Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Υγεία – «Τραγωδία»

Υγεία – «Τραγωδία»

0

Καθημερινά δράματα με τους καρκινοπαθείς – 3 γιατροί στο ΠΕΔΥ – 15 στον ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη λειτουργούν το σύστημα

 

Απ’ το υπουργείο δόθηκε παράταση στις συμβάσεις των γιατρών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

 
 
Οι υπουργοί στο υπουργείο Υγείας αλλάζουνε μα η «τραγωδία στην υγεία» – όπως την βιώνουν γιατροί και ασθενείς, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι – μένει! Μόνο που η «κάθαρση» που έπεται πάντα της τραγωδίας, στην νεοελληνική της έκδοση έχει μεταφορική σημασία και αφορά κυρίως….τους ασθενείς που τελικά πληρώνουν ότι απέμεινε από ένα Ε.Σ.Υ που μοιάζει με «κουρελόχαρτο»!
 
Καθημερινά δράματα με τους καρκινοπαθείς
Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο Ε.Σ.Υ που δημιούργησαν πρώτα τον ΕΟΠΥΥ ως ενδιάμεσο «αγοραστή» υγείας και μετά το ΠΕΔΥ, τον πρωτοβάθμιο πάροχο υγείας, αντί να διευκολύνουν την πρόσβαση και να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας εξορθολογίζοντας το σύστημα και βάζοντας ένα «φρένο» στη σπατάλη που γινόταν έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα αφού ουδείς από τους εμπλεκόμενους είναι ικανοποιημένος και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι γιατροί στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν δέχονται να συμβληθούν με τους νέους Οργανισμούς και οι ασθενείς κυρίως οι καρκινοπαθείς , οι χρόνια πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι στερούνται ένα δημόσιο αγαθό συνταγματικά κατοχυρωμένο. Παίζονται δράματα που κοστίζουν ζωές ιδίως με τους καρκινοπαθείς που δεν τους χορηγούνται καινοτόμα φάρμακα που αυξάνουν τον προσδόκιμο ζωής.
 
Καραδέδος: «Επικρατεί μια απίστευτη ανοργανωσιά, μια προχειρότητα άνευ προηγουμένου…»
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος που περιγράφει με σαφήνεια την κατάσταση: « Παίζεται μια τραγωδία σήμερα στην υγεία! Επικρατεί μια απίστευτη ανοργανωσιά, μια προχειρότητα άνευ προηγουμένου. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από πουθενά. Μας λένε εμάς τους γιατρούς να κάνουμε δηλώσεις μέσα σε μια φόρμα δεδομένων για να συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥΥ και δεν μας λένε με ποια κριτήρια ούτε πως θα γίνει η αξιολόγηση. Όλα είναι ασαφή. Τώρα μας είπαν ότι για τον έλεγχο θα συμβληθούν με μια ιδιωτική εταιρεία και εμείς θα πληρώνουμε το 10% του τζίρου μας. Οδηγούν τον κλάδο μας σε αδιέξοδο αλλά σε αδιέξοδο οδηγούν και τους πολίτες κυρίως αυτούς που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και τους ανασφάλιστους Έχουμε 3 εκ. ανασφάλιστους Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Είναι πασιφανές ότι υπάρχει απουσία ενός σοβαρού συστήματος υγείας για τον πολίτη.»
 
3 γιατροί στο ΠΕΔΥ – 15 στον ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη
18 γιατροί όλοι κι όλοι και μ’ αυτούς δουλεύει το σύστημα στην Ξάνθη. Οι τρεις ιατροί Γενικής Ιατρικής στο ΠΕΔΥ συνεπικουρούμενοι ενίοτε και από γιατρούς των Κέντρων Υγείας του Νοσοκομείου εξετάζουν τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων που έχουν ενοποιηθεί με το ΙΚΑ και παραπέμπουν – όταν διαγνώσουν ότι απαιτείται – σ’ έναν από τους 15 γιατρούς ειδικότητας του ΕΟΠΥΥ. Να σημειώσουμε ότι τέλος Ιουνίου έληγε η πρόταση στις συμβάσεις των γιατρών που ΕΟΠΥΥ που δόθηκε από το Μάρτη και χθες ανακοινώθηκε ότι με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή δίνεται παράταση μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου. Η τροπολογία επίσης προβλέπει την παράταση μέχρι τα τέλη του χρόνου, της προθεσμίας εντός της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …