Σχόλια 11/12/13

0
Ελιά … θρούμπα!
Θωμάς Βουγιουκλής


 
 
Χιόνια στα βουνά
 Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής για χιόνια στα ορεινά της Θράκης. Ήδη από χθες τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και αναμένονται και άλλα.
Παράλληλα η θερμοκρασία έχει πέσει και το κρύο είναι πλέον αισθητό. Με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος θέρμανσης.
«Ε»


 
Φθορές στην παιδική χαρά
 Οι επισκέπτες της παιδικής χαράς στην κεντρική πλατεία, διαπιστώνουν με λύπη τους μια εικόνα που σίγουρα δεν περίμεναν. Κυρίως οι γονείς που πηγαίνουν τα πιτσιρίκια τους, βλέπουν με λύπη τους καταστροφές και βανδαλισμούς, όπως και διάφορα γκράφιτι με μαύρο χρώμα.
Σύμφωνα δε με γονέα που επικοινώνησε μαζί μας και ο οποίος διαπίστωσε τις ζημιές, διαπίστωσε και κάτι άλλο. Ότι τις ζημιές προκαλούν νεαροί 13-14 χρόνων!
Φρόνιμο λοιπόν είναι να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι νεαροί και να ενημερωθούν οι γονείς του για να τους νουθετήσουν σχετικά.
« Ε»
 
 
Η εμφάνιση Κατσανέβα
 
Τον θυμάστε καθόλου τον Θόδωρο Κατσανέβα; Γαμπρό του Ανδρέα Παπανδρέου και σύζυγο της Σοφίας; Ε, λοιπόν έκανε μια πρόσφατη εμφάνιση στην Καβάλα. Ως πρόεδρος του κόμματος «Δραχμή: Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση» μίλησε λοιπόν και επεσήμανε (πώς άραγε;) ότι άλλαξε η στάση της ελληνικής κοινής γνώμης και των οικονομολόγων από όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος, αναφορικά με την επιστροφή στη δραχμή.
Ακόμη είπε: «Με λύπη μου διαπιστώνω, ότι όχι μόνο τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ανήκουν πλέον στο συστημικό μπλοκ. Δεν μπορούν κάποιοι να μας κοροϊδεύουν ότι θέλουν το ευρώ αλλά δεν θέλουν το μνημόνιο».
-Καταλάβαμε αγαπητέ κύριε Κατσανέβα, αλλά δεν θα πάρουμε «δραχμή»…
«Ε»


 
 Οι εφημερίδες
 Ακούστηκε σε συνάντηση παρέας πρόσφατα, ατόμων που συμμετέχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Είπαν λοιπόν κατά τη συζήτηση αναφορικά με τα Μέσα Ενημέρωσης οι συμπολίτες πως εάν δεν υπάρξει δημοσίευση κάποιου γεγονότος σε εφημερίδα, η δημοσιότητα μιας είδησης είναι όχι μόνον μικρή έως ασήμαντη αλλά και όχι αξιόπιστη.
Γιατί, η δημοσίευση μιας είδησης στην εφημερίδα θεωρείται ως πλέον έγκυρη έναντι της ηλεκτρονικής δημοσίευσης.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός η διαπίστωση που παραπάνω έγινε σε κύκλο συμπολιτών. Και δεν το υποστηρίζουμε για να ευλογήσουμε τα γένια μας ως Εφημερίδα, αλλά αυτό αποδέχονται οι περισσότεροι, εάν όχι όλοι.
«Ε»


 
 Πνευματικά δικαιώματα και πάλι
 Πολύ σωστά έχει αναλάβει σε προσωπικό επίπεδο ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στ. Μωραΐτης, να επιλύσει το θέμα με τις εταιρείες που εισπράττουν πνευματικά δικαιώματα από όλους τους χώρους που διαθέτουν τηλεόραση ή ραδιόφωνο ή παίζουν μουσική από CD για τους πελάτες τους.
Κάποτε θα πρέπει να μπει μια τάξη στο όλο θέμα και κυρίως στην αυθαίρετη ταξινόμηση και αξιολόγηση των καταστημάτων που διαθέτουν μουσική μέσω ηλεκτρονικών μέσων.
Δεν είναι εύκολος ο αγώνας του Μωραΐτη, θα πρέπει να το πούμε, όμως σίγουρα θα έπρεπε να γίνει, διότι η όλη υπόθεση έχει γίνει γάγγραινα για τους καταστηματάρχες.
Το ότι για το θέμα ο υπουργός Πολιτισμού υποσχέθηκε ότι θα γίνει Εθνικός διάλογος, αυτό είναι ένα θετικό βήμα.
«Ε»


 
Να οργανωθούμε
 Ελέχθη σε παρέα Συριζαίων πολύ πρόσφατα μάλιστα, με αφορμή τις δηλώσεις Λαφαζάνη για την ανάγκη να πάμε στη δραχμή: «Σύντροφοι», είπε ο τελευταίος από την παρέα, αφού τους άκουσε όλους, «θα πρέπει να οργανωθούμε. Άλλο αντιμνημονιακή πολιτική κι άλλο δίλημμα «δραχμή ή ευρώ». Θα μπερδευτεί πάλι ο κόσμος και θα έχουμε διασπάσεις. Πολεμάμε εντός Ευρωζώνης κι αν τα πράγματα σφίξουν (εφόσον υπάρξει κυβέρνηση αριστεράς) και μας εκβιάσουν, τότε απειλούμε με τη δραχμή. Να οργανωθούμε όμως απαραιτήτως, να οργανωθούμε», είπε κι έκλεισε τη συζήτηση.
Οι υπόλοιποι συμφώνησαν σιωπούντες.
-Δύσκολο πράγμα μάλλον η οργάνωση…
«Ε»


 
Μια μοναδική εμπειρία με εισιτήριο το «Ε»
 Γοητευμένες επέστρεψαν από την Κομοτηνή οι τέσσερις νικήτριες του κουίζ του «Ε» που κέρδισαν εισιτήρια για την παράσταση της “Strauss Vienna Orchestra”, το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Οι νικήτριες μας ευχαρίστησαν για την ευκαιρία, μιλώντας για μια μοναδική εμπειρία, σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, με ποιότητα μουσικής, χιούμορ και διαδραστικότητα και έναν εξαιρετικό Peter Guth στη θέση του μαέστρου.
Παρόλο που οι ξανθιώτες ήταν λιγοστοί, όπως μάθαμε, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Μεγάρου, αξίζει που έχουμε τη δυνατότητα, όσοι θέλουν και μπορούν, να απολαμβάνουν τέτοιου βεληνεκούς παραστάσεις, που σπάνια έρχονται στην περιοχή μας.
Κι εμείς με τη σειρά μας χαρήκαμε ιδιαίτερα που μπορέσαμε να δώσουμε αυτή την ευκαιρία στους συμπολίτες μας.
Ε.Δ.


 
 Πες το με μια μήνυση
 Ο Το μπελά του βρήκε oΜηχανικός Αλέξανδρος Κηπουρός που εργάζεται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης, καθώς κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος κατά την εκτέλεση του έργου για την πεζοδρόμηση των οδών Ίμβρου και Εφέσου το 2009. Ο εν λόγω υπάλληλος αναγκάστηκε να τρέχει στα δικαστήρια επειδή συμπολίτης μας κατηγόρησε την υπηρεσία, καθώς έκρινε ότι κατά την εκτέλεση του έργου υπήρξαν κάποια κακώς πεπραγμένα. Συγκεκριμένα, ο ανήσυχος πολίτης σημείωσε στην μηνυτήρια αναφορά του ότι τα πεζοδρόμια έγιναν πιο στενά από ότι έπρεπε, υπονοώντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έγινε εις βάρος των πολιτών. Ως μάρτυρας υπεράσπισης, η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσία Κατερίνα Μανά ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος εκτελούσε ορθά τα καθήκοντα του και οι εντολές που έδινε στον εργολάβο ήταν βάση της μελέτης που είχε προηγηθεί. Μάλιστα, εξήγησε ότι ο λόγος που σε δύο σημεία το πεζοδρόμιο δεν ακουμπά στην ρυμοτομική γραμμή είναι ότι θα έπρεπε να υπάρξει απαλλοτρίωση του κομματιού και να γίνει πράξη εφαρμογής κάτι που θα καθυστερούσε το έργο το οποίο ήταν αναγκαίο για την ασφάλεια των πολιτών. Κλείνοντας υπογράμμισε ότι μόλις γίνει η πράξη εφαρμογής θα υπάρξει επέκταση των δύο κομματιών της πεζοδρόμησης.
Το Δικαστήριο αθώωσε τον Μηχανικό. Η υπόθεση πάντως δείχνει τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι Δημοτικοί Υπάλληλοι στα πλαίσια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
Γ.Τ.


 
 Σήκωσε πολύ ψιλά τον αμανέ…
 …ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν και τί είπε (ω μα τον Αλλάχ) σε ομιλία του στους κατοίκους της Κεσσάνης (Ανατολικής Θράκης). Ότι: “Όταν λέμε Θράκη, εννοούμε και τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή το Kircaali και Deliorman της Βουλγαρίας ακόμα και περιοχές έως τα Σκόπια και τη Βοσνία” και συνέχισε: “Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος μας σ΄ αυτή τη γεωγραφία. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρλαρελί και βέβαια η Κωνσταντινούπολη» Στην ίδια ομιλία, επανέφερε στο προσκήνιο το σχέδιο περί ανασύστασης της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Θράκης”.
Μήπως κάποιος πρέπει να τον μαζέψει; Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας μήπως;
Μ.Ξ.


 
Πήραν χαμπάρι
 ….στην κυβέρνηση ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει και έχει αγριέψει με τους απανωτούς θανάτους από μαγκάλια ή απ’ το κρύο επειδή η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα κι είπαν να φανούν …λίγο κοινωνικά ευαίσθητοι γιατί θα το βρουν μπροστά τους Έτσι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλονται οι διακοπές ρεύματος. Η διαδικασία όμως έχει μια απίστευτη γραφειοκρατία που μέχρι να γίνουν όλα αυτά θα περάσει ο χειμώνας. Ιδού πώς έχει η διαδικασία: Συγκρότηση ειδικών επιτροπών, σε κάθε δήμο, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και εκπροσώπων των κοινωνικών δομών των Δήμων και των Περιφερειών. Οι δήμοι θα πρέπει να αποστέλλουν άμεσα στις επιτροπές, τις καταστάσεις όσων πολιτών, από την 1η Νοεμβρίου, ανήκαν στους καταλόγους των κοινωνικών και των προνοιακών δομών Δήμων και Περιφερειών και οι οποίοι δεν έχουν ρεύμα. Δουλειά της κάθε επιτροπής, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι να προχωρά άμεσα στην επανασύνδεση του ρεύματος στα συγκεκριμένα νοικοκυριά. Αντίστοιχες καταστάσεις θα ζητηθούν, επίσης, από τους κατά τόπους ιεράρχες και τις προνοιακές δομές της Εκκλησίας.
– Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή…
Μ.Ξ.


 
 Και ξαφνικά…τσαμπουκά!
 Αντίσταση κατά της τρόικας φαίνεται πως επιχειρεί η κυβέρνηση τελευταία, αλλάζοντας το μέχρι τώρα γνωστό σε όλους μότο: «διαφωνούμε με την τρόικα, διαπραγματευόμαστε, δεχόμαστε απειλές και πιέσεις και τελικά υποχωρούμε».
Αρχικά ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει μονομερώς την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, παρά το γεγονός ότι η τρόικα ζήτησε να επανέλθει στο 23%. Δεύτερον ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2014 χωρίς να τον εγκρίνει προηγουμένως η τρόικα. Και τρίτον αρνείται να δεχθεί την άρση των πλειστηριασμών, που ζητούν επιτακτικά οι δανειστές, προαναγγέλλοντας ότι θα νομοθετήσει στο 2013 για νέα παράταση.
Τώρα, παρόλα αυτά, και παρά το ότι κάνουμε του κεφαλιού μας χωρίς να συμφωνεί η τρόικα, η Κομισιόν δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση του 1 δις ευρώ τον Ιανουάριο!
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ή ότι η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, μετά και την επίτευξη του περίφημου «πρωτογενούς πλεονάσματος» έχει αλλάξει, έχει ισχυροποιηθεί ή ότι οι Ευρωπαίοι ως φιλεύσπλαχνοι χριστιανοί μας αφήνουν λιγάκι να χαρούμε λόγω εορτών, δείχνοντας μια μικρή χαλαρότητα, μέρες που είναι.
Άλλωστε η δόση αυτή, του 1 δις ευρώ, είναι σχετικά μικρή και μπορούν να κάνουν μία υποχώρηση. Εκτός αν μετά τις γιορτές μας αρχίσουν πάλι στο μαστίγωμα…


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…