Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Δυο ξένοι στον ίδιο ΣΔΑΝ

Δυο ξένοι στον ίδιο ΣΔΑΝ

0
xita

Κανένα σημείο προσέγγισης με τον δήμο Τοπείρου. Κίνδυνος να χαθεί το έργο και να μεταβληθεί ο ΧΥΤΑ Ξάνθης σε ΧΑΔΑ Ξάνθης!

Τα πρόστιμα θα κληθεί να τα πληρώσει ο δήμος Τοπείρου! Πρόταση Ξυνίδη για αντισταθμιστικά 10%.

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΣΔΑΝ Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης 9 Δεκεμβρίου αφού καμιά προσέγγιση δεν υπήρξε μεταξύ του δήμου Τοπείρου και του ΣΔΑΝ για το θέμα της παραχώρησης της έκτασης του ΧΥΤΑ ώστε να προχωρήσει το εγκεκριμένο έργο της επέκτασης – αποκατάστασης. Ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μιχογλου κόντρα στους υπόλοιπους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που απαρτίζουν το Δ.Σ. του ΣΔΑΝ «ταμπουρώθηκε» πίσω από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τοπείρου που παραχωρεί την χρήση υπό τον όρο να πληρώνει ο ΣΔΑΝ αντισταθμιστικά οφέλη (450.000 ευρώ) και δεν έκανε βήμα πίσω παρότι υπήρξαν προτάσεις όπως αυτή του κ., Ξυνίδη στην κατεύθυνση να βρεθεί λύση.

Η απόφαση του δήμου Τοπείρου δεν θα περάσει από την Διαχειριστική αρχή του ΥΠΕΚΑ

Όπως ανέφερε ο κ. Ξυνίδης μιλώντας στο «Ε» το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η στάση του κ. Μίχογλου με όλη αυτή την κωλυσιεργία που παρατηρείται μπορεί να έλθει μπούμερανκ και να σκάσει στα χέρια του δημάρχου Τοπείρου. Και εξηγεί πως μπορεί να συμβεί αυτό: Πέραν του γεγονότος ότι η απόφαση είναι λανθασμένη ως προς την διατύπωση (παραχώρηση χρήσης αντί για παραχώρηση έκτασης) ο κ. Ξυνίδης επεσήμανε ότι είναι λανθασμένη επειδή επιπλέον προβλέπονται όροι και διαβεβαιώνει ότι ακόμη και να γίνει αποδεκτή από την περιφέρεια θα «κοπεί» από την Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΕΚΑ όπως και αυτή που είχε ληφθεί τον Μάρτιο που επίσης προέβλεπε παραχώρηση υπό όρους.

«Βόμβα» που μπορεί να σκάσει στα χέρια του δήμου Τοπείρου ο ΧΥΤΑ Ξάνθης

Συνεχίζοντας ο κ. Ξυνίδης περιέγραψε το τι μπορεί να γίνει αν δεν αλλάξει η απόφαση του δήμου Τοπείρου τονίζοντας ότι θα κινδυνεύσει να απενταχθεί το έργο πράγμα που σημαίνει ότι ό ΧΥΤΑ Ξάνθης θα μεταβληθεί σε ΧΑΔΑ και θα αρχίσουν να τρέχουν πρόστιμα και αφού βρίσκεται στο δήμο Τοπείρου αυτός θα κληθεί να τα πληρώσει! Δηλαδή ενώ πηγαίνει για μαλλί θα βγει και κουρεμένος! Επίσης άλλος ένας κίνδυνος που είναι πιθανός είναι η περιφέρεια να πάρει την διαχείριση του σκουπιδιών από τον ΣΔΑΝ και από τους δήμους της Ξάνθης και να την δώσει στην ΔΙΑΜΑΘ όπως συμβαίνει στους υπόλοιπους δήμους που δεν έχουν Συνδέσμους.

Η πρόταση του Θανάση Ξυνίδη

Για το λόγο αυτό ο κ. Ξυνίδης πρότεινε ο ΣΔΑΝ να απευθυνθεί εγγράφως στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τοπείρου ζητώντας να προβεί σε τροποποίηση της απόφασης ώστε να μην μπλοκαριστεί το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ ενώ παράλληλα ο δήμος θα έχει το δικαίωμα να επιβλέπει το έργο σ’ όλα τα στάδια της υλοποίησής του για να διαπιστώνει αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και επίσης ότι ο ΣΔΑΝ θα μπορούσε να παραχωρεί στο δήμο Τοπείρου ένα ποσοστό 10%από τα μελλοντικά του έσοδα: «Το σκεπτικό της πρότασης είναι να δώσουμε μια ευκαιρία στο δήμο Τοπείρου να διορθώσει την απόφασή του ώστε να μην κινδυνεύσει να χαθεί το έργο αλλά και ο ΧΥΤΑ και να μην αντιμετωπίσει ο δήμος προβλήματα με πρόστιμα», πρόσθεσε ο κ. Ξυνίδης.

Η «καυτή πατάτα» στα χέρια του Μίχογλου

Να σημειώσουμε ότι και ο πρόεδρος του ΣΔΑΝ , δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος ήταν θετικός ως προς το να δοθεί ένα ποσοστό αντισταθμιστικών. Έτσι τώρα η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια του δημάρχου Τοπείρου για το αν θα δεχτεί την πρόταση και θα την υποστηρίξει στο δημοτικό συμβούλιο ή αν θα επιμείνει στην αδιάλλακτη τακτική. Μόνο που στην δεύτερη περίπτωση θα αναλάβει και την ευθύνη των συνεπειών που θα ακολουθήσουν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…