Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το τρένο «κρύβει» τα Λιβερά από τους επισκέπτες μας

Το τρένο «κρύβει» τα Λιβερά από τους επισκέπτες μας

0
livera treno

Καταργείται στην πράξη η τουριστική διαδρομή Ξάνθη- Λιβερά, αφού δεν υπάρχει δρομολόγιο επιστροφής την ίδια ημέρα

 

Διαμαρτυρία από επαγγελματίες του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή του Νέστου για το ύψος της τιμής του εισιτηρίου στη διαδρομή Τοξότες- Σταυρούπολη

 
 Πολλάκις έχει μνημονευθεί το απαράμιλλο κάλλος του φυσικού τοπίου στη σιδηροδρομική διαδρομή από την Ξάνθη ως τη Σταυρούπολη, μέσα από την κοιλάδα του Νέστου και την ορεινή Ροδόπη, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες που ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό στην περιοχή, η πολιτική του ΟΣΕ δεν επιτρέπει στους επισκέπτες να χαρούν αυτό το περιβάλλον, ούτε να εξυπηρετηθούν από το εν λόγω δρομολόγιο.
 
Αποθαρρυντικά τα δρομολόγια του τρένου με τουριστική αξία
Ο Αντώνης Δαλάκης, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο ποτάμι του Νέστου, σημειώνει ότι η διαδρομή από και προς τα Λιβερά έχει ουσιαστικά καταργηθεί, αφού το τρένο που εκτελεί το δρομολόγιο Ξάνθη- Θεσσαλονίκη, δε σταματάει, ακόμη και αν υπάρχουν κομμένα εισιτήρια. Ωστόσο, ο ΟΣΕ συνεχίζει να διαφημίζει το σταθμό.
Επίσης, το δρομολόγιο από τους Τοξότες προς τη Σταυρούπολη, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να κατέβουν το Νέστο με κανό, αλλά και αυτούς που επιθυμούν να περιηγηθούν με την αμαξοστοιχία στην περιοχή δεν προτιμάται λόγω της απαγορευτικής τιμής του. «Η τιμή του εισιτηρίου ήταν πέρυσι 0,30 € με 0,40 € και πρόσφατα για τη χρήση του τρένου από ένα γκρουπ τουριστών μας ζήτησαν 3,60 € για κάθε επιβάτη! Μάλιστα, ο ίδιος κράτησε και τα αποκόμματα, ώστε αφενός να μην αμφισβητηθεί και αφετέρου να έρθει σε επαφή με τους επαγγελματίες της περιοχής που απασχολούνται στον ίδιο κλάδο για να συζητηθεί το θέμα μεταξύ τους. Πρόκειται για μια διαδρομή με ιδιαίτερη τουριστική αξία, αλλά το κόστος δεν επιτρέπει τη χρήση του. Εμείς χρησιμοποιούμε λεωφορεία, αλλά κάποιες φορές οι επισκέπτες είτε έρχονται μεμονωμένα, είτε προτιμούν την εμπειρία με το τρένο μέσα από μία πιο γραφική διαδρομή», σημείωσε ο κ. Δαλάκης, που μας ενημέρωσε ότι εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν επαφές με τις τοπικές αρχές, προκειμένου να αναδειχθεί το ζήτημα.
 
Δρομολόγια μια στο τόσο και τιμή… φαρμάκι
Το «Ε» ενημερώθηκε για τα δρομολόγια και τις τιμές και από τις πληροφορίες προκύπτει ότι οι αρμόδιοι του ΟΣΕ επιμένουν ότι το τρένο σταματά κανονικά στο σταθμό των Λιβερών, ωστόσο στην πράξη είναι αδύνατο ο επισκέπτης να το χρησιμοποιήσει. Από την Ξάνθη προς τα Λιβερά υπάρχει μόνο ένα τρένο την ημέρα που φεύγει στις 16.55, ενώ επιστρέφει την… επόμενη ημέρα στις 11.50! Αυτό σημαίνει ότι μόνο αν κάποιος επιθυμεί να διανυκτερεύσει… στη φύση μπορεί να εξυπηρετηθεί από το εν λόγω δρομολόγιο. Η δε τιμή του εισιτηρίου είναι 1,20 €, ανά διαδρομή.
Για το δε δρομολόγιο από Τοξότες προς Σταυρούπολη καθημερινά υπάρχουν δύο δρομολόγια, ένα με απλή αμαξοστοιχία και ένα με intercity: Από το σταθμό των Τοξοτών το τρένο φεύγει στις 8.30 πμ και στις 15.15 και επιστρέφει στις 11.45 και στις 20.20. Η απόσταση είναι διάρκειας περίπου 20 λεπτών, ωστόσο ο επιβάτης καλείται να πληρώσει 1€ για την απλή αμαξοστοιχία και 2,60 € για το I/C ανά διαδρομή. Το ύψος της τιμής του εισιτηρίου έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, που είναι αποφασισμένοι να πιέσουν, προκειμένου να βελτιωθεί το κομμάτι των τουριστικών υποδομών στην περιοχή μας και να ενισχυθούν τα κίνητρα για τους λάτρες του εναλλακτικού τουρισμού.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…