Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Ξάνθη γιορτάζει τα γενέθλια του Μάνου Χατζιδάκι

Η Ξάνθη γιορτάζει τα γενέθλια του Μάνου Χατζιδάκι

0
manos-xatzidakis-1

Η ΦΕΞ δημιουργεί τη νέα δομή του Φεστιβάλ


Είναι ωραίο να περπατάς σε τούτη την πόλη, τη «διατηρητέα», στα δρομάκια που περπάτησε πιασμένος από το χέρι ο Μάνος Χατζιδάκις και να σιγοψιθυρίζεις ένα σκοπό του…

Στην Ξάνθη, τη γενέθλια πόλη του Μάνου Χατζιδάκι, εδώ και 8 πια χρόνια η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης συνεχίζει και πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι». Ταξιδεύοντας με τη μουσική του Μάνου, το Φεστιβάλ έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη και τη σχέση που διατηρούσε μ’ αυτήν.

Αναζητώντας εφτά χρόνια τώρα τη σχέση του με την πόλη «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή» όπως έλεγε, η ΦΕΞ συνομίλησε με φίλους και συνεργάτες του. Σημαντικοί άνθρωποι και καλλιτέχνες παρουσίασαν τη δουλειά τους και μοιράστηκαν σκέψεις για το έργο, τις ιδέες και την προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων με αφηγήσεις και μαρτυρίες γύρω από την συνεργασία και τη φιλία που τους συνέδεε με το Μάνο.

Η προσωπικότητα «Μάνος Χατζιδάκις» είναι για την Ξάνθη ένας σταθμός. Η μουσική του, αλλά περισσότερο η στάση ζωής του, βοήθησαν στο να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον τόπο που τον γοήτευε αλλά και τον δυσανασχετούσε. «Η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της μπελ-επόκ, με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ’ όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες». Σε πείσμα πολλών, τούτη η διαφορετικότητα συνεχίζει στην Ξάνθη να γοητεύει και να διχάζει.

Στόχος της ΦΕΞ δεν είναι ένα φεστιβάλ μνήμης -ένα αφιέρωμα- με εκδηλώσεις και συναυλίες, αλλά μια αφορμή για ένα σχολείο, όπου η μουσική και λόγος του συνεχίζουν να διδάσκουν ανθρώπους που φοιτούν στη ζωή. Χρησιμοποιώντας το λόγο και τις ιδέες του, βρίσκουμε τους τρόπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή με την τέχνη και τη συμμετοχή σ’ αυτήν. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι το είδωλο στον καθρέπτη της Ξάνθης.

Έτσι το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» έχει δώσει ένα άλλο νόημα στην ΦΕΞ. Δημιουργούνται οι βάσεις για έναν πολιτιστικό οργανισμό που σέβεται την παράδοση και τροφοδοτεί με ευκαιρίες τη νέα δημιουργία ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον τρόπο να διεκδικούμε την ποιότητα ζωής. Όλο αυτό το εγχείρημα θα ήταν υπόθεση λίγων αν δεν στηρίζονταν από φορείς,  όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης-Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ο Δήμος Ξάνθης, τα μουσικά τμήματα των Πανεπιστημίων, τα σχολεία και όλος εκείνος ο κόσμος που τελευταία έδωσαν, οργανωτικά και οικονομικά, εκείνη τη δύναμη ώστε το Φεστιβάλ να απευθυνθεί και να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να περπατήσει σε τούτη την πόλη, τη «διατηρητέα», στα δρομάκια που περπάτησε μικρός ο Μάνος Χατζιδάκις και να σιγοψιθυρίσει ένα σκοπό του…

Συνδιοργάνωση:

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ)

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…