Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τους «έκαψε» η Τράπεζα Θεμάτων

Τους «έκαψε» η Τράπεζα Θεμάτων

0
mathitria vivlio

Μ. Λουκοπούλου: «Τα θέματα ήταν τελείως παράλογα, έξω από κάθε πνεύμα που μας είχαν ζητήσει»

 

Κινδυνεύουν να μείνουν μετεξεταστέοι πολλοί μαθητές τις Α’ Λυκείου

 
Τα πρώτα θύματα μετρά το Υπουργείο Παιδείας μετά την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία έκανε πρεμιέρα ουσιαστικά μια ανάσα πριν τις προαγωγικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα, η εφαρμογή δεν λειτούργησε επ’ ωφελεία των μαθητών της Α’ Λυκείου για τους οποίους αναμένεται μια…βαθμολογική σφαγή.
 
Τα θέματα ήταν εκτός σχολικής πραγματικότητας
Η Τράπεζα Θεμάτων, η όπως είναι γνωστό, καθόρισε το 50% των ερωτημάτων, τα οποία, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, η συντριπτική πλειονότητα ήταν εκτός σχολικής πραγματικότητας και δυσνόητα για τους μαθητές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το ποσοστό των παιδιών που «κόπηκαν» φτάνει και το 30% σε αρκετές περιοχές, ενώ πολλά παιδιά θα δώσουν ξανά εξετάσεις τον Σεπτέμβριο στη Γεωμετρία, στη Φυσική, στη Χημεία και στα Αρχαία.
«Η βεβιασμένη εφαρμογή του μέτρου εφέτος και η μη σωστή στάθμιση των θεμάτων της Τράπεζας ανάλογα με τα όσα είχαν διδαχθεί οι μαθητές στη διάρκεια της χρονιάς έφερε τελικά αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο δυστυχώς πολλοί είχαμε προβλέψει νωρίς στον χώρο της εκπαίδευσης» αναφέρει σε δήλωση του ο εκπαιδευτικός και αναλυτής στατιστικών στοιχείων της εκπαίδευσης κ. Γ. Χατζητέγας και συμπληρώνει πως «και αυτό παρά το γεγονός ότι σε πολλά σχολεία οι φιλότιμες προσπάθειες που έκαναν καθηγητές ώστε η θεματοδοσία του 50% που επέλεγαν οι ίδιοι να είναι σε ένα επίπεδο στο οποίο να μπορούν να ανταποκριθούν οι μαθητές».
 
Σκούρα τα πράγματα και στην πόλη μας
Τις πληγές της από την εφαρμογή θα μετρήσει και η εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης μας. Η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης κα Μαρία Λουκοπούλου, μιλώντας στο «Ε», μας μετέφερε τις ανησυχίες της. «Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι καλά, αν και ακόμα δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα» υπογραμμίζει η κα Λουκοπούλου και συμπληρώνει «Είναι πρόβλημα μόνο που υπάρχει η Τράπεζα, η οποία φτιάχτηκε στο ποδάρι. Δεν πρέπει να υποβάλλονται τα παιδιά από την πρώτη Λυκείου σε εξετάσεις στην λογική των πανελλαδικών. Επιπλέον, αυτή εφαρμογή «δένει» τα χέρια των εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν μπορούν να βάλουν τους στόχους τους ανάλογα με την τάξη τους». Όσον αφορά τα θέματα, η ίδια τα χαρακτήρισε άνισα, παράλογα και τελείως έξω από κάθε πνεύμα που τους είχε ζητηθεί. Κλείνοντας, η κα Λουκοπούλου υπενθύμισε πως κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί και κατά το παρελθόν, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει το 5ο Λύκειο, μετά την καθολική αποτυχία να προβιβαστούν όλοι οι μαθητές της Β’ Λυκείου.
 
Η βάση του 10 ξαναχτυπά…τους μαθητές
Και σαν να μην έφτανε η Τράπεζα Θεμάτων, φέτος το Υπουργείου αποφάσισε να εφαρμόσει νέα ρύθμιση, η οποία ορίζει ότι μαθητές δεν μπορούν να γλιτώσουν την επαναληπτική διαδικασία του Σεπτεμβρίου εάν έχουν μέσο όρο στο απολυτήριό τους το 10. Με άλλα λόγια, για να περάσουν στην επόμενη τάξη οι μαθητές της Α’ Λυκείου, πρέπει να έχουν πιάσει το 10 σε όλα τα βασικά μαθήματα (Άλγεβρα, Γεωμετρία, Νεοελληνική γλώσσα, Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνικά).
Γνωρίζοντας την κατάσταση, εκπαιδευτικοί και βαθμολογητές ζητούν μια ευεργετική ρύθμιση ειδικά για φέτος να πέσει στο 8 αντί του 10 ο αριθμός που απαιτείται για να περάσει ένα παιδί από τα βασικά αυτά μαθήματα στην επόμενη τάξη.
Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, έχει υποσχεθεί ότι θα μελετήσει τα στοιχεία πανελλαδικά και αν χρειαστεί μια ειδική οδηγία φέτος για να μην αδικηθούν οι μαθητές της Α’ Λυκείου και να μη θυσιαστούν στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων, θα το κάνει.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…