Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ακριβότερα κατά 3,9% από πέρσι τα ακίνητα στην Ξάνθη

Ακριβότερα κατά 3,9% από πέρσι τα ακίνητα στην Ξάνθη

0

Η κτηματαγορά στην Ξάνθη:  Μειωμένη προσφορά  – μεγάλη ζήτηση

 

Στα 700 ευρώ /τ.μ. η μέση τιμή στα παλαιά ακίνητα – Πάνω από 1.100 ευρώ το τ.μ. για τα νεόδμητα

 

 

Σταθερά ανοδικές είναι οι τιμές των ακινήτων στην Ξάνθη. Όπως διαπιστώνεται από τους δείκτες τιμών ακινήτων της spitogatos κατά το α΄τριμηνο του 2021 η μέση τιμή στα ακίνητα στην Ξάνθη είναι κατά 3,89% υψηλότερη από το ίδιο τρίμηνο του 2020. Ειδικότερα πέρσι το ίδιο τρίμηνο ήταν 850 ευρώ το τ.μ. και φέτος 882. Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία,  η μειωμένη προσφορά σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση καθώς έχουν δημιουργηθεί οικιστικές ανάγκες στο διάστημα της 15ετίας που ήταν ανύπαρκτη η οικοδομική δραστηριότητα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω. Η αύξηση των τιμών στα ακίνητα είναι σε πανελλαδική κλίμακα  πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που έμειναν σταθερές ή παρουσίασαν πτώση ωστόσο οι λόγοι είναι διαφορετικοί καθώς έχουν σχέση με την χαρακτηριστικά της κτηματαγοράς κάθε τόπου.

Η κτηματαγορά στην Ξάνθη:  Μειωμένη προσφορά  – μεγάλη ζήτηση

Την εικόνα της κτηματαγοράς στην Ξάνθη, μας παρουσιάζει η κτηματομεσίτρια κα Αναστασία Καραμπάση που διατηρεί το κτηματομεσιτικό γραφείο «Στέγη». Όπως αναφέρει αυτό που την χαρακτηρίζει στην παρούσα φάση είναι η αυξημένη ζήτηση και η μειωμένη προσφορά: «Υπάρχει  μεγάλη ζήτηση και δεν υπάρχει προσφορά σε ακίνητα είτε προς πώληση είτε προς μίσθωση. Τα τελευταία «καινούργια» είναι του 2008 και είναι ήδη 13 ετών.  Όσα διαθέσιμα υπήρχαν από το 1995 έχουν εξαντληθεί. Μεγάλη ζήτηση αυτή την στιγμή έχουν οι  γκαρσονιέρες  ενός και δύο δωματίων. Η ζήτηση για μίσθωση δεν περιορίζεται μόνο στους φοιτητές που παραμένει σταθερή αλλά και στους σπουδαστές του ιδιωτικού ΙΕΚ, σε κατοίκους του εξωτερικού που συνηθίζουν να μισθώνουν για κατοικίες για όσο βρίσκονται στην Ελλάδα. Επίσης οι μικρές γκαρσονιέρες  είχαν μεγάλη ζήτηση για Airbnb. Τις αγόραζαν για εκμετάλλευση αν κι αυτό δεν προχώρησε στην Ξάνθη».

Στα 700 ευρώ /τ.μ. η μέση τιμή στα παλαιά ακίνητα

Αναφορικά με τις τιμές σ’ αυτά τα ακίνητα η κα Καραμπάση σημείωσε πως είναι συνάρτηση της παλαιότητας σε σχέση με την περιοχή αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, όπως τι είδους θέρμανση έχει  ή επιπρόσθετα αν έχει γίνει ανακαίνιση πρόσφατα. Μια μέση τιμή είναι στα 700 ευρώ το τ.μ.

Σ’ ότι αφορά την εικόνα της κτηματαγοράς σ’ όλο το νομό η κα Καραμπάση διευκρίνισε πως υπάρχει ζήτηση στα παραλιακά χωριά για αγορά ακινήτων ή οικοπέδων αλλά όχι στα ορεινά.

Τα νεόδμητα εκτιμώνται για  πάνω από 1.100 ευρώ το τ.μ.

Συνεχίζοντας η κα Καραμπάση επιβεβαίωσε πως παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο μια σχετική ανοικοδόμηση που έρχεται να καλύψει τη ζήτηση, ωστόσο παρατήρησε ότι οι τιμές στα νέα αυτά ακίνητα θα είναι πάνω από 1.100 το τ.μ.: «Η τάση είναι να χτίζονται μεγάλα διαμερίσματα με σύγχρονες προδιαγραφές. Έχουν αυξηθεί και τα υλικά οικοδομών. Εκτιμώ πως η μέση τιμή ενός νέου διαμερίσματος θα είναι πάνω από 1.100 ευρώ το τ.μ., δηλαδή  πάνω από 100.000 ευρώ για ένα σπίτι 100 τ.μ.».

Η κτηματαγορά και η ψυχολογία

Την επίδραση της ψυχολογίας στην κτηματαγορά αναδεικνύει η κα Καραμπάση επισημαίνοντας πως είτε αγοράσει κάποιος είτε πωλήσει έχει μια ψυχολογική φόρτιση: «Αν μεν αγοράσει εκτός από χαρά έχει και το άγχος ότι ξοδεύει ένα ποσό που κουράστηκε να το αποκτήσει εάν μεν πωλήσει έχει την στενοχώρια ότι αποχωρίζεται ένα δικό του περιουσιακό στοιχείο είτε, για να βοηθήσει τα παιδιά του είτε γιατί χρειάζεται ρευστότητα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…