Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Γιορτάσαμε καλά! Και του χρόνου!

Γιορτάσαμε καλά! Και του χρόνου!

0
giortes-web
 

Θετικό πρόσημο για τις Γιορτές Π. Πόλης. Μεγάλη επισκεψιμότητα από όλη την Ελλάδα. Το 40% των επισκεπτών ήταν Βούλγαροι και Ρουμάνοι

 

Ικανοποίηση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν διαπιστώθηκαν οργανωτικά προβλήματα. Μελανό σημείο, οι μικροπωλητές

 
 
Με τη γλυκιά γεύση της ικανοποίησης όπως μετά από ένα πετυχημένο γλέντι όπου ο κόσμος το.. «φχαριστήθηκε με τη ψυχή του»…ξύπνησε η Ξάνθη τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου επομένη της εβδομάδας των Γιορτών Παλαιάς Ξάνθης 2013 και οι εμπλεκόμενοι φορείς έπιασαν τα μολύβια για την αποτίμηση. Οι κριτικές που συλλέξαμε είναι από διθυραμβικές καθώς μιλούν για τις καλύτερες γιορτές στα 23 χρόνια του θεσμού έως τις πιο μετριοπαθείς που μιλούν για θετικά βήματα και σημάδια βελτίωσης των αρνητικών που είχαν επισημανθεί. Και έχει σημασία ότι αυτό λέγεται από κατοίκους της Π. Πόλης που σηκώνουν όλο το βάρος της όχλησης των γιορτών.
 
Τα χαρακτηριστικά μιας πολύ πετυχημένης διοργάνωσης
Τα χαρακτηριστικά των φετινών γιορτών που συνθέτουν μια αδιαμφισβήτητα επιτυχημένη διοργάνωση ήταν: 1) Η μεγάλη επισκεψιμότητα τόσο από εγχώριο και εσωτερικό τουρισμό όσο και από ξένους κυρίως Βουλγάρους, Ρουμάνους και Τούρκους, γεγονός που καταδεικνύει ότι η φήμη των γιορτών της Π. Πόλης κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος και ξεπερνά τα σύνορα. 2) Το ιδιαίτερα πετυχημένο πρόγραμμα που κάλυπτε όλο το εύρος των προτιμήσεων σε συνδυασμό με την εικαστική πλευρά των γιορτών που επίσης είχε επισκεψιμότητα 3) Την τήρηση της συμφωνίας από πλευράς των συλλόγων που κράτησαν στην μεγάλη τους πλειοψηφία το ωράριο, τήρησαν τους υγειονομικούς κανόνες και δεν διαπιστώθηκαν φαινόμενα υγειονομικών προβλημάτων ή αισχροκέρδειας. 4) Η καθαριότητα που ήταν σε βελτιωμένα επίπεδα σε σχέση με άλλες χρονιές και αυτό οφείλεται τόσο στους συλλόγους που τήρησαν τις δεσμεύσεις τους στην πλειοψηφία τους όσο και στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου που «έριξε στη μάχη» τους 20 νεοπροσληφθέντες. Επίσης στα θετικά της φετινής διοργάνωσης συμπεριλαμβάνεται και η τοποθέτηση χημικών τουαλετών σ’ όλους τους συλλόγους και σε άλλα περίοπτα σημεία της Π. Πόλης που έλυσαν ένα μεγάλο πρόβλημα. Στα μελανά σημεία των γιορτών ήταν οι μικροπωλητές όπου η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη λόγω της απουσίας και της δημοτικής αυτονομίας. Η μόνη επιτυχία (αν μπορεί να θεωρηθεί) της αστυνόμευσης που είχε ανατεθεί στην αρμόδιο αστυνομικό τμήμα Ξάνθης ήταν ότι οι μικροπωλητές δεν «εισέβαλλαν στον κεντρικό ιστό της Π. Πόλης αλλά αναπτύχτηκαν στην περιοχή του Λιμνίου με την ανοχή της αστυνομίας.
 
Περίπου οι μισοί επισκέπτες των γιορτών ήταν Βούλγαροι και Ρουμάνοι
Ειδικότερα σ’ ότι αφορά την επισκεψιμότητα, όπως μας πληροφορεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτσας η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης ανήλθε στο 90% και η μέση τιμή δωματίου ξενοδοχείου 3 αστέρων στα 40 – 50 ευρώ. Όπως επισημαίνει οι επισκέπτες ήταν κατά 60% έλληνες και κατά 40% ξένοι κυρίως Βούλγαροι και Ρουμάνοι που όπως όμως επισημαίνει «ήταν περαστικοί καθώς η τουριστική περίοδος στις χώρες αυτές συνεχίζεται και απλά …»είδαν φως στην Ξάνθη και μπήκαν», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Και παρότι συμφωνεί ότι ήταν επιτυχημένες οι γιορτές ωστόσο κάνει μερικές επισημάνσεις που αφορούν στην καλύτερη προβολή των γιορτών στις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία κατά τους χειμερινούς μήνες με συμμετοχή του δήμου σε εκθέσεις και μέσω ίντερνετ καθώς επίσης και στην αναγκαιότητα να επιλυθεί το έλλειμμα σήμανσης στο δρόμο από την Καβάλα – Ξάνθη- Βουλγαρία που ταλαιπωρεί τους επισκέπτες
 
Δούλεψαν οι σύλλογοι και τα μαγαζιά στην ευρύτερη περιοχή
Για τις «καλύτερες γιορτές από οποιαδήποτε άλλη χρονιά», κάνει λόγο ο πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σ. Τσιακίρογλου αναφέροντας ότι : «είχε πολύ κόσμο πολλούς ξένους επισκέπτες και αυτό πρέπει να μας κινητοποιήσει και να ενεργοποιηθούμε περισσότερο στον τομέα της προβολής της πόλης και των γιορτών μας γιατί όλοι αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας και οι μελλοντικοί μας πελάτες.». Ο κ. Τσιακίρογλου επισημαίνει ότι στην επιτυχία των γιορτών συνέβαλε πολύ το πρόγραμμα το οποίο ήταν πολύ αξιόλογο και για όλα τα γούστα τόνισε δε ότι ο θεσμός των γιορτών της Π. Πόλης εξελίσσεται σε ισχυρότερο θεσμό από ότι το Καρναβάλι και ότι οφείλουμε όλοι μαζί να τον σχεδιάσουμε και να τον στηρίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε.. Σ’ ότι αφορά το οικονομικό όφελος ο κ. Τσιακίρογλου είπε ότι οι γιορτές έδωσαν μια οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες της πόλης και ακόμη και αυτοί που γκρινιάζουν ότι η δουλειά περιορίζεται στα μαγαζιά της περιοχής της Π,. Πόλης δεν έχουν δίκιο καθώς ο πλούτος αυτός πολλαπλασιάζει και διαχέεται σ’ όλο τον κοινωνικό ιστό.
 
Συγκρατημένη η κατανάλωση – Σημαντική παρουσία της νεολαίας της μειονότητας
Θετικό πρόσημο στις φετινές γιορτές βάζει και ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Ξάνθης κ. Γ. Μπατζακιδης επισημαίνει ότι ο θεσμός έχει σταθεροποιηθεί και έχει ανοδική τάση. Από οικονομικής άποψης επίσης το πρόσημο είναι θετικό αν και οι σύλλογοι είχαν περιορίσει τις παραγγελίες τους στα μαγαζιά της πόλης καθώς η κατανάλωση των επισκεπτών κυμάνθηκε σε συγκρατημένα επίπεδα και δεν παρατηρήθηκαν οι σπατάλες άλλων ετών. Επίσης ο κ. Μπατζακίδης επεσήμανε ως πολύ θετικό το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη συμμετοχή της μειονότητα και κυρίως της νεολαίας που παρότι υπάρχει θρησκευτικό κώλυμα (χοιρινό κρέας) εντούτοις είναι φανερή και σημαντική η παρουσία τους στις γιορτές.
 
Το πήραν απόφαση οι κάτοικοι της Π. Πόλης
Παρά τις όποιες γκρίνιες έχουν κατά καιρούς ακουστεί εξαιτίας του γεγονότος ότι …χάνουν τον ύπνο τους οι κάτοικοι της Π. Πόλης στηρίζουν το θεσμό όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων Π. Πόλης κ. Αντώνης Πασχάλης: «Παρά την όχληση που μας δημιουργούν οι γιορτές στηρίζουμε το θεσμό οι περισσότεροι ανοίγουν τα σπίτια τους και φιλοξενούν κόσμο προσκαλούμε κόσμο». Ο κ. Πασχάλης επισήμανε ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα βελτίωσης σε προβλήματα που είχαν επισημανθεί όπως για παράδειγμα στο ωράριο που φέτος τηρήθηκαν από όλους σχεδόν τους συλλόγους αλλά και σε θέματα καθαριότητας τουαλετών και του παρκαρίσματος. Επισημαίνεται ότι ο δήμος διέθεσε ένα χώρο στο Λιμνίο για να παρκάρουν αυτό το διάστημα τα αυτοκίνητά τους οι κάτοικοι της Π. Πόλης και τους εφοδίασε με την σχετική κάρτα. Σ’ ότι φορά τις επικρίσεις που δέχτηκε ο κ. Πασχάλης για τις δηλώσεις που έκανε σε κανάλι της περιφέρειας όπου φέρεται να δυσφημίζει το θεσμό απάντησε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν και ότι δεν αναφέρονται στο θέμα των γιορτών αλλά σε άλλα προβλήματα των κατοίκων.
 
Μέθυσαν από χαρά και …ρετσίνα  
Όπου γλέντι και χαρά και όταν το ποτό ρέει άφθονο δεν αποφεύγονται τα περιστατικά μέθης. Όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος του Παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού κα Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου κ αι στις φετινές γιορτές υπήρχαν αρκετά περιστατικά μέθης και έγιναν 3 – 4 διακομιδές στο νοσοκομείο Επίσης υπήρξαν κάποια επεισόδια λιποθυμιών και διαστρέμματα λόγω παραπατημάτων και πτώσεων όμως όχι κάτι σοβαρό. Να σημειώσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών υπήρχε οργωμένο ιατρείο (πίσω από την κεντρική σκηνή) του Ε., Σταυρού ενώ γινόταν περιπολίες σ’ όλα τα στέκια.
 
Τηρήθηκαν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας
Επί ποδός ήταν και η Υγειονομική υπηρεσία της Π. Ε. Ξάνθης που διενεργούσε ελέγχους στους συλλόγους. Όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος κ. Λάμπρος Τσούργιανης δεν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις των υγειονομικών κανόνων. Δεν βρέθηκαν ούτε ληγμένα, ούτε αλλοιωμένα κρέατα και ότι οι σύλλογοι τήρησαν σε καλό επίπεδο τις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας. Τέλος σ’ ότι αφορά σε θέματα ασφάλειας του κοινού δεν υπήρξε κανένα περιστατικό που να κινητοποιήσει την πυροσβεστική – όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής κ. Γ. Καλογουλίδης, ούτε όμως και την αστυνομία σύμφωνα με πληροφόρησή μας αρμοδίως και οι αστυνομικοί έλεγχοι περιορίστηκαν στον έλεγχο των μικροπωλητών.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…