Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κατά 73 ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι Ξανθιώτες

Κατά 73 ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι Ξανθιώτες

0

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν επηρεάζει την κτηματαγορά  – Στα ύψη τα ενοίκια στην Ξάνθη – Έως και 300 ευρώ οι  γκαρσονιέρες έως και 500 ευρώ τα σπίτια των 100 τ.μ.

 

Μεγάλη ζήτηση για αγορά κατοικίας και για εκμετάλλευση – Έπεσε η ζήτηση στα παραθαλάσσια οικόπεδα

 

Θετική αποδοχή από τους φορολογουμένους η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη μείωση έγινε το καλοκαίρι του 2019, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ και ήταν της τάξεως του 22% για να ακολουθήσει η τωρινή που ήταν 13%. Έτσι λοιπόν τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν 920 εκατ. λιγότερα σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που πληρώθηκε το 2018.

73 ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ για τους Ξανθιώτες

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ δίνει ένα πλεόνασμα της τάξης των 70 ευρώ στις …τσέπες των Ξανθιωτών αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς: Διαμέρισμα στην Ξάνθη, 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης αμετάβλητη στα 750 ευρώ, πλήρωσε φόρο το 2021 220,50 ευρώ, ενώ το 2022 θα πληρώσει φόρο 147 ευρώ, δηλαδή μειωμένο 73 ευρώ ήτοι κατά 33,33%.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν επηρεάζει την κτηματαγορά

Σε κάθε περίπτωση είναι μια φοροελάφρυνση που έχει θετικό πρόσημο ωστόσο δεν έχει ιδιαίτερο αντίχτυπο στην κτηματαγορά. Όπως αναφέρει ο κτηματομεσίτης και μέλος του Δ.Σ. του σωματείου Κτηματομεσιτών Ν. Ξάνθης κ. Τσακιρίδης Αφεντούλης: «Ο ΕΝΦΙΑ δεν επηρεάζει την απόφαση κάποιου να αγοράσει ένα ακίνητο.  Βέβαια είναι ένας φόρος που μάλιστα τον έφεραν σαν προσωρινό που έγινε μόνιμος και το γεγονός ότι μειώνεται είναι θετικό γιατί ουσιαστικά είναι σαν να πληρώνουμε κάθε χρόνο νοίκι για το σπίτι που έχουμε αγοράσει».

Μεγάλη ζήτηση για αγορά κατοικίας και για εκμετάλλευση

Περιγράφοντας την εικόνα της κτηματαγοράς στην Ξάνθη ο κ. Τσακιρίδης σημειώνει ότι παρουσιάζει ανοδική πορεία καθώς καταγράφεται μεγάλη ζήτηση για αγορά ακινήτων τόσο για ιδιόχρηση όσο και για εκμετάλλευση: «Αυτή την στιγμή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αγορά α΄κατοικίας αλλά και αγορά για εκμετάλλευση δηλαδή για μισθώσεις. Δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα νέα διαμερίσματα και κυριολεκτικά γίνονται ανάρπαστα από νέα ζευγάρια. Έχουμε λίστες αναμονής στα γραφεία μας».

Στα ύψη τα ενοίκια στην Ξάνθη – Έως και 300 ευρώ οι  γκαρσονιέρες έως και 500 ευρώ τα σπίτια των 100 τ.μ.

Ο κ. Τσακιρίδης πρόσθεσε πως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα νέα σπίτια σε συνδυασμό ότι ξεκίνησε μεν η οικοδομική δραστηριότητα άλλα όχι σε σημείο που να αλλάξει τα δεδομένα, έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια. Έτσι οι καινούργιες γκαρσονιέρες που προτιμώνται έχουν από 250 – 300 ευρώ ενώ ένα μεγάλο σπίτι 100 τ.μ. έχει νοίκι πάνω από 350 ευρώ έως και 500 ευρώ!

Έπεσε η ζήτηση στα παραθαλάσσια οικόπεδα

Σ’ ότι αφορά τη ζήτηση σε παραθαλάσσια οικόπεδα έχει μειωθεί: «Παλαιότερα γύρω στο 2015 η ζήτηση  για αγορά οικοπέδων στην παραθαλάσσια ζώνη του νομού μας ήταν πολύ μεγάλη από Βουλγάρους αλλά τώρα έχει μειωθεί. Σίγουρα οφείλεται και στην πανδημία. Αυτή την στιγμή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά και ενοικίαση μονοκατοικιών στους οικισμούς γύρω από την Ξάνθη, όπως στον Πετεινό, στην Λεύκη καθώς και μέσα στην Ξάνθη αλλά είναι δυσεύρετες. Αυξημένη είναι και η ζήτηση για αγορά οικοπέδων μέσα στην πόλη αλλά είναι πολύ λίγα. Γενικά οι πελάτες προτιμούν να κτίσουν παρά να αναπαλαιώσουν. Υπάρχει ενδιαφέρον για την Π. Πόλη αλλά εκεί είναι ένα άλλο καθεστώς καθώς είναι διατηρητέος οικισμός», καταλήγει ο κ. Τσακιρίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…