Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Πάγωσαν» οι αγοραπωλησίες ακινήτων

«Πάγωσαν» οι αγοραπωλησίες ακινήτων

0
akinita

 Ούτε μία εδώ και 4 μήνες λόγω του φόρου υπεραξίας. «Νεκρή» η κτηματαγορά

 

Μείωσαν τον φόρο μεταβίβασης – Εφεξής θα υπολογίζεται επί της εμπορικής και όχι της αντικειμενικής αξίας

 
Απανωτά «χτυπήματα» δέχεται η αγορά ακινήτων με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο ναδίρ οποιαδήποτε κίνηση στην κτηματαγορά. Το τελευταίο είναι ο φόρος υπεραξίας που επανήλθε με νόμο και ισχύει από τις 1/1/2014. Το αποτέλεσμα είναι 4 μήνες τώρα να μην έχει γίνει σ’ όλη τη χώρα καμιά αγοραπωλησία ακινήτου! Και ο λόγος είναι ότι στις Εφορίες δεν μπορούν να τον υπολογίσουν ιδίως στα παλαιά ακίνητα! Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος αυτός θεσπίστηκε το 1995 και καταργήθηκε. Επανήλθε το 2001 έως το 2006 και πάλι καταργήθηκε και επανέρχεται δριμύτερος τώρα για να …αποτελειώσει ότι απέμεινε στην κτηματαγορά!
 
«Νεκρή» η κτηματαγορά
Στο ταμείο ανεργίας κοντεύουν να πάνε κτηματομεσίτες και συμβολαιογράφοι εξαιτίας του φόρου υπεραξίας. Όπως εξηγεί ο κτηματομεσίτης. Νίκος Χατζηνικολάου
ο νόμος έχει πολλές ατέλειες και αυτό προκαλεί σύγχυση στις Εφορίες αλλά και στους πολίτες. Συγκεκριμένα: Αν κάποιος αγόρασε ένα ακίνητο με εμπορική αξία 120.000 και αντικειμενική 100.000 και τώρα που έπεσαν οι τιμές στο -40 έως και – 50% το πουλάει 60.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο υπεραξίας επί της αντικειμενικής αξίας σε τιμή δηλαδή μεγαλύτερη απ’ ότι το πουλάει.: «Έχουν καταστρέψει την κτηματαγορά. 4 μήνες τώρα δεν έγινε σ’ όλη τη χώρα ούτε μια αγοραπωλησία. Επανέφεραν ένα νόμο που το έχουν καταργήσει 2 φορές για να μαζέψουν έσοδα όμως αυτό «πάγωσε» τελείως τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Δεν υπολογίζουν ότι δεν υπάρχει ζήτηση και ότι οι εμπορικές τιμές είναι σε ελεύθερη πτώση;», επισημαίνει ο κ. Χατζηνικολάου.
 
Μείωσαν τον φόρο μεταβίβασης
Διορθωτικές κινήσεις για να αποκαταστήσει τις ζημιές στην κτηματαγορά επιχειρεί το υπουργείο μειώνοντας το φόρο μεταβίβασης από το 8%-10% στο 3% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Σημειώνουμε ότι οι μεταβιβάσεις γίνονται πλέον με τίμημα πολύ χαμηλότερο των αντικειμενικών τιμών (έχουν καταγραφεί μεταβιβάσεις με τίμημα ακόμη και 70% χαμηλότερο της αντικειμενικής τιμής) και επιπρόσθετα ο συνδυασμός φόρου μεταβίβασης και φόρου υπεραξίας επιφέρει αύξηση των φορολογικών εσόδων στο μέλλον.
 
Θα υπολογίζεται επί της εμπορικής και όχι της αντικειμενικής αξίας
Γι αυτό και το υπουργείο προτίθεται να υπολογίζεται ο φόρος μεταβίβασης με βάση το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα και όχι την αντικειμενική αξία που ισχύει σήμερα.
Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που θα αποκτήσει σήμερα ένα ακίνητο με πολύ χαμηλή τιμή και θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης 3% επί της τιμής αυτής, θα καταγράψει στο μέλλον πολύ υψηλή υπεραξία (λόγω χαμηλής βάσης σύγκρισης) η οποία φορολογείται με συντελεστή 15%. Για παράδειγμα: Ο αγοραστής που αποκτά ένα ακίνητο έναντι 30.000 ευρώ με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ καταβάλει σήμερα φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής, δηλαδή ύψους 3.000 ευρώ. Αν ο φόρος υπολογιστεί με βάση το πραγματικό τίμημα τότε ο αγοραστής θα καταβάλλει 900 ευρώ (3% των 30.000 ευρώ), δηλαδή 2.100 ευρώ λιγότερα.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…