Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απαγορεύεται η σφαγή ζώων εκτός σφαγείου για το Κουρμπάν Μπαϊράμ

Απαγορεύεται η σφαγή ζώων εκτός σφαγείου για το Κουρμπάν Μπαϊράμ

0
kurban-mpairam-

Αυτόφωρο για όσους σφάζουν ζώα σε υπαίθριους χώρους, προειδοποιεί ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης

Σεβασμός στο έθιμο όχι όμως σε τριτοκοσμικές πρακτικές και μεθοδολογίες, λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Μπατζακίδης

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ ή γνωστό και ως η γιορτή των θυσιών (Αραβικά: عيدالأضحى Ηντ Αλ-Αντχά) γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας. Το Κουρμπάν Μπαϊράμ διαρκεί 3 ημέρες και αρχίζει τη 10η ημέρα του μήνα Dhul Hijja (ذوالحجة) του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου. Συμβαίνει να είναι περίπου 70 ημέρες μετά από το τέλος του μήνα με το Ραμαζάνι. Φέτος η γιορτή κορυφώνεται το Σάββατο στις 4 Οκτωβρίου και συμπίπτει με τα Ελευθέρια της πόλης μας. Πρόκειται για μια θρησκευτική γιορτή που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως ως εορτασμός της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ . Έτσι συμβολικά το Κουρμπάν Μπαϊράμ συνδέεται με το έθιμο της σφαγής ζώων (προβάτων ή αγελάδων), έθιμο που τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια και πίστη καθώς έχει και φιλανθρωπικές προεκτάσεις. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το έθιμο το 1/3 του ζώου το κρατά ο νοικοκύρης και το υπόλοιπο μοιράζεται σε οικογένειες απόρων.
Αυτόφωρο για όσους σφάζουν ζώα σε υπαίθριους χώρους
Η σφαγή όμως των ζώων όπως γινόταν παλαιότερα με τον παραδοσιακό τρόπο στις αυλές των σπιτιών και όχι σε οργανωμένα σφαγεία και όπως εξακολουθεί να γίνεται και σήμερα από κάποιους εγείρει ζήτημα δημόσιας υγείας ιδιαίτερα σε ένα νομό που έχει υποστεί πλήγμα από τις ζωονόσους και βεβαίως προσκρούει στην κείμενη νομοθεσία.   Γι αυτό και τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθη κ. Κώστας Ζαγναφέρης όσο και ο προϊστάμενος της Διεύθυνση Κτηνιατρικής κ. Κώστας Γκαζίνος συνιστούν στους μουσουλμάνος συμπολίτες μας να απευθύνονται στα σφαγεία της πόλης για την σφαγή των ζώων ώστε να υπάρχει και κτηνιατρικός έλεγχος και να προστατευτεί η δημόσια Υγεία. Ο δε κ. Ζαγναφέρης προειδοποίησε ότι όποιος συλλαμβάνεται από τις αστυνομικές αρχές να σφάζει ζώο σε υπαίθριο χώρο ή στην αυλή του σπιτιού του θα συλλαμβάνεται με αυτόφωρη διαδικασία. Να σημειώσουμε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας έχει απαγορεύσει την διακίνηση των ζώων από Έβρο και Καβάλα (στους νομούς έχουν διαπιστωθεί κρούσματα ευλογιάς) προς Ξάνθη προκειμένου να προφυλαχθεί ο νομός μας από την ευλογιά και να μην εμφανιστεί ξανά κρούσμα.
Σεβασμός στο έθιμο όχι όμως σε τριτοκοσμικές πρακτικές και μεθοδολογίες, λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης
Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης και του σωματείου Κρεοπωλών κ. Γιώργος Μπατζακίδης δίνει και μια άλλη διάσταση στο θέμα αυτό. Τάσσεται υπέρ του σεβασμού των εθίμων των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, τους καλεί όμως και οι ίδιοι να σεβαστούν το περιβάλλον, την δημόσια υγεία και να προφυλάξουν τα ίδια τα παιδιά τους από την θέαση της σφαγής που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές πρακτικές ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία των μεθόδων που εφαρμόζουν οι τζιχαντιστές! Έτσι τους συνιστά να απευθύνονται στα οργανωμένα σφαγεία όπως ακριβώς γίνεται και σε χώρες της Ευρώπης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…