συνθετικά νήματα η Βομβυκρύλ, σήμερα είναι εργοστάσια για να γυριστούν φίλμ νουάρ με τον δράκουλα και την αγαπημένη του. Εμείς όμως εκεί, απαιτούμε την BMW σειρά 5 και αρκούμαστε τελικά σε ένα Volvo έστω και λιγότερο από δυόμιση χιλιάδες κυβικά. Έστω. Θέλουμε τα πιο σύγχρονα ασθενοφόρα με ταχύτητες φόρμουλα 1 κι ας ξύνουμε την δεξιά σπερματοφόρο περιοχή κατά την διάρκεια του ηλιόλουστου πρωινού στη δημόσια υπηρεσία. Έχουμε απαιτήσεις σαν άνθρωποι και σαν Ευρωπαίοι πολίτες αλλά από το κράτος, όχι από εμάς. Όχι τέτοια βαρβαρότητα. Αυτή την εμβριθή σκέψη έχουμε συλλάβει όλοι μας και περιμένουμε σε ύπτια θέση την εκπλήρωση των συναφών γλυκυτάτων ονείρων μας.

Κατηγορούν όλοι την λιτότητα και στην κατάργησή της σφάζονται παλικάρια. Μάχονται, την χτυπούν λυσσαλέα, την αποδοκιμάζουν, την καθυβρίζουν χυδαία, την απεχθάνονται αλλά φράγκο δεν βάζουν. Απελθέτω απ εμού το ποτήριον τούτο. Ματρακάδες δεν πουλάνε, ο μαϊντανός δεν έχει τόση πέραση και τα κολοκυθάκια βγαίνουν μόνον καλοκαίρι. Οι σύγχρονοι Έλληνες πιστεύουν κατά το πλείστον πως τα λεφτά βρίσκονται σε έναν τοίχο και κόβεις αναλόγως με τις διαθέσεις σου και τις ανάγκες σου, ύστερα γεμίζεις το πορτοφόλι σου μέχρις απάνω, να ξεχειλίζει. Η σκέψη είναι σοφή, αλλά και η ανεργία είναι πραγματική, και εντόνως ενοχλητική στην στομαχική περιοχή. Και ξέρετε, όταν το γουργουρητό φθάσει κάποια στιγμή στο θυμικό, ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσεις είναι να ξαναβάλεις τα κάγκελα στη Βουλή και να αυξήσεις τις προσλήψεις στα ΜΑΤ. Παρακαλώ ιδιαίτερος έλεγχος στον ευαίσθητο τομέα της πείνας.

Χωρίς εξαγωγές, χωρίς καλλιέργειες δυναμικές και χωρίς ξενοδοχεία που να δημιουργούν πανικό από τις αφίξεις πελατών ούτε που να το σκέφτεσαι για αύξηση μισθών και καλλίτερων νοσοκομειακών παροχών. Αυτά δεν καλύπτονται με μπικικίνια, χρειάζονται γνήσια μη παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 100 Ευρώ και πάνω.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε ένα θεατρικό έργο που διαφημίζεται ως κωμωδία χαράς και προσλήψεων, ιδεών και συνταγματικών αποκαταστάσεων. Όμως προσοχή, μήπως αποκαθιστούμε βρικόλακες που αρέσκονται στο γλυκό αίμα των βαρέως φορολογουμένων με καλαμάκι μιας ίντσας και ενός τετάρτου; Λέω εγώ τώρα, δεν έχω δα και το μυαλό ενός μεγάλου Συνταγματολόγου που κάθε πρώτη του μηνός του καλύπτει το Δημόσιο τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, αν είχα μυαλό θα τις κάλυπτε και μένα. Λίγο μυαλό δεν βλάπτει, είτε προς την δημιουργική κατεύθυνση είτε προς τη διαστροφή.

Φοίβος Ιωσήφ

  • Φτάσαμε πιά κοντά στον Θεό

    Φοίβος Ιωσήφ Ήταν τόσο κοντά ο Θεός και δεν το ξέραμε, τώρα το μάθαμε. Αυξήσαμε τις γνώσει…
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
  • Ανθρωπωδία

    Είναι η ᾠδὴ τῶν τράγων = χορικό άσμα των λατρευτῶν του Διονύσου που φορούσαν δέρματα τράγω…
Περισσότερα άρθρα από Φοίβος Ιωσήφ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…