Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Το ταμείον είναι…μείον στις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Τοπείρου

Το ταμείον είναι…μείον στις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Τοπείρου

0
adeio tameio

Καταγγελίες Δημάρχου για κακή διαχείριση των χρημάτων και αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων της φετινής σχολικής χρονιάς

Αναμένεται να προσληφθούν Ορκωτοί Λογιστές προκειμένου να ελέγξουν το ύψος του ελλείμματος

Για κακή διαχείριση χρημάτων καταγγέλλει τις δύο σχολικές επιτροπές του Δήμου Τοπείρου που επωμίζονται το κόστος λειτουργίας των σχολείων ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Μίχογλου. Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχογλου ισχυρίζεται ότι ο κ. Χρήστος Δελής, ο οποίος ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, και συνεχίζει να προεδρεύει των Σχολικών Επιτροπών, όταν περιήλθαν οι αρμοδιότητες αυτές στον δήμο το 2011, έλαβε από τα σχολεία ταμείο 80.000 ευρώ καθώς και άλλες 350.000 ευρώ από κονδύλια μέσα στην τριετία. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι ετησίως τα σχολεία «φέρνουν» στο ταμείο άλλες περίπου 28.000 ευρώ από χωράφια που νοικιάζουν. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Δελής, σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο παρουσίασε μεγάλο έλλειμμα και αρκετά χρέη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απόθεμα για να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας της φετινής σχολικής χρονιάς.
Το γεγονός αυτό κίνησε τις υποψίες του Δημάρχου, ο οποίος, όπως αποκάλυψε στο «Ε» θα προχωρήσει σε έλεγχο των τιμολογίων –τα οποία υπάρχουν- με την βοήθεια Ορκωτών Λογιστών, ώστε να εξακριβωθεί ακριβώς το ύψος του ελλείμματος, προκειμένου να αποφασίσει ο δήμος την επόμενη κίνηση του.
Θ. Μίχογλου: «Ο κ. Δελής διαχειρίστηκε μέσα σε 3 χρόνια περίπου 400.000 ευρώ»
«Πρόκειται για τα δυο Νομικά Πρόσωπα των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίου, στα οποία προήδρευε και προεδρεύει ακόμα και τώρα ο κ. Δελής, ο οποίος, όταν ανέλαβε, παρέλαβε από τους δασκάλους και τους Γυμνασιάρχες ταμείο 80.000 ευρώ. Επίσης πήρε άλλες 350.000 ευρώ στα τρία αυτά χρόνια που ήταν Πρόεδρος συν τα ενοίκια των χωραφιών των σχολείων, τα οποία ανέρχονται στις 28.000 ευρώ περίπου ετησίως. Αυτή τη στιγμή το ταμείο παρουσιάζει έλλειμμα, ενώ ο κ. Δελής υποστηρίζει ότι έχει τα τιμολόγια που επιβεβαιώνουν τις δαπάνες για γραφικές ύλες και άλλα υλικά» αναφέρει στο «Ε» ο κ. Μίχογλου και διερωτάται «πως μπορεί τα σχολεία, Δημοτικά και Γυμνάσια. να παρουσίαζαν πλεόνασμα 80.000 ευρώ και ο κ. Δελής εέλειμμα, όταν πέρασαν από τα χέρια του τόσα χρήματα; Πως θα κινηθούμε τώρα; Πως θα πάρουμε πετρέλαιο να ζεσταθούν τα παιδιά;».
Όσον αφορά τα έσοδα από τα αγροτεμάχια των σχολικών μονάδων ο Δήμαρχος εξηγεί: «το κάθε σχολείο έχει περιουσία περίπου 10-20 στρέμματα το καθένα τα οποία νοικιάζονται. Ακόμα και να υποθέσουμε ότι δεν τα εισέπραττε όλα, αλλά μόνο το 1/3, δηλαδή 10.000 ευρώ, σε αυτά τα τρία χρόνια θα έπρεπε να εισέπραξε άλλες 30.000 ευρώ. Δηλαδή, διαχειρίστηκε περίπου 400.000 ευρώ μέσα σε 3 χρόνια».
Έτσι, ιδιαίτερα προβληματισμένος αποκάλυψε ότι ο Δήμος πρόκειται να αναθέσει τον έλεγχο των τιμολογίων και των δαπανών σε Ορκωτούς Λογιστές, προκειμένου να εξακριβωθεί σε τι ποσό ανέρχεται το έλλειμμα και εν συνεχεία αν αυτό είναι μεγάλο να προχωρήσουν μέχρι και στον Εισαγγελέα.
Αναμένεται η απάντηση του κ. Δελή
Δυστυχώς, δεν στάθηκε δυνατόν να επικοινωνήσουμε με τον κ. Δελή, προκειμένου να παρουσιάσουμε και την δική του θέση επί του θέματος, αλλά και να εξηγήσει κατά πόσο ευσταθούν όσα του προσάπτει ο κ. Μίχογλου. Για το λόγο αυτό θα ήταν κρίσιμο να απαντήσει, αφενός λόγω της θέσης που κατέχει και αφετέρου μια και έχει και τα στοιχεία, αλλά και την εμπειρία από τα καθήκοντα που είχε αναλάβει.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…