Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Καμία αναπροσαρμογή στα δημοτικά τέλη το 2015

Καμία αναπροσαρμογή στα δημοτικά τέλη το 2015

0
oikonomiki sep 14 2

Δεν εισακούστηκε η πρόταση Δημαρχόπουλου για μείωση των τελών των επαγγελματιών της Δ.Κ. Ξάνθης στην Οικονομική Επιτροπή

Καθολική μείωση 5% πρότεινε ο Θανάσης Ξυνίδης. Απαγορευτική οποιαδήποτε μείωση, υποστήριξε η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου

Για το αν θα αναπροσαρμοστούν ή όχι τα δημοτικά τέλη το 2015 κλήθηκαν να αποφασίσουν στην πρώτη τους συνεδρίαση τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ξάνθης, προκειμένου να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του νέου έτους.
Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος, που μέχρι τώρα έχει αναλάβει την προεδρεία και των δύο επιτροπών του δήμου, πιθανότατα για να διατηρήσει τον έλεγχο και τον συντονισμό, ενώ παρόντα ήταν όλα τα μέλη πλην του Τοπ Ισμέτ, αν και ζήτησε να τον αναπληρώσει ο Γιώργος Κολλάρος, που παραβρέθηκε.
Ψηφοφορία με τρεις προτάσεις για τα δημοτικά τέλη
Στη συζήτηση για το θέμα των τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη για το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου, να εξομοιωθούν τα τέλη που πληρώνουν οι επαγγελματίες της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης με τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου. Όπως έγινε γνωστό, στην πόλη οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με 3,50 € το τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των βιοτεχνιών και βιομηχανιών της ΒΙΠΕ με 2,10 € τμ/ χρόνο.
Στοιχεία για το κατά πόσο «βαστάει» μια μείωση το πορτοφόλι του δήμου ζήτησε από την οικονομική υπηρεσία ο Θανάσης Ξυνίδης, που πληροφορήθηκε ότι εισπράχθηκαν 3,2 εκ. ευρώ το 2013 και αναμένεται να λάβει ο δήμος περίπου 3,4 εκ. το 2014.
Ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος τάχθηκε υπέρ μίας μείωσης που θα «μειώνει την ψαλίδα» των επιχειρηματιών του κέντρου με τους υπόλοιπους επαγγελματίες, όπως ισχύει και για τις κατοικίες, όπου η πολιτική είναι ενιαία, ή να υπάρξει μία μείωση για τους επαγγελματίες του κέντρου με αντίστοιχη αύξηση για τις βιομηχανίες για να υπάρξει μία κοινωνική παρέμβαση. Ο Θανάσης Ξυνίδης τάχθηκε υπέρ μιας μικρής αλλά ποσοστιαίας μείωσης του 5% σε όλους, αφού όπως εξήγησε, αφενός υπάρχουν διαφορετικές παροχές και συνθήκες στην πόλη και τον υπόλοιπο δήμο και αφετέρου πρέπει να δοθεί η διάσταση ότι ο δήμος προσπαθεί για όλους.
Ο πρόεδρος επεσήμανε ότι μειώσεις που θα περιορίσουν σημαντικά τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη δε μπορούν να γίνουν, καθώς είναι μεγάλη η επιβάρυνση από τη συνδρομή του δήμου στο ΣΔΑΝΞ (1,2 εκ. ευρώ). Πάντως, ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας Αργύρης Ζολώτας σημείωσε ότι λόγω της μείωσης των λογαριασμών παροχής ρεύματος στο δήμο, θα μειωθεί και η απαίτηση του Συνδέσμου προς το δήμο Ξάνθης.
Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης εξέφρασε την άποψη ότι όσο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί οι όροι του νέου Μεσοπρόθεσμου και άρα τα επίπεδα χρηματοδότησης των δήμων θα πρέπει τα τέλη να μείνουν σταθερά για τη νέα χρονιά και ο Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης να αποφασιστεί μια συμβολική μείωση της τάξης του 1% προς όλους για να καταδειχθεί η προσπάθεια του δήμου να συνδράμει τους πολίτες στην οικονομική τους δυσχέρεια.
Ο Αργύρης Ζολώτας, μετά από μια μακρά συζήτηση των συμβούλων για τα οικονομικά περιθώρια του δήμου, παρενέβη τελικά, δηλώνοντας ότι με τη σημερινή εικόνα του ταμείου του δήμου, οποιαδήποτε μείωση είναι απαγορευτική.
Τελικά, ο πρόεδρος έθεσε προς ψηφοφορία τις τρεις προτάσεις που κατατέθηκαν. Την πρόταση για καμία μείωση υπερψήφισαν ο Απόστολος Αγκόρτζας, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης και ο Ερκάν Κίρατζη, την πρόταση του Θανάση Ξυνίδη στήριξε ο ίδιος και ο Σιαμπάκ Μπαντάκ, επίσης από την αντιπολίτευση, ενώ την πρόταση του δημάρχου για μείωση μόνο στα καταστήματα της πόλης στήριξε μαζί του μόνο η Αλεξία Γκιρτζίκη.
Καμία αύξηση-καμία μείωση σε όλα τα τέλη τη νέα χρονιά
Σε όλα τα υπόλοιπα είδη δημοτικών τελών αποφασίστηκε να μη σημειωθεί καμία μείωση, με τη μειοψηφία του Θανάση Ξυνίδη που πρότεινε 5% μείωση σε όλα τα τέλη. Ειδικά δε, για την περίπτωση των τελών των δημοτικών κοιμητηρίων, αφού σημείωσε ότι από τα έσοδα ταφής ο δήμος είχε κέρδη 64.000 € και άρα με βάση την ανταποδοτικότητα των εν λόγω τελών, είναι ακόμη πιο εύδηλο ότι πρέπει να υπάρξει ανακούφιση των δημοτών.
Συζήτηση έγινε σχετικά με το ζήτημα του προσδιορισμού των τελών των θρησκευτικών και λατρευτικών χώρων, οι οποίοι πλέον με βάση τις οδηγίες του υπουργείου εντάσσονταν στο επαγγελματικό τιμολόγιο (χωρίς να πληρώνουν), αλλά πλέον αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Από την Επιτροπή αποφασίστηκε να τους επιβληθεί το μίνιμουμ ποσό που ο νόμος προβλέπει.
Δε δέχθηκε να αλλάξει ζώνη στα μαγαζιά της «Παραλίας» η Επιτροπή
Αρνητικά απάντησε η επιτροπή στο αίτημα του σωματείου καφέ-μπαρ για αλλαγή της ζώνης χαρακτηρισμού των καταστημάτων καφέ που βρίσκονται στην οδό Βασ.Σοφίας μέχρι τον Κόσυνθο και στην οδό Ύδρας (μέχρι την Πυροσβεστική) από ζώνη ΑΑ σε ζώνη Α. Ως αιτιολογία στο αίτημα του σωματείου αναφερόταν η μείωση του κόσμου που πλέον μετακινήθηκε στην Παλιά Πόλη. Τα μέλη συμφώνησαν ότι δε θα πρέπει να γίνει κάποια μεμονωμένη κίνηση, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να επικαιροποιηθεί η απόφαση που προβλέπει τις ζώνες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, σε κάποια φάση.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Απόστολος Αγκόρτζας, έκανε και το σχόλιο ότι τα τέλη αφορούν στα νόμιμα τραπεζοκαθίσματα και όχι τα… υπόλοιπα που έχει η πλειονότητα των καταστηματαρχών.
Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…