Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αγωγή 22.000 € κέρδισε εναντίον του δήμου Ξάνθης πρώην υπάλληλος

Αγωγή 22.000 € κέρδισε εναντίον του δήμου Ξάνθης πρώην υπάλληλος

0
oikonomiki-ioul2014

Δούλευε, αλλά δεν πληρώθηκε. Έφεση θα ασκήσει ο δήμος, όπως αποφάσισε χθες η Οικονομική Επιτροπή

 

«Μουδιασμένο» ενδιαφέρον για υπαγωγή σε ρύθμιση για τις οφειλές στο δήμο. 17 νέα αιτήματα εγκρίθηκαν, αλλά ο κατάλογος των οφειλετών παραμένει μακρύς

 
 
Την απόφαση να ασκήσει έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης (157/2014) που δέχθηκε την αγωγή των 10 σχολικών φυλάκων, πήρε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, μετά από εισήγηση της νομικής υπηρεσίας. Οι σχολικοί φύλακες, έχασαν μεν τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά κέρδισαν τη δίκη σε πρώτο βαθμό κι έτσι ο δήμος υποχρεούται να δεχθεί την επιστροφή τους στην εργασία. Ωστόσο, ένεκα των μισθολογικών απαιτήσεων που δημιουργεί η εν λόγω απόφαση, ο δήμος υποχρεούται να ασκήσει έφεση κι έτσι η απόφαση είχε τυπικό χαρακτήρα, χωρίς επιπλέον συζήτηση.
 
Κερδήθηκε από υπάλληλο αγωγή για αδικαιολόγητο πλουτισμό και άλλη μία… περιμένει «στη γωνία»
Στα εκτός ημερησίας θέματα δικαστικού χαρακτήρα, επικεντρώθηκε η επιτροπή, η οποία κλήθηκε επίσης να συντονίσει τη στάση της σχετικά με την περίπτωση υπαλλήλου που άσκησε αγωγή εναντίον του δήμου για αδικαιολόγητο πλουτισμό. Ο εν λόγω υπάλληλος απασχολούνταν το 2009 με σύμβαση έργου στο τμήμα Εσόδων, ωστόσο για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατό να πληρωθεί, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Έτσι, άσκησε αγωγή εναντίον του δήμου με απαίτηση 22.000 ευρώ, την οποία και κέρδισε. Μάλιστα, το δικαστήριο έκρινε προσωρινά εκτελεστό το ποσό των 10.000 €. Η επιτροπή αποφάσισε να ασκηθεί έφεση εναντίον της απόφασης μιας και είναι οικονομικής υφής το επίδικο αντικείμενο. Παρόμοια υπόθεση θα εκδικαστεί την 1/4/2015, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, όπου την αγωγή κατέθεσε πρώην υπάλληλος του Δημοτολογίου, η οποία και ζητά δεδουλευμένα για την περίοδο του 2008.
 
Δεν ανταποκρίνονται στη ρύθμιση οι οφειλέτες του δήμου, λήγει η προθεσμία στις 14 Αυγούστου
Άλλες 17 αιτήσεις υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση της αποπληρωμής οφειλών προς τους δήμους με δόσεις, συζήτησε η οικονομική επιτροπή, που τις δέχθηκε στο σύνολό τους. Μόλις δύο αφορούν μεγάλα ποσά 11.000 € και 7.000 € (για παραβάσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος), ενώ όλες οι υπόλοιπες είχαν σχέση με μικρές οφειλές 300-400 €. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Μπένης, ο δήμος Ξάνθης αποφάσισε να εγκρίνει όλα τα αιτήματα που θα γίνουν (ακόμη και υπότροπων) προκειμένου να διευκολύνει όλους τους οφειλέτες να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το δήμο, ωστόσο, δυστυχώς η ανταπόκριση των οφειλετών είναι πολύ περιορισμένη, όπως δείχνει το πρώτο διάστημα εφαρμογής της σχετικής διάταξης. Στο ερώτημα του Γιώργου Παπασταματίου κατά πόσο οι πολίτες έχουν ενημερωθεί τόσο ο κ. Μπένης, όσο και η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Μεταξά υπογράμμισαν ότι μέσω των ΜΜΕ, τοπικά και πανελλαδικά, έχει δοθεί έκταση στο θέμα και ότι η αποστολή επιστολών προς όλους επιβαρύνει το δήμο με ασύμφορο οικονομικό κόστος.
Οι οφειλέτες πάντως έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση μέχρι τις 14 Αυγούστου. Τα νέα αιτήματα θα εξεταστούν στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει προς το τέλος Ιουλίου και τα τελευταία στη συνεδρίαση της 25ης Αυγούστου και αφού θα έχει παρέλθει η προθεσμία.
 
Τμηματική καταβολή και για τις άδειες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε επίσης γνωστό από τον κ. Μπένη ότι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση της άδειας δόθηκε η δυνατότητα να πληρώνουν στην αρχή το 30% και να προμηθεύονται την άδεια και να αποπληρώνουν το υπόλοιπο κατά τη διάρκεια του έτους. Επομένως, θα έχουν αυτή τη διευκόλυνση, ώστε να εξασφαλίζουν την άδεια από την αρχή του χρόνου. Άλλωστε, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, οι περισσότεροι σήμερα δεν έχουν άδεια.
 
100.000 € για την εκμίσθωση χώρου αμμοληψιών στον Κόσυνθο για ένα χρόνο
Η Οικονομική επιτροπή κλήθηκε ακόμη να καταρτίσει τους όρους εκμίσθωσης χώρου αμμοληψίας από την κοίτη του ποταμού Κόσυνθου. Ο προηγούμενος πλειοδότης ήταν εταιρία σκυροδέματος που κατέβαλε 224.000 € για δύο χρόνια και για έκταση 200 στρεμμάτων, ωστόσο αποσύρθηκε νωρίτερα, κρίνοντας ότι ήταν ασύμφορο το δικαίωμα που είχε λάβει και τώρα ο δήμος μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία μόνο για ένα χρόνο. Ο μηχανικός Γιάννης Ζερενίδης, που βρέθηκε στη συνεδρίαση, ζήτησε επειδή εξαντλείται ο φυσικός πόρος, να δοθεί στις εταιρίες η δυνατότητα μεταπώλησης καθώς το σύνολο των τεχνικών υπηρεσιών του νομού, μπορεί μόνο από το εν λόγω σημείο να πραγματοποιεί προμήθειες. Ενημερώθηκε ότι υπάρχει σχετική γνωμοδότηση που επιτρέπει την μεταπώληση μέρους του υλικού, ωστόσο ή επιτροπή απέφυγε να μεταβάλει το τίμημα, καθώς θα υποχρεωνόταν να επαναλάβει το σύνολο της διαδικασίας (με εγκρίσεις ΔΣ κλπ), κρίνοντας ότι θα καθυστερούσε σημαντικά. Αποφάσισε να μειώσει στις 100.000 € το αντίτιμο, καθώς μειώθηκε και στο μισό ο χρόνος εκμίσθωσης του χώρου.
Πρόκειται πάντως για ένα θέμα που θα προβληματίσει το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο πάντως, θα μπορέσει να εξετάσει και την περίπτωση της εκμίσθωσης χώρου αμμοληψιών και στη Σταυρούπολη, όπου, όπως ενημέρωσε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, έχει γίνει χωροθέτηση και πλέον είναι δυνατό να χορηγηθεί δικαίωμα αμμοληψιών.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…