Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Χαμένες ελπίδες» η καταβολή του 12%

«Χαμένες ελπίδες» η καταβολή του 12%

0
thraki ellada

«Αν… και εφόσον…» η απάντηση του ΟΑΕΔ σε επιστολή ιδιωτών επιχειρηματιών που καταβάλλουν κάθε χρόνο τα δικαιολογητικά

 

Έχουν να λαμβάνουν από το 2010! Και ο νόμος δεν έχει καταργηθεί…

 
«Φρούδες ελπίδες» τρέφουν όσοι βιοτέχνες επαγγελματίες, δικαιούχοι της επιδότησης του κόστους εργασίας του 12% που θεσπίστηκε με το άρθρο 21 του Ν. 1767/88, (ΦΕΚ 63/Α/6 – 4 – 1988), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 1836 (ΦΕΚ 79/Α΄/14 – 3 – 1989) με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Θράκη, περιμένουν να τους καταβληθεί! Όλα δείχνουν ότι αυτό πάει οριστικά στις καλένδες παρότι ο νόμος δεν καταργήθηκε! Άλλη μια περίπτωση που η πολιτεία αποδεικνύεται αφερέγγυα ως προς τις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες την ίδια στιγμή που απαιτεί απ’ αυτούς φερεγγυότητα και συνέπεια και μάλιστα βάζει χειροπέδες σ’ όσους χρωστούν!
 
Έχουν να λαμβάνουν το 12% από το 2010!
Μετά κόπων και βασάνων και μετά από χίλιες διαμαρτυρίες και πολιτικές παρεμβάσεις τους καταβλήθηκε και το Β’ εξάμηνο του 2009 και έκτοτε ουδέν…και οι δόσεις συσσωρεύονται και ουδείς γνωρίζει αν θα καταβληθούν κάποτε, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η επιχειρηματικότητα στη Θράκη μετεωρίζεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και για αρκετές επιχειρήσεις είναι θέμα επιβίωσης η συγκεκριμένη επιδότηση!
 
«Αν και εφόσον» η απάντηση του ΟΑΕΔ
Και το «ουδείς» είναι κατά κυριολεξία αφού και το ίδιο το υπουργείο αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας σε αίτημα ιδιωτών επιχειρηματιών που ζητούν να πληροφορηθούν τί θα γίνει επιτέλους με την καταβολή του 12%. Ιδού τί απαντά το υπουργείο Εργασίας και ο αρμόδιος φορέας ο ΟΑΕΔ στο ερώτημα τους: «Σας ενημερώνουμε ότι μέχρι και το Β’ εξάμηνο του 2009, η επιδότηση καταβλήθηκε κανονικά στις δικαιούχους επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. Για το Α’ εξάμηνο του 2010 δεν εγκρίθηκε το συνολικό ποσό που απαιτείται για την αποπληρωμή των επιχειρήσεων που εντάσσονται στις ως άνω διατάξεις. Συνεπώς, η αποπληρωμή του συνόλου των δικαιούχων επιχειρήσεων, για το Α’ εξάμηνο του 2010 καθώς και για τα επόμενα χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιηθεί, εφόσον εγκριθούν οι σχετικές πιστώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας» (ΠΔΕ) και μεταφερθούν στον ΟΑΕΔ μέσω του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας».
 
Τι συμβαίνει με το 12%
Να σημειωθεί ότι οι δικαιούχες επιχειρήσεις καταβάλλουν κάθε χρόνο στον ΟΑΕΔ όλα τα δικαιολογητικά περιμένοντας την επιδότηση. Να σημειώσουμε ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει τον συμψηφισμό των οφειλών του κράτους προς επιχειρήσεις και ιδιώτες με αντίστοιχες οφειλές αυτών προς το κράτος αλλά ούτε κι αυτό προχώρησε. Επισημαίνεται επίσης ότι ο Σύνδεσμος Βιομήχανων Βορείου Ελλάδος έχει αναλάβει μια προσπάθεια να ανατρέψει την επιστροφή του 12% όπως και των άλλων επιδοτήσεων που δόθηκαν (κεφάλαια κίνησης με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) τα οποία ζητά πίσω η Κομισιόν καθότι αντίκειται με την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Και στην περίπτωση αυτή οι επιχειρήσεις πληρώνουν… την νύφη της ολιγωρίας και της ασυνέπειας της πολιτείας να συμβατοποιήσει τις επίμαχες διατάξεις με την κοινοτική νομοθεσία! Ιδιαίτερα για το 12% υπάρχει ο Κοινοτικός Κανόνας Deminimis ο οποίος επιτρέπει την επιδότηση σε επιχειρήσεις μέχρι ενός ποσού. Όμως υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας που έλαβαν το 12% και ξεφεύγουν από το επιτρεπόμενο ποσό.
 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …