Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει τη δίοδο του Αγίου Κωνσταντίνου

Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει τη δίοδο του Αγίου Κωνσταντίνου

0
agioskwnstantinos egainia

Γ. Παυλίδης: «Την ανικανότητα να υπάρξει έλεγχος, κανείς δεν δικαιούται να την μετακυλήσει στην ύπαρξη του δρόμου»

 

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης το ΕΒΕ Ξάνθης. Η δίοδος του Αγίου Κωνσταντίνου απασχόλησε για άλλη μια φορά τα μέλη

 
 
Το ζήτημα της ελληνοβουλγαρικής διόδου του Αγίου Κωνσταντίνου είχε για άλλη μια φορά θέση ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, το απόγευμα της Τετάρτης. Η δίοδος-αγκάθι, όπως έχει αποδειχθεί, για τους εμπόρους της Ξάνθης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια του το ΕΒΕ, δεν αποτελεί απλώς μια γέφυρα του παραεμπορίου στην χώρα μας, αλλά είναι και η ίδια παράνομη. Η τελευταία διαπίστωση προέκυψε ύστερα από έρευνα του ΕΒΕ, κατά την οποία έλαβε μια επιστολή από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την εν λόγω δίοδο, καθώς δεν έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη της ούτε από την πλευρά της Ελλάδας ούτε από την πλευρά της Βουλγαρίας.
 
Συνεχίζει να μάχεται το ΕΒΕ Ξάνθης
Βλέποντας το παραεμπόριο να ανθεί, την ώρα που οι επιχειρήσεις του νομού κλείνουν η μια μετά την άλλη, το ΕΒΕ Ξάνθης αποφάσισε να λάβει πιο δραστικά μέσα. Σε συνεργασία με άλλα Επιμελητήρια της ΑΜΘ προχώρησε σε μια σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων, από τις οποίες προέκυψε ότι η Ευρωπαΐκή Ένωση έχει πλήρη άγνοια για την εν λόγω δίοδο, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο συνοριακών σημείων διέλευσης που έχουν κοινοποιηθεί από την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία.
«Στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στοιχεία που είχαμε για τη λειτουργία της διόδου και ζητήσαμε να μας απαντήσουν γύρω από το καθεστώς ύπαρξής της. Μας απάντησαν ότι δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει σύνορο εκεί, την στιγμή που από εκεί διακινείται το 95% του παρεμπορίου της Θράκης και της ΑΜΘ. Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που δεν δίνει καμία απολύτως σημασία» αναφέρει κατά την εισήγηση του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης.
Αν και κατά το παρελθόν το Επιμελητήριο, μετά από σχετικές ενέργειες, είχε ενημερωθεί ότι πρόκειται για έναν δρόμο από τον οποίο επιτρέπεται να διέρχονται απλώς Ι.Χ. οχήματα, στις 27 Μαρτίου η Επιτροπή έλαβε μια επιστολή από την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναστάτωσε και εξόργισε τον επιχειρηματικό κόσμο. Σύμφωνα με αυτήν η εν λόγω δίοδος δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο συνοριακών σημείων διέλευσης που έχουν κοινοποιηθεί είτε από την Ελλάδα είτε από την Βουλγαρία.
 
Τι αναφέρει η επιστολή
«Αναφέρομαι στην επιστολή σας της 13ης Ιουνίου 2013 με την οποία ενημερώνετε την Επιτροπή για τη χρήση συνοριακού σημείου διέλευσης με την ονομασία Άγιος Κωνσταντίνος στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και στην οδό Θέρμες-Κίδαρι-Ζλάτογραντ, στον νομό Ξάνθης. […]
Σύμφωνα με την επιστολή σας αυτό το συνοριακό σημείο διέλευσης λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2010 χωρίς να είναι εξοπλισμένο με τα κατάλληλα μέσα για τη διεξαγωγή συνοριακών ελέγχων σε πρόσωπα και εμπορεύματα. Μολονότι η απόφαση για την επιλογή συνοριακών σημείων διέλευσης και του ωραρίου λειτουργίας τους επαφίεται στα κράτη μέλη οι πληροφορίες αυτές πρέπει να κοινοποιούνται στην Επιτροπή και να δημοσιεύονται […]
Δεδομένου ότι το εικαζόμενο συνοριακό σημείο διέλευσης του Αγίου Κωνσταντίνου δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο συνοριακών σημείων διέλευσης που έχουν κοινοποιηθεί από την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία, η Επιτροπή αποφάσισε να απευθυνθεί και στις δύο χώρες για να διευκρινίσει την κατάσταση και να ζητήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες για το εν λόγω συνοριακό σημείο διέλευσης σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ύπαρξή του. Θα ενημερωθείτε εν ευθέτω χρόνω για την τελική αξιολόγηση της Επιτροπής» αναφέρει επιγραμματικά η σχετική επιστολή, την οποία απέστειλε ο Προϊστάμενος διοικητικής μονάδας, Henrik NIELSEN.
Μετά την ανάγνωση της ο κ. Μωραΐτης κατέληξε λέγοντας πως «είναι παράνομη η δίοδος, δεν είναι αναγνωρισμένη από την Ε.Ε. Πρέπει να αναγνωριστεί, αλλιώς μπορούμε να ανοίξουμε όπου θέλουμε διόδους εμείς και να κάνουμε όσο παραεμπόριο θέλουμε, δεν χρειάζεται να μας την ανοίξει ο Πρωθυπουργός και να έχουμε και νταούλια», αφήνοντας αιχμές για το πανηγυρικό κλίμα μέσα στο οποίο είχε δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία τον Ιανουάριο του 2010 με την παρουσία του τότε Πρωθυπουργού της χώρας κ. Γιώργου Παπανδρέου.
 
Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου από το συνεταιρισμό ξυλεμπόρων Ξάνθης
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η πρόεδρος του συνεταιρισμού ξυλεμπόρων Ξάνθης και μέλος του ΕΒΕ κ. Χρυσούλα Γρηγορίου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό των ενεργειών του Επιμελητηρίου υπογραμμίζοντας πως αρχικά είχαν δεχθεί κατηγορίες για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούσαν, με την αιτιολογία ότι κάνανε κακό στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
«Ο Επίτροπος που μας λέει ότι εάν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία ότι έχουμε χάσει απ’ όλο αυτό και μπορούμε να το αποδείξουμε ότι υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη, μας συνιστά να κάνουμε μηνύσεις και μάλιστα το συντομότερο” σημείωσε η ίδια και συμπλήρωσε ότι «σαν συνεταιρισμός έχουμε υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά, εάν συνεχίσουν να περνάνε παρόμοια προϊόντα θα είμαστε οι πρώτοι που θα κάνουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το κακό που γίνεται στους επιχειρηματίες. Είναι μεγάλη πληγή το παραεμπόριο, το νιώσαμε στο πετσί μας, τώρα το νιώθει και η Κομοτηνή».
 
Απάντηση Παυλίδη για την δίοδο
«Οι δρόμοι είναι ζωή. Στη ζωή χτίζουμε δρόμους και γέφυρες. Σε καμία περίπτωση δεν γκρεμίζουμε δρόμους και γέφυρες. Όσον αφορά την συγκεκριμένη αναφορά, την οποία διάβασα στον Τύπο, η όποια τυπική παράλειψη των δύο κυβερνήσεων δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας. Από την συγκεκριμένη δίοδο υπήρξαν 2 εκατ. είσοδοι και εκατοντάδες εκατομμύρια έσοδα για την Ελλάδα και τους επαγγελματίες, ενώ ο δρόμος στοίχησε μόνο 3,5 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες φορές ανταποδοτικό. Μακάρι τέτοια αποδοτικότητα και προστιθέμενη αξία για τον τόπο και την πατρίδα μας να είχαν και άλλα έργα. Αναφορικά με το παραεμπόριο, την ανικανότητα να υπάρξει έλεγχος, κανείς δεν δικαιούται να την μετακυλήσει στην ύπαρξη του δρόμου» αναφέρει στο «Ε» ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…