Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Με ένα ακόμη πιο λιτό τεχνικό πρόγραμμα το 2014

Με ένα ακόμη πιο λιτό τεχνικό πρόγραμμα το 2014

0
ektelestiki1-web
 

Ακόμη 53% μειώνεται η ΣΑΤΑ. Θα προχωρήσουν τα έργα που ξεκινούν το 2013 στο δήμο Ξάνθης

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή συζήτησε το περιεχόμενο του τεχνικού προγράμματος. Συντήρηση και επισκευές σε δημοτικό πάρκινγκ, το δημοτικό κτίριο της πλατείας και το δασικό χωριό

 

 
Στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής παρουσίασε ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης ένα προσχέδιο του τεχνικού προγράμματος του 2014, αφού παρουσιάστηκε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς υπαλλήλους η πορεία εκτέλεσης του επιχειρησιακού προγράμματος του 2013, ανά τρίμηνο (α’ και β’).
 
Έμφαση στη συντήρηση δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων
Με βάση την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να μειώσει ακόμη 53% τη ΣΑΤΑ για τους δήμους τη νέα χρονιά, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης για το 2014 προβλέπεται πιο λιτό από ποτέ. Τα υλοποιούμενα μαζί με τα νέα έργα διαμορφώνουν ένα συνολικό προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ περίπου, ενώ στα νέα έργα περιλαμβάνονται κυρίως συντηρήσεις, μικρές επεμβάσεις και συντηρήσεις κτιρίων, οδών και σχολείων.
Μέσω του ΠΕΠ ΑΜΘ θα συνεχιστούν μόνο τα έργα που έχουν αρχίσει ήδη την υλοποίησή τους εντός του 2013, ανάμεσά τους, οι διανοίξεις οδών στη λαϊκή αγορά, η ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς, η κατασκευή και αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στην ορεινή περιοχή, η κατασκευή του 18ου δημοτικού σχολείου, η κατασκευή του 4ου λυκείου, η λειτουργία του παιδικού μουσείου, η συντήρηση του Α’ παιδικού σταθμού και η κατασκευή της γέφυρας του Πιλήματος.
Στα έργα που θα συμπεριληφθούν στη χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ, περιλαμβάνεται η περίφραξη του νεκροταφείου Λαμπρινού, η κατασκευή κερκίδας στο γήπεδο της Χρύσας, ασφαλτοστρώσεις στο Εύμοιρο, η αποκατάσταση του δημοτικού πάρκινγκ και αθλητικών εγκαταστάσεων, η βελτίωση οδοστρώματος σε διάφορα σημεία, η αποκατάσταση του δημοτικού κτιρίου στην κεντρική πλατεία, η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του δασικού χωριού και η διαμόρφωση της πλατείας στο Κάτω Καρυόφυτο.
 
Θέματα αρμοδιότητάς του έθεσαν οι αντιδήμαρχοι
Για την άνευ προηγουμένου μείωση της ΣΑΤΑ μίλησε ο δήμαρχος σχολιάζοντας καυστικά ότι, με τις συνεχείς μειώσεις που έχουν οδηγήσει την περικοπή των πόρων της ΣΑΤΑ περίπου κατά 80% «του χρόνου θα μας ζητήσουν να πληρώσουμε κιόλας!». Επεσήμανε πάντως ότι υπάρχουν έργα που ήδη ξεκίνησαν να εκτελούνται και θα συνεχιστούν οι εργασίες και την επόμενη χρονιά, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εντός του Σεπτεμβρίου προκηρύσσονται άλλα επτά έργα, με δύο από τα οποία να αφορούν τη Σταυρούπολη.
Ο Αλέκος Κυριακίδης ζήτησε να χρηματοδοτήσει ο δήμος το φωτισμό του γηπέδου της Ασπίδας, αλλά εκτιμήθηκε ότι το έργο είναι αρκετά δαπανηρό.
Ο Μανόλης Φανουράκης έθιξε το ζήτημα της νομιμοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, υπό τον κίνδυνο να μην πάρουν άδεια από την Περιφέρεια για κάποιες διοργανώσεις, ζήτημα που όπως αποδείχθηκε απασχολεί ιδιαίτερα τόσο μέλη της εκτελεστικής επιτροπής όσο και τις τεχνικές υπηρεσίες, αφού σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει με ίδιες δυνάμεις να προχωρήσει η διαδικασία (δηλαδή να μη δοθεί σε ιδιώτη), αν και οι Τ.Υ. υστερούν σε τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού ζήτησε να διευθετηθεί και το θέμα της πυρασφάλειας του αθλητικού κέντρου «Φίλιππος Αμοιρίδης».
Τέλος, ο Τάσος Θεοδωρίδης ζήτησε να γίνει η περίφραξη στο δημοτικό κυνοκομείο, με δεδομένο ότι το πρόβλημα είναι επιτακτικό, το κτίριο είναι έτοιμο και η ένταξη της (έτοιμης) μελέτης σε κάποιο πρόγραμμα δε φαίνεται να προχωράει άμεσα. Ο δήμαρχος έδωσε τη συγκατάθεσή του, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…