Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Στενάζουν» επιχειρήσεις από την ΑΕΠΙ

«Στενάζουν» επιχειρήσεις από την ΑΕΠΙ

0
kapniste antika

Στο Τμήμα Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής παραμένει η τροπολογία για τα πνευματικά δικαιώματα ενώ η ΑΕΠΙ απειλεί με λουκέτα…

 

Λίγο πριν ψηφιστεί η τροπολογία …άλλαξε ο υπουργός. Αγώνας δρόμου …ξανά από τα Επιμελητήρια

 
 
Ανελέητο κυνηγητό υφίστανται τα καταστήματα (καφετέριες μπαρ, καφενεία κ.λ.π.) που έχουν μουσική καθώς οι εταιρείες που εισπράττουν τα πνευματικά δικαιώματα (ΑΕΠΙ – ΚΕΑ) για λογαριασμό των δημιουργών, καλλιτεχνών, ηχοληπτών εικονοληπτών κ.λ.π. έχουν σκληρύνει τη στάση τους εν’ όψει και της τροπολογίας που είναι έτοιμη προς ψήφιση μετά την ολοκλήρωση του εθνικού διαλόγου για τα πνευματικά δικαιώματα. Υπενθυμίζουμε ότι η τροπολογία εμπεριέχει τις βασικές προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) έτσι όπως αυτές συνδιαμορφώθηκαν μέσα από τον διάλογο και με άλλους φορείς οι οποίες τοποθετούν σε νέα βάση το ζήτημα αυτό, τροποποιώντας τον νόμο 2121/1993, κάτι που δεν συμφέρει διόλου τις εισπρακτικές ιδιωτικές εταιρείες. Επισημαίνεται ότι ο νόμος αυτός τις δίνει το δικαίωμα να ζητούν ανάκληση άδειας των μαγαζιών με τα οποία έχουν οικονομικές διαφορές., όπως επίσης και το δικαίωμα να κάνουν αυτοψία στα μαγαζιά και να κόβουν «ταρίφα» κατά το δοκούν και χωρίς κανένα έλεγχο «κυνηγώντας» μετέπειτα τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά. Και επειδή οι επιχειρήσεις αδυνατούν να τα καταβάλλουν, γι αυτό βλέπουμε τελευταία να πέφτουν βροχή οι ανακλήσεις αδειών που ζητά η ΑΕΠΙ από την Επιστολή Ποιότητας Ζωής του δήμου Ξάνθης επικαλούμενη τον νόμο και με εισαγγελική παρέμβαση!
 
Λίγο πριν ψηφιστεί η τροπολογία …άλλαξε ο υπουργός
Όπως είναι γνωστό για το φλέγον αυτό ζήτημα έχει αγωνιστεί πολύ ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης ο οποίος εκλέχθηκε στην γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ στην Άρτα, πρόεδρος της Επιτροπής για τα Πνευματικά Δικαιώματα και συμμετείχε στον εθνικό διάλογο με τους εμπλεκομένους φορείς που διήρκησε μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να βρεθεί μια λύση στην χρόνια διένεξη που έχουν τα Επιμελητήρια και γενικότερα οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Και αφού ολοκληρώθηκε ο διάλογος και το πόρισμα μεταβιβάστηκαν στο Τμήμα Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής λίγο πριν ψηφιστεί άλλαξε…ο υπουργός. Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος αντικαταστάθηκε με τον ανασχηματισμό από τον Κ. Τασούλα ο οποίος και μέχρι στιγμής δεν έχει …καταπιαστεί με το θέμα το οποίο βαλτώνει στο Τμήμα της Βουλής. Όμως αν ο νέος υπουργός δεν ασχολήθηκε έχουν σκοπό να του το υπενθυμίσουν με κάθε τρόπο τα Επιμελητήρια γι αυτό το λόγο όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μωραΐτης το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στην γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να πάρουν αποφάσεις πως θα κινηθούν και πως θα προωθήσουν την τροπολογία ώστε πλέον να γίνει νόμος.
 
Μωραΐτης: «Να φύγουν από την μέση οι νταβατζήδες…»
Ο κ. Μωραϊτης ανέφερε ότι δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από επαγγελματίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας που του καταγγέλλουν τον πόλεμο και την ασυδοσία των εισπρακτικών εταιρειών και νιώθουν ανίσχυρες κινδυνεύοντας να βάλουν λουκέτα: «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει Οι εισπρακτικές εταιρείες έχουν αφηνιάσει στη λογική του ό,τι αρπάξουμε. Οι επιχειρήσεις δεινοπαθούν από τους νταβατζήδες που εισπράττουν απίστευτα ποσά για λογαριασμό τους δίνοντας ψιχία στους δημιουργούς και στους καλλιτέχνες. Γι αυτό πρέπει να φύγουν από την μέση όπως προτείναμε εμείς. Να εισπράττουν τα επιμελήτρια κάποια εισφορά από το σύνολο των επιχειρήσεων η οποία και θα μπαίνει κατευθείαν στο λογαριασμό των καλλιτεχνών και όχι να οικειοποιούνται αυτοί τα πνευματικά δικαιώματα αποδίδοντας στα 100 ευρώ μόνο τα 21 στους καλλιτέχνες και τα υπόλοιπα να τα οικειοποιούνται. Θα κάνουμε το παν να περάσει η τροπολογία γι αυτό θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον υπουργό κ. Τασούλα», καταλήγει ο κ. Μωραϊτης.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…