Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Πολιτική σταθερότητα, το μήνυμα της ευρωκάλπης

Πολιτική σταθερότητα, το μήνυμα της ευρωκάλπης

0
edres

Ιστορική …στροφή προς την Αριστερά αλλά πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά πολιτική ανατροπή

 

«Καμπανάκι» για την ΝΔ! Αύξησε τις δυνάμεις της η Χ.Α. Κερδισμένη η ΕΛΙΑ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Χαμένοι οι ΑΝΕΛ. «Καταποντισμός» της ΔΗΜΑΡ

 

 
Η κάλπη των ευρωεκλογών του 2014 μίλησε και έβαλε κάθε «κατεργάρη στον πάγκο του»! Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με βάση τα χαρακτηριστικά της ότι εξισορροπεί μεταξύ …σφύρας και άκμονος αποδίδοντας σ’ όλα τα κόμματα «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» κατ’ αντιστοιχία με τα πεπραγμένα τους και την απήχηση που έχουν στην ελληνική κοινωνία. Το κυρίαρχο μήνυμα όμως που βγάζει η κάλπη ως επιλογή του εκλογικού σώματος είναι πολιτική σταθερότητα!
Και αυτό συμπεραίνεται από το γεγονός ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πρώτο κόμμα 26,70% δεν υπερκαλύπτουν το ποσοστό της ΝΔ και της ΕΛΙΑΣ, του υφιστάμενου κυβερνητικού σχηματισμού δηλαδή, που συγκεντρώνει 30,73% και κατά συνέπεια δεν δικαιολογείται πολιτική ανατροπή!
 
Ιστορική …στροφή προς την Αριστερά!
Αποτελεί ιστορικό γεγονός ότι για πρώτη φορά στην …ιστορία το εκλογικό σώμα της χώρας μας κάνει σαφή στροφή προς τα …αριστερά δίνοντας την πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Αυτό αποτελεί μια σαφή και διακριτή νίκη που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μια παγιωμένη πλέον πολιτική ισχύ όμως η διαφορά του από την ΝΔ που δεν ξεπερνά τις 4 μονάδες και είναι κατά τι (0,29%) μειωμένη από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012( 26,89 έναντι 26,60 το 2014) δεν του δίνει τον «αέρα» να ζητήσει εκλογές καθώς το ποσοστό του δεν του δίνει την αυτοδυναμία (αντιστοιχεί σε 130 έδρες) που θέλει και με δεδομένο ότι έχει κόψει όλες τις γέφυρες συνεργασίας με τα άλλα κόμματα δεν φαίνεται πιθανό να το αποτολμήσει. Οι επιδόσεις του στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι εξίσου θεαματικές και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «τόσο όσο» καθώς οι ψηφοφόροι τον ρίχνουν στα «βαθιά» μεν ώστε να δοκιμαστούν τα στελέχη του στην άσκηση διοίκησης, «χαρίζοντάς τους» την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας (νίκη της Ρένας Δούρου Αττική) και 30 συνολικά δήμους ανά τη χώρα όμως παρουσιάζει μια μεγάλη υστέρηση στις περιφέρειες και τους δήμους εκτός Αττικής όπου κυριαρχεί η ΝΔ.
 
«Καμπανάκι» για την ΝΔ
Με μειωμένες κατά 7 περίπου ποσοστιαίες μονάδες (6,95) βγαίνει από την εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ (22,71%)σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 που έλαβε 29,66%. Αυτό αποτελεί ένα «καμπανάκι» για το κυβερνών κόμμα ότι επιβάλλεται να κάνει διορθωτικές κινήσεις στις πολιτικές που εφαρμόζει αν δεν θέλει να βρεθεί στον … «πάγκο», ωστόσο η επικράτησή της στην αυτοδιοίκηση κυρίως στις περιφέρειες που έδωσε πολιτική χροιά στην αναμέτρηση φανερώνει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος και ως ένα βαθμό την αναγνώριση των προσπαθειών της κυβέρνησης.
 
Κερδισμένη η Χρυσή Αυγή
Αδιαμφισβήτητα η μεγάλη κερδισμένη των ευρωεκλογών είναι η Χρυσή Αυγή η οποία μπορεί να μην κατάφερε να λάβει διψήφιο ποσοστό όπως ήταν ο αρχικός της στόχος της ωστόσο αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με 9,39%, εκλέγει 3 ευρωβουλευτές και αυξάνει τις δυνάμεις της κατά 2,47 ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2012 που έλαβε 6,92 και ήταν πέμπτο σε δύναμη κόμμα. Η άνοδός της εντάσσεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη (πρώτο κόμμα στην Γαλλία και μεγάλα ποσοστά στην Βρετανία) ωστόσο χρήζει προβληματισμού και ανησυχίας για τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, για το πως ένα κόμμα που ο αρχηγός τους και οι περισσότεροι βουλευτές του είναι κρατούμενοι και διώκονται ποινικά για εγκληματικές πράξεις οι ψηφοφόροι του δίνουν μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και φωνή στην Ευρώπη!  
 
Άρχισε να ριζώνει η ΕΛΙΑ
Έκπληξη αποτελεί το ποσοστό της ΕΛΙΑΣ η οποία καταφέρνει να λάβει ένα ποσοστό 8,02% και να αναδειχθεί τέταρτο κόμμα. Οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι το εγχείρημα της συνένωσης της κεντροαριστεράς είναι αποδεκτό. Το αποτέλεσμα αποτελεί και ένα θετικό «νεύμα» προς το ΠΑΣΟΚ και συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες του για την πολιτική σταθερότητα.
 
Ποτάμι και ΚΚΕ σημειώσατε Χ
«Το Ποτάμι» μπορεί να μην κατάφερε να …συμπαρασύρει την ΕΛΙΑ ωστόσο καταγράφει αξιόλογη δύναμη για νεόκοπο κόμμα καθώς περνά οριακά το ΚΚΕ (6,61 έναντι 6,07 και κερδίζει 2 έδρες στην ευρωβουλή όπως και το ΚΚΕ που αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις που από το 2012 κατά 1,57%.
Στους κερδισμένους των εκλογών είναι και το ΛΑΟΣ που κάνει ένα come back με 2,70% ωστόσο δεν καταφέρνει να πάρει το πολυπόθητο 3%.
 
ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ οι μεγάλοι χαμένοι των ευρωεκλογών
Αναμφίβολα στους μεγάλους χαμένους των εκλογών είναι οι ΑΝΕΛ που χάνουν 4,05 ποσοστιαίες μονάδες από το 2012 ενώ καταποντίζεται κυριολεκτικά η ΔΗΜΑΡ που χάνει 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2012 (6,26%) λαμβάνοντας μόνο το 1,21%! Είναι φανερό ότι οι ψηφοφόροι δεν επικρότησαν την στάση της και τις επιλογές της ηγεσίας της.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…