Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Μέσα στον Δεκέμβριο οι αιτήσεις για τις 397 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας στο νομό μας

Μέσα στον Δεκέμβριο οι αιτήσεις για τις 397 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας στο νομό μας

0

243 στο Δ. Ξάνθης – 70 στο Δ. Αβδήρων – 58 στο Δ. Μύκης και 26 στο Δ. Τοπείρου

2.239 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Κλείδωσαν το χρονοδιάγραμμα και ο τελικός αριθμός για τις προσλήψεις με τα γνωστά και ως πεντάμηνα που θα γίνουν μέσα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται η προκήρυξη. 2.239 θέσεις κατανέμονται στους Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Συνολικά 32.000 θέσεις, αφορούν την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού έχουν κατανεμηθεί σε όλους τους Δήμους της χώρας, με βάση πληθυσμιακά κριτήρια και σε ειδικότητες στις οποίες διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι θέσεις αφορούν σε άνεργους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε μικρότερο ποσοστό, ανέργους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Μέσα στον Δεκέμβριο η υποβολή των αιτήσεων

Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο, ενώ έχει αποσαφηνιστεί το εργασιακό καθεστώς των ωφελουμένων με συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν θέματα αδειών ασθενείας, ασφαλιστική κάλυψη σε ειδικότητες που απαιτούν βαρέα ένσημα, συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών σε κατηγορίες ωφελουμένων που υπάγονται σε άλλα ταμεία ασφάλισης εκτός του ΙΚΑ (πχ μηχανικοί).

Ωφελούμενοι του προγράμματος, μπορούν να είναι:

– Άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

– Άεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ), μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

– Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

– Άνεργοι χαμηλών τυπικών προσόντων (ΥΕ/ΔΕ) και πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. προσλήψεις θα γίνουν με μοριοδότηση στην οποία θα συνεκτιμηθούν: Ο χρόνος της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανηλίκων τέκνων ή των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η ηλικία ως εξής: Μοριοδότηση για ηλικίες από 18 έως 64 ετών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατηγορία ανέργων 30- 44 ετών, η οποία υπερέχει αριθμητικά στο σύνολο των ανέργων (με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του β’ τριμήνου 2014 ξεπερνούσαν τους 545.000), πλήττεται περισσότερο από την ανεργία και βαρύνεται με μεγαλύτερες οικογενειακές υποχρεώσεις.

Δωρεάν εκπαίδευση των ανέργων από τη Microsoft, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ

Δωρεάν πρόσβαση στη διεθνή πλατφόρμα της Microsoft, IT Academy, θα έχουν οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, στα πλαίσια του προγράμματος «Ακαδημία Πληροφορικής», που ανέπτυξε ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τη Microsoft.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, οι άνεργοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις εξής υπηρεσίες:

– Παροχή ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε περισσότερα από 1.000 θέματα τεχνολογιών πληροφορικής, όπως λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές γραφείου, δίκτυα υπολογιστών, προγραμματισμός, συστήματα ERP και CRM, βάσεις δεδομένων κ.ο.κ.

Ο εκπαιδευόμενος, μέσω ενός μοναδικού κωδικού, θα έχει πρόσβαση στα μαθήματα από οποιονδήποτε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, ενώ θα υπάρχει επίσης, η δυνατότητα download των μαθημάτων.

– Παροχή δωρεάν διαδικτυακής υποδομής, μέσω του Office 365, για την υποστήριξη της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα:

– Real-time εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας (Lync): Δυνατότητα e-learning με τη βοήθεια ενός «εξελιγμένου Skype», το οποίο θα επιτρέπει στους καθηγητές να διοργανώνουν online εκπαιδεύσεις μέσω video, εφαρμογών, ενώ παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να τους κάνουν σχόλια και ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο.

– Δυνατότητα εύκολης δημιουργίας portals μαθημάτων: μέσω της πλατφόρμας Sharepoint Online, οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν με απλό τρόπο online σελίδες εκπαιδευτικού υλικού τις οποίες στη συνέχεια θα μοιράζονται με τους εκπαιδευόμενους στο πλαίσιο των μαθημάτων.

– Δυνατότητα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας: Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης email, με 50 GB αποθηκευτικό χώρο, ημερολόγιο και tasks.

– Δυνατότητα web office: Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των web εκδόσεων Microsoft Word, Excel, Powerpoint, Onenote καθώς και Project Server

Κάνουν …δουλειά τα vouchers

4 στους 10 παραμένουν στη δουλειά μετά το πρόγραμμα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το πρόγραμμα Voucher, καθώς πάνω από 126.000 άνεργοι ενδιαφέρθηκαν για τις 35.000 θέσεις

Περισσότεροι από 126.000 άνεργοι έδειξαν ενδιαφέρον για την «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών». Από το πρόγραμμα συνολικά ωφελήθηκαν περίπου 35.000 νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών, ενώ ο αυξημένος αριθμός των ανθρώπων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αφενός καταδεικνύει την επιτυχία της δράσης και αφετέρου υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερα προγράμματα που θα «ανοίξουν τον δρόμο» της αγοράς εργασίας στους νέους.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την εξάλειψη όλων των ατελειών, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων προχώρησε το προηγούμενο διάστημα στην αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία διενεργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Μάλιστα, οι προτεινόμενοι από τον αξιολογητή ενσωματώθηκαν στις δύο νέες προσκλήσεις του Voucher που εκδόθηκαν το καλοκαίρι του 2014.

Αντικείμενο της αξιολόγησης αποτέλεσε το σύνολο των συντελεστών και παραμέτρων του προγράμματος, όπως οι ωφελούμενοι -δικαιούχοι Επιταγής εισόδου, οι πάροχοι κατάρτισης, οι μέντορες-εκπαιδευτές, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό υποστήριξης των Παρόχων κατάρτισης, τα στελέχη των υπηρεσιών διαχείρισης, αλλά και οι επιχειρήσεις διεξαγωγής τα πρακτικής άσκησης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα περιλάμβανε ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που αφορούσαν μεταξύ άλλων θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών, πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 500 ωρών, υπηρεσία υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των καταρτιζομένων από τον πάροχο κατάρτισης και επιχορήγησης της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφωλούμενου αμέσως μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης.

Στην έκθεση του ΕΚΚΕ αποτυπώνονται με σαφήνεια τα θετικά στοιχεία του προγράμματος, ενώ διακρίνεται και το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τέτοιες δράσεις.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το Πρόγραμμα, από ποσοτικής άποψης, υλοποιήθηκε αποτελεσματικά. Πιο συγκεκριμένα, το voucher ενεργοποιήθηκε από τους δικαιούχους σε ποσοστό 84%, ενώ αντίθετα, σε πολύ χαμηλά επίπεδα -περίπου στο 2%- βρίσκεται τόσο η πρόωρη εγκατάλειψη της Θεωρητικής κατάρτισης όσο και η διακοπή της Πρακτικής άσκησης.Στο 72% η συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων

Για το σύνολο του προγράμματος, διαπιστώνεται ότι η εμπλοκή των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Πρακτική άσκηση είναι απολύτως πλειοψηφική. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 3 άτομα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία (71,63%) των επιχειρήσεων για την Πρακτική Άσκηση των ωφελουμένων στο σύνολο του Προγράμματος.

Ακολουθούν με μικρότερα συνολικά ποσοστά συμμετοχής οι επιχειρήσεις με 4-9 άτομα προσωπικό (9,78%) και οι επιχειρήσεις με 10-29 άτομα προσωπικό (8,01%), ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, που ταξινομούνται ως μεγαλύτερου μεγέθους ως προς τον αριθμό των απασχολουμένων σε αυτές, δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή στο Πρόγραμμα.

Το 36% συνέχισε να εργάζεται στην επιχείρηση

Ένα άλλο ενθαρρυντικό εύρημα που εντοπίζεται στην έρευνα είναι ότι σε ποσοστό 35,9%, προτάθηκε η συνέχιση της συνεργασίας του ωφελούμενου με την επιχείρηση μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης. Εξ αυτών το 24% συνέχισε μετατρέποντας την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας. Παράλληλα, το 60,5% εργάστηκε για την επιχείρηση της πρακτικής άσκησης με καλύτερους όρους από αυτούς της πρακτικής άσκησης, το 13,9% με χειρότερους και το 25,6% αυτών με ίδιους.

Ως προς τη συνάφεια του Προγράμματος με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στην αξιολόγηση τονίζεται ιδιαίτερα ότι η ειδοποιός διαφορά του Προγράμματος, με άλλα αντίστοιχα προγράμματα που υλοποιούνται χωρίς τη χορήγηση voucher, έγκειται στη δυνατότητα-δικαίωμα κάθε ανέργου να επιλέγει ο ίδιος τον πάροχο κατάρτισης που επιθυμεί. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο άνεργος είναι αυτός που επιλέγει αποτελεί μια μεγάλη ανατροπή σε σχέση με το παρελθόν.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αξιολόγηση, ως προς την αποτελεσματικότητά του, το

πρόγραμμα θεωρείται επιτυχημένο, καθώς μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα σε νέους ς ενημέρωση και καθοδήγηση οι νέοι μαθαίνουν, γίνονται παραγωγικοί, νιώθουν χρήσιμοι και προσφέρουν, κάτι που εν τέλει είναι και το ζητούμενο.

Ετοιμάζεται να βγει η προκήρυξη για τους 260 Λιμενικούς

Μένει μόνο η υπογραφή του υπουργού Ναυτιλίας για την έκδοσή της

Ένα βήμα πριν από την έκδοση του βρίσκεται ο μεγάλος διαγωνισμός του Λιμενικού Σώματος Ελληνική ς Ακτοφυλακής για 260 θέσεις δοκίμων Λιμενοφυλάκων.

Η προκήρυξη έχει ήδη αποσπάσει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας, αναμένοντας να ενταχθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου και να οριστεί ο χρόνος της έκδοσής της.

Τις θέσεις θα καταλάβουν κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τριετούς φοίτησης για τα ημερήσια λύκεια, ή τετραετούς φοίτησης για τα εσπερινά λύκεια. Σύμφωνα με τον νέο Νόμο 4256/2014 «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις», «οι κενές οργανικές θέσεις Λιμενοφυλάκων καταλαμβάνονται από υποψηφίους ηλικίας έως 26 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν καλή γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας (αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής ή ισπανικής) και πιστοποίηση γνώσης χειρισμού Η/Υ, ενώ για τους άνδρες υποψηφίους απαιτείται η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

Οι κενές θέσεις λιμενοφυλάκων θα καλυφθούν από υποψήφιους έως 26 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν καλή γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας (αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής ή ισπανικής) και πιστοποίηση γνώσης χειρισμού Η/Υ.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για πρόσληψη στη ΔΕΗ

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο Α.Σ.Ε.Π.

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων στην Προκήρυξη 5Κ/2014 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 16/11-11-2014 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εξήντα πέντε (65) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Εταιρεία Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες Α.Ε. Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο Α.Σ.Ε.Π., αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr, «Online Υπηρεσίες») ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα Ε΄). Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία λήγει με την πάροδο της 16ης Δεκεμβρίου 2014, ημέρας Τρίτης. Η συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποστολή της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων, με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά, στο ΑΣΕΠ, μέχρι και την 22α Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Δευτέρα, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση: Α.Σ.Ε.Π. Αίτηση για την Προκήρυξη 5Κ/2014 Τ.Θ. 14.308 Αθήνα Τ.Κ. 115.10 αναγράφοντας στο φάκελο την αντίστοιχη κατηγορία εκπαίδευσης (ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ), θέσεις της οποίας διεκδικούν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

12 εποχικές προλήψεις στον δήμο Ξάνθης

Για την Υπηρεσία Καθαριότητας Υποβολή δικαιολογητικών έως τις 9 Μαΐου Ο δήμος Ξάνθης ανακο…