Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Διεθνές φιλικό με την… άγνωστη στο ευρύ κοινό Σερβική Δημοκρατία

Διεθνές φιλικό με την… άγνωστη στο ευρύ κοινό Σερβική Δημοκρατία

0
servia

Η Ομάδα Νέων της Skoda Ξάνθη υποδέχτηκε την Εθνική που αποτελεί «κομμάτι» της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης

Δείτε ποια είναι η «Republika Srpska» και παίκτες που πέρασαν στο παρελθόν από τις τάξεις της

Ένα ξεχωριστό διεθνές φιλικό πραγματοποιήθηκε χθες στο Αθλ. Κέντρο των Πηγαδίων, με την Ομάδα Νέων (Κ-20) της Skoda Ξάνθη να υποδέχεται την Εθνική Ελπίδων (U-21) της Σερβικής Δημοκρατίας.

Προσοχή! Όχι την Εθνική Σερβίας, αλλά της Σερβικής Δημοκρατίας, μίας περιοχής που ουσιαστικά δεν αποτελεί κράτος αλλά «κομμάτι» της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης.

Η διαφορετικότητα έχει να κάνει με το ότι η παραπάνω Εθνική Ομάδα δεν είναι αναγνωρισμένη κι έτσι δεν μπορεί να παίρνει μέρος σε επίσημες διοργανώσεις της UEFA, αλλά μόνο σε φιλικά παιχνίδια όπως ήταν το χθεσινό με την ξανθιώτικη Ομάδα Νέων.

Αν και άγνωστη στο ευρύ κοινό, από τις τάξεις της στις μικρές ηλικιακά ομάδες έχουν περάσει ποδοσφαιριστές που σήμερα βρίσκονται σε μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους και πλέον αγωνίζονται σε διάφορες Εθνικές Ανδρών. Καταγωγή από την Σερβική Δημοκρατία έχουν μεταξύ άλλων οι Βεντάν Ιμπίσεβιτς (Στουτγάρδη/Εθνική Βοσνίας), Μάρκο Μαρίν (Φιορεντίνα/Εθνική Γερμανίας), Βέντραν Τσόρλουκα (Λοκομοτίβ Μόσχας/Εθνική Κροατίας) αλλά και ο επιθετικός του Παναθηναϊκού Μλάντεν Πέτρις (Εθνική Κροατίας). Όπως γίνεται αντιληπτό, οι παίκτες με καταγωγή από την Σερβική Δημοκρατία έχουν στη συνέχεια το δικαίωμα να επιλέξουν (υπό προϋποθέσεις) την Εθνική Ανδρών την οποία στελεχώνουν, με τους περισσότερους να αποτελούν σήμερα μέλη της Εθνικής Βοσνίας/Ερζεγοβίνης.

Μπράνιμιρ Τούλιτς: «Θέλουμε να αναγνωριστεί η Εθνική Ομάδα της Σερβικής Δημοκρατίας»

Το «Ε» συνάντησε τον προπονητή της Εθνικής Ελπίδων Σερβικής Δημοκρατίας, Μπράνιμιρ Τούλιτς, ο οποίος μίλησε για τα ποδοσφαιρικά αλλά και πολιτικά ζητήματα της χώρας του.

Σχετικά με το πώς προέκυψε το φιλικό με την ξανθιώτικη ομάδα ο κ. Τούλιτς είπε:

Μ.Τ.: «Είχαμε προγραμματίσει ένα φιλικό με τους Νέους του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη όμως ματαιώθηκε για κάποιους λόγους. Έτσι ήρθε η πρόσκληση από τη Skoda Ξάνθη που αποδεχτήκαμε με χαρά καθώς γνώριζα την ομάδα. Παλαιότερα είχα βρεθεί για προετοιμασία με την Εθνική της Σερβικής Δημοκρατίας στην Καβάλα όπου παίξαμε φιλικά με την Καβάλα και την Ομάδα Νέων της Ξάνθης κι έτσι υπήρχε ένας δίαυλος επικοινωνίας.

Είχαμε ένα δύσκολο και πολύωρο ταξίδι περνώντας από τέσσερα διαφορετικά σύνορα – Βοσνία – Κροατία – Σερβία – FYROM – Ελλάδα για να φτάσουμε εδώ. Όμως επειδή αγαπάμε το ποδόσφαιρο και προσπαθούμε να δίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες αποφασίσαμε ότι ήταν μία καλή ευκαιρία κι ένα δυνατό τεστ με την Ομάδα Νέων της Ξάνθης. Ευχαριστούμε τη Skoda Ξάνθη και τον κόσμο εδώ που μας υποδέχτηκε θερμά».

Ο Μπράνιμιρ Τούλιτς στο παρελθόν πέρασε τόσο ως βοηθός όσο και προπονητής από την Εθνική Βοσνίας/Ερζεγοβίνης έχοντας δουλέψει με παίκτες όπως ο Έντιν Ντζέκο, ο Νέναντ Ιμπίσεβιτς κ.α. Για το τωρινό «ρόστερ» της ομάδας που πλέον προπονεί ο ίδιος σημείωσε:

Μ.Τ.: «Είναι μία νέα γενιά ποδοσφαιριστών από τους οποίους κάποιοι θα στελεχώσουν την Εθνική Βοσνίας αλλά και άλλες Εθνικές (ανάλογα την καταγωγή τους και που θα επιλέξουν να παίξουν). Έχουμε καλό υλικό και μπορούν να φτάσουν ψηλά ορισμένοι παίκτες, όμως δεν θέλω να πω συγκεκριμένα ονόματα. Πάντως εκτός των φιλικών αγώνων εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε Εθνική Ομάδα που θα μπορεί να αναγνωριστεί όπως έκανε πρόσφατα το Γιβραλτάρ και παίζει σε επίσημα παιχνίδια».

Σχετικά με την κατάσταση στην χώρα του ο κ. Τούλιτς τόνισε:

Μ.Τ.: «Πριν μία 20ετία περίπου (στις εχθροπραξίες που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή της Γιουκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990) είχαμε πόλεμο και υπήρχε εχθρικό κλίμα με τη Βοσνία. Σήμερα όμως υπάρχει ειρήνη, οι σχέσεις και η συνεργασία είναι πολύ καλές και αυτό αποτυπώνεται στις σχέσεις των Εθνικών Ομάδων Βοσνίας-Σερβικής Δημοκρατίας. Εμείς εξάλλου μέσω του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού έχουμε ως στόχο να προωθήσουμε την φιλία και μένουμε μακριά από τις πολιτικές των κρατών που μας περιβάλλουν, εκεί υπάρχουν κάποιες διαφορές που δεν μας αφορούν».

Ομάδα Νέων – Σερβική Δημοκρατία 0-1

Για την ιστορία το φιλικό παιχνίδι έληξε με νίκη της φιλοξενούμενης ομάδας (0-1) με γκολ του Ρέτζιτς λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης.

Οι συνθέσεις:

Ομάδα Νέων Skoda Ξάνθη(Μπεδρελής): Σταθάκης, Ζώτος, Κολλαράς, Πουλουκτσής, Προύντζος, Μπουνταγκίδης, Μήττας, Τουμαντζίδης, Δημητριάδης, Λαζαρίδης Β., Λαζαρίδης Γ.

Έπαιξαν και οι: Νομικός, Ψεμματάς, Βαφειάδης, Καψημάλης, Θεοδωρίδης, Χατζητερζόγλου, Δελής, Μελισσόπουλος, Χατζής.

Εθνική Ελπίδων Σερβικής Δημοκρατίας(Τούλιτς): Πέτροβιτς, Φιλίποβιτς, Ράντοβιτς, Πέκια, Παστάρ, Αρναούτοβιτς, Κίλιτς, Σκόριτς, Γελάνοβιτς, Ράστοκα, Γιάντριτς.

Έπαιξαν και οι: Κούμπουρα, Κόντιτς, Βούγιανιτς, Ρέτζιτς, Γιέφτενιτς, Μαξίμοβιτς, Πρεντράγκοβιτς, Άντονιτς, Βάσιτς, Πόποβιτς, Μάρκοβιτς.

Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska)

Η Σερβική Δημοκρατία είναι μία από τις δύο πολιτικές οντότητες που αποτελούν το κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (η άλλη οντότητα είναι η Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης).

Το Σύνταγμα της ορίζει πως είναι μία εδαφικά ενιαία και αδιαίρετη συνταγματική και νομική οντότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, που εκτελεί ανεξάρτητα συνταγματική, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική λειτουργία. Η Εθνοσυνέλευση και η κυβέρνηση της εδρεύουν στην πόλη Μπάνια Λούκα, αν και το Σεράγεβο παραμένει η επίσημη πρωτεύουσα.

Η Σερβική Δημοκρατία καταλαμβάνει το 49% του εδάφους της Βοσνίας αλλά μόνο το 40% του πληθυσμού. Έχει έκταση 24.526 km2 και πληθυσμό 1,425,571 (με στοιχεία από το Wikipedia).

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λεύκιππος: Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στη Θεσσαλονίκη απέναντι στη ΧΑΝΘ

Αποκλείστηκε από τον  μεγάλο τελικό αλλά τερμάτισε 3ος στον 3ο Όμιλο της National League 1…