Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη τιμά τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο

Η Ξάνθη τιμά τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο

0
ag.dimitrios

Ο Δούκας της Θεσσαλίας Δημήτριος λαοφιλής ακόμη και μετά από 1700 χρόνια


Ως μήνας του Αγίου Δημητρίου θεωρείται από πολλούς ο Οκτώβριος και αυτό φαίνεται ότι έχει έρεισμα και στην κοινωνία της Ξάνθης. Με πολλούς ναούς του λαοφιλούς Αγίου να πανηγυρίζουν την μνήμη του και πολλούς να φέρουν το όνομά του, συμπεραίνει κανείς ότι η φήμη του ονόματος του νεαρού στρατιωτικού από την Θεσσαλονίκη ταξίδευε από παλιά σε όλη την βόρεια Ελλάδα.

Το Σαββατοκύριακο πανηγυρίζουν στον Νομό μας τουλάχιστον 4 ναοί επ’ ονόματι του Αγίου Δημητρίου. Δεσπόζουσα θέση έχει η εορτή στο Αυξέντιο Ξάνθης, όπου το Σάββατο, 25 Οκτωβρίου, στις 17.00 θα γίνει στην είσοδο του οικισμού υποδοχή εικόνος της Παναγίας από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Προύσης κ. Ελπιδοφόρο και Ξάνθης κ. Παντελεήμονα. Εν συνεχεία θα ψαλεί στις 18.00 ο Μέγας Εσπερινός, ενώ το πρωί της Κυριακής θα συλλειτουργήσουν οι Μητροπολίτες Προύσης και Ξάνθης. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας θα διανεμηθεί φαγητό στους πιστούς κατά το παλαιό έθιμο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος (ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άμεσος συνεργάτης του Οικ. Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου) θα χοροστατήσει το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Οκτωβρίου, στις 18.00 με τον οικείο Μητροπολίτη στον επίσης εορτάζοντα ναό στο Τύμπανο. Μέσα στην πόλη εορτάζει το παρεκκλήσι του Αγ. Δημητρίου συνοικίας Σαμακώβ, όπου θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός το Σάββατο στις 17.30. Τέλος στα βόρεια του Νομού και συγκεκριμένα στις Σάτρες θα πραγματοποιηθεί Θ. Λειτουργία την Κυριακή 26 Οκτωβρίου στις 10.00, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου Ν. Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…