Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Έβρεξε» κέφι και …χρήμα!

«Έβρεξε» κέφι και …χρήμα!

0
karnavali 20141
 

 Θετικός ο απολογισμός του φετινού καρναβαλιού. Μεγάλη προσέλευση επισκεπτών από Τουρκία – Βουλγαρία και όλη την Ελλάδα

 

Άρεσε περισσότερο η γρήγορη ροή της παρέλασης Γλέντι μέχρι πρωίας Σάββατο και Κυριακή – Ικανοποιημένοι οι καταστηματάρχες

karnavali 20142 
Έβρεξε … «τρέλα και κορδέλα» την Κυριακή της Αποκριάς!!! Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι απέδειξε ότι είναι … παντός καιρού και παρότι διανύει μεσήλικη φάση της ζωής του διαθέτει ζωντάνια, νιότη, τρέλα, χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από το πατρινό καρναβάλι που είναι – όπως φάνηκε τουλάχιστον από την τηλεοπτική μετάδοση – πιο ήπιων τόνων!!!
 
Θετικός ο απολογισμός – Ήρθε πολύς κόσμος από όλη την Ελλάδα και από Τουρκία και Βουλγαρία
Πόλος έλξης έγινε η πόλη μας το τριήμερο της Αποκριάς με την προσέλευση των τουριστών του καρναβαλιού να κορυφώνεται την Κυριακή 2 Μαρτίου. Το αδιαχώρητο γινόταν στην ανατολική είσοδο της πόλης και στο αεροδρόμιο του Ζυγού που στάθμευαν τα τουριστικά λεωφορεία και τα Ι.Χ με τα αστικά που μετέφεραν τον κόσμο να πηγαινοέρχονται από νωρίς το πρωί. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Μανώλης Φανουράκης ήρθαν πάνω από 85 τουριστικά λεωφορεία από Τουρκία και πάνω από 50 από της Βουλγαρία. Επίσης ήρθε κόσμος από όλη την Βόρειο Ελλάδα, από Ορεστιάδα έως Κοζάνη και Γιάννενα αλλά και από την Νότια Ελλάδα, Αττική και νησιά όπως Κρήτη, Χίο κ.λ.π. Πολλοί επίσης ήταν οι επισκέπτες από την Πάτρα που άφησαν το δικό τους καρναβάλι και ήρθαν να διασκεδάσουν στο Ξανθιώτικο και μάλιστα δήλωναν ενθουσιασμένοι στην τηλεοπτική κάμερα της Δημόσιας Τηλεόρασης και στον παρουσιαστή Χρήστο Νέζο στον οποίο ο κ. Φανουράκης απέδωσε τα εύσημα και παρότι κάποιοι καρναβαλιστές επεχείρησαν να τον προσβάλλουν ο ίδιος το χειρίστηκε με ψυχραιμία και χιούμορ, ενδεικτικό της εμπειρίας του : «Θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη τηλεοπτική μετάδοση που έγινε ποτέ. Η εικόνα και η παρουσίαση του κ. Νέζου ήταν ο καλύτερος διαφημιστής του Καρναβαλιού μας που ήταν ένα ατέλειωτο πάρτι που δεν το πτόησε η ασταμάτητη βροχή»! Να σημειώσουμε ότι η παρέλαση στο Πατρινό καρναβάλι διακόπηκε δύο φορές επειδή ψιλόβρεχε ενώ όπως μας είπε ο κ. Φανουράκης σε σύσκεψη που είχαν νωρίς το πρωί με την Οργανωτική αποφάσισαν ότι η παρέλαση θα γίνει βρέξει χιονίσει…κι αυτό έγινε και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία
 
Μια …μουδιασμένη βασίλισσα
Έξω απ’ τα… νερά της ήταν η Βασίλισσα του Καρναβαλιού Ευαγγελία Αραβανή. Η παρουσία της πέρασε σχεδόν αδιάφορη αφού δεν πρόσφερε τίποτε ως προς την διαφήμιση του θεσμού. Με μια ομπρέλα στο χέρι ένα βεβιασμένο χαμόγελο και μια προσπάθεια να κρατήσει την ισορροπία της πάνω στο άρμα, έδειχνε φανερά την αγγαρεία που έκανε και ας κόστισε η παρουσία της στο καρναβάλι μας 1.800 ευρώ!
 
 
Άρεσε περισσότερο η γρήγορη ροή της παρέλασης
2,5 ώρες κράτησε η παρέλαση καθότι η ροή ήταν γρήγορη λόγω της βροχής. Αυτό όμως προσμετρήθηκε ως πολύ θετικό τόσο από τους τηλεθεατές όσο και από αυτούς που παρακολουθούσαν την παρέλαση ζωντανά καθότι οι καρναβαλιστές δεν σταματούσαν πολύ ώρα στην κεντρική πλατεία και δεν κούραζαν. Για την καλύτερη οργάνωση βραβεύτηκε από την 5μελή επιτροπή βράβευσης του ο Σύλλογος Κρητών Φοιτητών «Ο Ψηλορείτης» ενώ για την καλύτερη στολή ο σύλλογος των Κατασκηνωτών.
 
Δεν έλειψαν οι θερμόαιμοι…
12.000 περίπου ήταν οι καρναβαλιστές που πήραν μέρος στην παρέλαση με την νεολαία και μάλιστα να δίνει το βροντερό παρών ενώ υπήρχε συμμετοχή από μεγαλύτερες ηλικίες (οικογένειες , μικρά παιδιά κ.λ.π.). Οι καρναβαλιστές δεν ήταν όλα μέλη των συλλόγων αλλά και παρέες που ήρθαν από άλλα μέρη για να παρελάσουν στην Ξάνθη. Δεν έλειψαν βέβαια οι θερμόαιμοι που υπό την επήρεια του ποτού επεχείρησαν …ριψοκίνδυνες αποστολές όπως να σκαρφαλώσουν στην εξέδρα των επισήμων ή να δημιουργούν σκηνικό πολέμου με καπνογόνα. Απεφεύχθησαν όμως τα περσινά έκτροπα με την αναρρίχηση κάποιων στα …ηχεία!
 
9 διακομιδές στο νοσοκομείο για οξεία μέθη
Έκτροπα υπήρξαν από το ποτό και καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης σημειώθηκαν 26 συνολικά περιστατικά οξείας μέθης. Τα 9 απ’ αυτά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Ξάνθης ενώ τα υπόλοιπα αντιμετωπίστηκαν από τις δύο υγειονομικές μονάδες του Ερυθρού Σταυρού που ήταν σταθμευμένες η μια πίσω από την κεντρική σκηνή στην πλατεία και η άλλη στο γήπεδο του ΑΟΞ που τελειώνει η παρέλαση. Δυναμική ήταν η παρουσία του Ερυθρού Σταυρού με 73 Εθελοντές Σαμαρείτες να αναδεικνύονται σε φύλακες – αγγέλους των πολιτών και των καρναβαλιστών!
 
Μικροφασαρίες και ένας μεθυσμένος στο ποτάμι…
Σ’ ότι αφορά το αστυνομικό κομμάτι όπως μας πληροφορεί ο αστυνομικός διευθυντής κ. Γιώργος Γκοδοσίδης υπήρξαν μόνο κάποιες μικροφασαρίες από μεθυσμένους που κλήθηκε η αστυνομία να επέμβει. Αλλά και η Πυροσβεστική όπως μας ενημερώνει ο διοικητής κ. Χρήστος Καλογουλίδης κλήθηκε να διασώσει μεθυσμένο το βράδυ της Κυριακής λίγο μετά την καύση του τζάρου στον Κόσυνθο ο οποίος παραπάτησε και γλίστρησε στο ποτάμι. Οι πυροσβέστες με σκοινί τον ανέλκυσαν χωρίς να τραυματιστεί.
 
Γλέντι μέχρι πρωίας Σάββατο και Κυριακή – Ικανοποιημένοι οι καταστηματάρχες
Έβρεξε …χρήμα στα καφέ – μπαρ και στις ταβέρνες της πόλης καθότι ο κόσμος και κυρίως οι νέοι παρά την βροχή κατέκλισαν τα μπαρ της πλατεία Αντίκα, της Παλιάς Πόλης και της Παραλίας και το γλέντι κρατούσε μέχρι πρωίας. Η είσοδος ανάλογα με την ζώνη ήταν η ακόλουθη: Τα μπαρ της πλατείας Αντίκας με απόφασή τους δεν είχαν είσοδο, τα μπαρ της Ύδρας απέναντι από την Πυροσβεστική είχαν είσοδο 5 ευρώ ενώ τα μπαρ της παραλίας 10 ευρώ. Ωστόσο όπως αναφέρει ο πρόεδρο; του σωματείου καφε – μπαρ κ. Ανδρέας Ιντζές τον μεγάλο τζίρο τον έκαναν και πάλι τα περίπτερα που πουλούσαν μπίρα 1 ευρώ και οι νέοι διασκέδαζαν με τα ηχεία που είχαν βγάλει τα μαγαζιά έξω: «Για πρώτη φορά φέτος η Κυριακή ήταν η καλύτερη μέρα των Αποκριών ενώ άλλες χρονιές ήταν το Σάββατο», αναφέρει ο κ.Ιντζές και δηλώνει ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου εκτιμώντας ως θετικό τον οικονομικό απολογισμού της φετινής χρονιάς. Την ίδια άποψη εκφράζει και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου ο οποίος παράλληλα καυτηριάζει το γεγονός ότι η αγορά της πόλης ήταν κλειστή και δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…