Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

0

Δημοτικές απορίες
Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δημοτικές δράσεις, αποφάσεις και εξελίξεις. Με ρώτησε λοιπόν εάν έγινε η επιλογή και κάλυψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα στον δήμο Ξάνθης.
Η ερώτηση στην οποία απάντησα ότι θα το ψάξω διότι δεν υπήρξε μάλλον κάποια σχετική κίνηση από τον δήμο να έχει γίνει μέχρι στιγμής. Τελικά, ναι, η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι κενή στον δήμο Ξάνθης. Πληροφορήθηκα με την ευκαιρία ότι ο δήμαρχος Ξάνθης έχει τη δυνατότητα να προσλάβει μέχρι οκτώ Ειδικούς Συμβούλους.
Έχει γίνει ήδη η σχετική δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφερομένων για τέσσερα άτομα και μέχρι στιγμής προσέλαβε δύο ειδικούς συμβούλους.
-Έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής.
Γ.Δ.


Ένας θάνατος
Θα μου επιτραπεί να καταθέσω λίγα λόγια για ένα άξιο και σεμνό παλικάρι που έφυγε τόσο ξαφνικά στα 39 του χρόνια. Για τον Νάσο Ελευθεριάδη, τον νέο άνθρωπο που έχασε τη ζωή του λίγο μετά το τέλος του αγώνα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου με τη Γεωργία. Αισθάνθηκε αδιαθεσία, έχασε τις αισθήσεις του, έφυγε για πάντα.
Τον γνώρισα από μικρό παιδί, εκεί στο Σύλλογο Ποντίων. Ζωηρός, γελαστός, δραστήριος, με δύο λόγια ζωντανός, πάντα πρόθυμος.  Συνέχισε την παρουσία του στο Σύλλογο, έπαιζε νταούλι και πάντα κοντά στις εκδηλώσεις με κέφι και χαμόγελο.
Λύπη για τον ξαφνικό του θάνατο, λύπη για τον νέο άνδρα που έσβησε το χαμόγελό του και βαθύτατη λύπη για τους δικούς του ανθρώπους που έχασαν το παλικάρι τους.
-Τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Γ.Δ.


Συνεχίζει χωρίς ομπρέλες
Το Καλοκαίρι έρχεται και φέρνει μαζί  του τα μπάνια, τις παραλίες, τις ομπρέλες και άλλα πολλά.
Ανάμεσα σε όλα τα σχετικά, υπάρχουν και αποφάσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το οποίο αποφάσισε για άλλη μια χρονιά να μην υπάρχουν ομπρέλες και καντίνες σε 20 παραλίες που βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ιστορικών τόπων.
Ανάμεσα στις παραλίες αυτές περιλαμβάνεται κι αυτή της Άσπρης Άμμου στα Άβδηρα. Η οποία θα πρέπει να θυμίσω δεν είχε ποτέ στον αιγιαλό της καντίνα ή ομπρέλες και καθίσματα. Ήταν πάντα μια παραλία ελεύθερη για το κοινό, που θέλει να κολυμπήσει με τον δικό του εξοπλισμό.
-Ας την έχουν υπόψιν τους όσοι ενδιαφέρονται. Η εν λόγω παραλία δεν δίδεται σε επιχειρήσεις και οι Αβδηρίτες την ονομάζουν του Άη Γιάννη
Γ.Δ.


Κλίμα και αγριόπαπιες
Και από τη θάλασσα να πάμε στις λίμνες και τα ποτάμια μας. Λοιπόν, φέτος, ο αριθμός των πτηνών στα δέλτα Έβρου και Νέστου ήταν μικρός. Κυρίως οι αγριόπαπιες που ήρθαν ήταν ελάχιστες. Αιτία όπως υποψιαστήκατε ο ήπιος χειμώνας στις βόρειες χώρες και στέπες. Έτσι, οι αγριόπαπιες και άλλα πτηνά, έμειναν στα ίδια μέρη και δεν μετακινήθηκαν.
Δηλαδή, έχουμε άλλη μια απόδειξη ότι ο ζεστός χειμώνας επηρεάζει τόσο το κλίμα όσο και τη συμπεριφορά των πτηνών και κατ’ επέκταση και των θηλαστικών αφού χιονίζει λίγο.
Ανέφερα τις αγριόπαπιες διότι η παρουσία τους στις λίμνες και το δέλτα του Νέστου ήταν κατά χιλιάδες πρώτον και δεύτερο, σαν ατράνταχτο παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής που ήδη είναι εδώ πλέον, δίπλα μας.
Γ.Δ.


Τι το αποδεικνύει;
Το κτήριο το ονομάσαμε «Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης», άλλοι «Σπίτι Μάνου Χατζιδάκι». Εντάξει προχωράμε, με τα βαφτίσια τελειώσαμε. Όμως ήδη το όμορφο και εντυπωσιακό αυτό κτήριο αποτελεί τοπόσημο για την πόλη. Ως σπίτι που έζησε ο μεγάλος μουσουργός. Έτσι, οι επισκέπτες που έρχονται στην πόλη μας και μάλιστα στην Παλιά Πόλη, όλοι εκφράζουν την επιθυμία να το επισκεφθούν.
Λογικό διότι ο Χατζιδάκις ήταν καταξιωμένος σε διεθνές επίπεδο.
Όμως, εκτός από το κτήριο και τις αίθουσες, τι έχει άλλο να δει ο επισκέπτης για τον Μάνο και το έργο του, τη ζωή του; Απαντώ. Τίποτε.
Είναι σωστό αυτό; Είναι επιτρεπτό; Έτσι με άδειους χώρους θα προσελκύσεις επισκέπτες; Εδώ απαντάτε εσείς αγαπητοί αναγνώστες, η Περιφέρεια και ο δήμος.
Γ.Δ.


Πρόκειται όντως για πρόβλημα
Το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο, χρόνια τώρα. Και μάλλον θα συνεχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε για πάρα πολλά χρόνια. Ο λόγος για τα κουνούπια που ενδημούν στο νομό μας.
Με την αύξηση της θερμοκρασίας άρχισαν να εμφανίζονται ενωρίτερα και η ενόχλησή τους να γίνεται από την Άνοιξη και για ολόκληρο το καλοκαίρι και μέρος του φθινοπώρου.
Η παρουσία του ενοχλητικού αυτού εντόμου δημιουργεί προβλήματα στον πληθυσμό, ενώ λειτουργεί αρνητικά στον τουριστικό τομέα του νομού, κυρίως δε στον παράλιο.
Από την άλλη έχουμε και τα κρούσματα από κουνούπια του Δυτικού Νείλου όπως λέγονται που είναι και επικίνδυνα μερικές φορές.
Πρόκειται όντως για σοβαρό πρόβλημα του νομού μας με μόνη λύση τους ψεκασμούς δυστυχώς.
Γ.Δ.


Ξάνθη, Πόλις Ονείρων
Πλησιάζει ο χρόνος για το Μουσικό Φεστιβάλ του δήμου μας, το «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων».
Πρόκειται για την Ανοιξιάτικη εκδήλωση η οποία έχει πλέον καθιερωθεί και η οποία αποτελεί και προσφέρει μια πανδαισία μουσικής σε ολόκληρη την πόλη.
Μαθητές των Μουσικών Σχολείων από διάφορες περιοχές της χώρας μας αλλά και εκτός Ελλάδος, έρχονται στην πόλη μας για να προσφέρουν τα μουσικά τους έργα, τις γνώσεις που απέκτησαν. Να βρεθούν εκατοντάδες νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, μαζί σε μια συνάντηση μουσικής αλλά και γνωριμίας,
Ενώνεται η Ελλάδα υπό την σκέπη της Ξάνθης, της Ξάνθης του Χατζιδάκι, προς τιμήν του οποίου όλο αυτό το μοναδικό δημιούργημα.
Γ.Δ.


Πότε θα λειτουργήσει;
Και τώρα ένα θέμα για τον δήμο μας, η άλλη όμως όψη του νομίσματος. Η πρώτη ήταν η θετική πλευρά της δημοτικής αρχής που στηρίζει τον θεσμό της μουσικής συνάντησης.
Αυτή η πλευρά, επίσης του τομέα του Πολιτισμού όπως και η πρώτη, αφορά μια αρχιτεκτονική μας κληρονομιά. Ένα κτήριο που αναστηλώθηκε επί Αμοιρίδη, έγινε στη χρήση του Πινακοθήκη Δημοτική, λειτούργησε επί χρόνια αλλά δεν συντηρήθηκε, αφέθηκε και τώρα δεν λειτουργεί. Αιτία;
Κάποιες οικοδομικές εργασίες που πρέπει επειγόντως να γίνουν. Να γίνουν για να ξαναρχίσει να λειτουργεί όπως απαιτεί ο προορισμός του.
-Προτεραιότητα, κι αυτή, του δήμου και δη του αντιδημάρχου Πολιτισμού. Εν αναμονή λοιπόν για να εκτιμήσουμε τα αντανακλαστικά κάποιων.
Γ.Δ.


Ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα προβολής της γαστρονομίας
Το καλό κλίμα σύμπνοιας που επικρατεί σε γενικές γραμμές στην Δημοτική επιτροπή του δήμου Ξάνθης διακόπηκε σ’ ένα θέμα που αφορά την υλοποίηση ενός ελληνοβουλγαρικού προγράμματος  προβολής της γαστρονομίας με χρηματοδότηση από το interreg. Το πρόγραμμα έτσι όπως παρουσιάστηκε από την Υπηρεσία Προγραμματισμού είχε πολλά κενά και ως προς το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του έληξε την Τετάρτη και ως προς το ότι δεν ήταν σαφές το πλαίσιο με τις δράσεις και αν θα αφορούν και κτηριακά (αναπλάσεις ή ανακατασκευές κτηρίων) που είναι κοστοβόρες και γιατί δεν προκλήθηκαν κι άλλοι φορείς παρά μόνο η ΦΕΞ να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αυτά τα κενά ανέδειξε η παράταξη Τσέπελη – Φανουράκη και δεν το ψήφισε. Ωστόσο το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία και καλώς καθώς ο δήμος θα ωφεληθεί λαμβάνοντας 1.900.000 ευρώ για 2 χρόνια χωρίς ίδια συμμετοχή και παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να προβάλλει την πλούσια γαστρονομική του παράδοση μέσα από διάφορες δράσεις (φεστιβάλ, ηλεκτρονικές πλατφόρμες , διαφημιστικά βίντεο κ.λ.π.) στοχεύοντας στην προσέλκυση τουρισμού.  Αρκεί βέβαια να μην έχει ψιλά γράμματα το πρόγραμμα που λόγω βιασύνης δεν εντοπίστηκαν.
Μ.Ξ.


Θα τους έρθει μπούμερανγκ
Μια αποκάλυψη έκανε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπάς. Μια αποκάλυψη που δείχνει ότι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και δεν την αποφάσισε μόνος του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αλλά προηγήθηκε συζήτηση και συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το είχαν μεθοδεύσει δηλαδή μόλις είδαν στις δημοσκοπήσεις  ότι η κοινή γνώμη δεν βαθμολογεί θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των Τεμπών και κατάλαβαν ότι υπάρχει έδαφος για αμφισβήτηση και πολιτικά οφέλη στις επικείμενες ευρωεκλογές. Στην συνέχεια και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και εύλογα γιατί αποδείχθηκε αυτό που έλεγε εξαρχής η κυβέρνηση ότι εργαλειοποιούν τα Τέμπη για να δημιουργήσουν πολιτική αστάθεια, ο κ. Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όπως και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Αλλά η αλήθεια φάνηκε…Κάτι τέτοιες κινήσεις γίνονται μπούμερανγκ και εκτός των άλλων υποδηλώνουν ότι η αντιπολίτευση γενικώς βρίσκεται υπό το κράτος πανικού…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…