Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Τα’ κανε μούσκεμα» η βροχή στους αγρότες

«Τα’ κανε μούσκεμα» η βροχή στους αγρότες

0
xorafi plimmira

Έως και τρεις φορές χρειάστηκε να ξανασπείρουν οι αγρότες του κάμπου τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες

 

Τους ήρθε και μειωμένη η επιστροφή του φόρου στα καύσιμα κα αυξημένα τα τιμολόγια της ΔΕΗ και φόρος απ’ το πρώτο ευρώ!

 
 
Τα «μούσκεψε» πολύ ο καιρός στους αγρότες φέτος και μάλλον …αδειανό θα μείνει το …πιάτο τους, δεδομένου ότι το επάγγελμά τους είναι από την …φύση του εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα! Το ύψος της βροχής όλο το χειμώνα και την Άνοιξη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα μεγάλο διάστημα του Απρίλη τα χωράφια έμοιαζαν με λίμνες και οι αγρότες περίμεναν να τραβήξουν τα νερά για να σπείρουν τις εαρινές καλλιέργειες ενώ όσοι πρόλαβαν και έσπειραν τα νεαρά φυτά ή σάπισαν ή παρεμποδίστηκε η ανάπτυξή τους από την υπερβολική υγρασία!
 
Σπείρε και …ξανασπείρε…σε δουλειά να βρίσκεσαι!
Βαθιά τα χέρι στην τσέπη έβαλαν πολλοί αγρότες του κάμπου του νομού μας αφού λόγω της υγρασίας χρειάστηκε να σπείρουν και να ξανασπείρουν και …να ξανασπείρουν έως και για τρίτη φορά (!)τον ηλίανθο ή το καλαμπόκι επιβαρύνοντας την τσέπη τους με νέα έξοδα για σπόρους. Και καλά ο σπόρος του ηλίανθου κοστίζει 10 ευρώ το στρέμμα όμως το καλαμπόκι που κοστίζει από 29 ευρώ …εξανεμίζει το όποιο κέρδος δεδομένου ότι οι τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού που είναι χρηματιστηριακές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια Ιδιαίτερα για το σιτάρι οι τελευταίες βροχοπτώσεις έκαναν μεγάλη ζημιά και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρξει μείωση της προσδοκώμενης παραγωγής : «Είμαστε μέσα από τώρα…στο καλαμπόκι. Θα’ χουμε σίγουρα μειωμένη παραγωγή και στο σιτάρι και στο καλαμπόκι και στον ηλίανθο και στο βαμβάκι. Και γι όλα αυτά ευθύνεται η μεγάλη υγρασία Χρειάστηκε να σπείρουμε έως και τρεις φορές», επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του συνδέσμου Γεωργών Τοπείρου Κώστας Δαλάτσης
 
Τα’ χαν χύμα τους ήρθαν και τσουβαλάτοι…φόροι!
Όμως τους αγρότες δεν τους φταίει μόνο ο κακός καιρός αλλά η μείωση και μια σειρά ακόμη … «κακοδαιμονίες» από απορρέουν από την ασκούμενη αγροτική πολιτική. Όπως η μείωση από φέτος κατά 32% της επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν, η αύξηση κατά 35% στα τιμολόγια της ΔΕΗ με ορατή την πλήρη απελευθέρωση του αγροτικού ρεύματος, το νέο φορολογικό σύστημα που τους καταργεί το αφορολόγητο και τους φορολογεί από το πρώτο ευρώ: « Τα’ χαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα» Θα φορολογηθούμε με 40% ! Αν σκεφτεί κανείς ότι από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούμε με 13% και μέχρι 26% συν την προκαταβολή θα πληρώσουμε για 10.000 τα 4.000 φόρο! Και με τόσο χαμηλές τιμές στα σιτηρά δεν μπορούμε να…επιβιώσουμε», σημειώνει ο κ. Δαλάτσης προσθέτοντας ότι για να ανταπεξέλθει κάποιος και να παραμείνει στο αγροτικό επάγγελμα υπό αυτές τις συνθήκες και τις τιμές πρέπει να έχει πολλά χωράφια και να καταβάλλει σε καθημερινή βάση προσωπική εργασία για να θρέψει την οικογένεια του.  
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…