Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εσείς θα φάτε ληγμένα;

Εσείς θα φάτε ληγμένα;

0
super market-ligmena
 

Αρνητικός ο αντίκτυπος σε καταναλωτές και καταστηματάρχες της Ξάνθης από την πώληση ληγμένων προϊόντων σε μειωμένες τιμές

 

Το εκλαμβάνουν ως υποτίμηση και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και διαχωρισμού της κοινωνίας

 
Αρνητικός είναι προς το παρόν ο αντίκτυπος τόσο στους καταναλωτές όσο και στους καταστηματάρχες της Ξάνθης για τη θεσμοθέτηση της πώλησης ληγμένων προϊόν των τα οποία θα βρίσκονται σε ειδικά ράφια των σούπερ μάρκετ από την 1η Σεπτεμβρίου με την ένδειξη «περασμένης διατηρησιμότητας» και με μειωμένη τιμή , χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί το ποσοστό της μείωσης. Η έρευνα του «Ε» σε κατάστημα της Ξάνθης καταγράφει τις γνώμες των καταναλωτών που είναι καθ’ ολοκληρίαν αρνητικές ενώ αρνητικός να πουλά ληγμένα είναι και ιδιοκτήτης τους γνωστού σουπερ – μάρκετ της πόλης «Φτηνή Αγορά», Ηλίας Δουκίδης. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δίνεται κοινωνική διάσταση στο θέμα και η αγορά ληγμένα εκλαμβάνεται ως ένδειξη φτώχειας και υποτίμησης των ανθρώπων σαν υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και διαχωρισμού της κοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά αναδεικνύεται και η τάση ότι κάποιοι θα εξαναγκαστούν λόγω οικονομικής δυσκολίας να τραφούν μ’ αυτά.
 
Όχι στα ληγμένα λένε καταναλωτές της Ξάνθης
 
Μαρία 50 ετών, δημόσιος υπάλληλος: «Δεν τα φοβάμαι, έχω μαγειρέψει στο σπίτι ληγμένα. Όμως συνειδητά δεν θα πήγαινα στο ράφι για να πάρω ληγμένα ντρέπομαι…Δεν θα έφτανα σ’ αυτό το σημείο»!
Ελένη , 45 ετών νοικοκυρά: «Έτσι όπως πάει η κατάσταση θα τα φάμε τα ληγμένα, δεν τα γλυτώνουμε. Τα χρήματα δεν φτάνουν πια ούτε για τα απαραίτητα. Οι λογαριασμοί και οι φόροι μας έχουν ξεπαραδιάσει εντελώς. Το σκέφτομαι σοβαρά, αν οι τιμές είναι συμφέρουσες, ανάλογα με το είδος βέβαια. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και μου φαίνεται θα τα φάμε όλοι τα ληγμένα μας λίγο ή πολύ.
Πάντως τώρα θα έχουμε πολίτες τριών κατηγοριών. Αυτοί που θα τρώνε κανονικά τρόφιμα, αυτοί που θα τρώνε ληγμένα και αυτοί που θα τρώνε απ’ τα πεταμένα, απ’ τα σκουπίδια. Μπράβο σ’ αυτούς που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια, πώς μας έχουν καταντήσει…»!
Δημήτρης 32 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος: «Είναι η εξαθλίωση του Έλληνα αυτή η κίνηση. Θα μπορούσαν να τα βγάζουν σε μειωμένη τιμή λίγες μέρες πριν λήξουν όχι αφού λήξουν. Δεν θα αγοράζω ληγμένα προϊόντα Καλύτερα να τα διαθέτουν σε συσσίτια λίγο πριν λήξουν».
Γεωργία 22 χρονών, άνεργη: «Και τζάμπα να μου τα’ διναν δεν τα έτρωγα. Από τη στιγμή που λήγουν σημαίνει ότι είναι ακατάλληλα να καταναλωθούν».
Ηλίας Δουκίδης, ιδιοκτήτης του σούπερ – μάρκετ «Φτηνή Αγορά»: «Είμαι αντίθετος από την πρώτη στιγμή. Μέσα στο μαγαζί μου δεν θα βάλω ράφι με ληγμένα προϊόντα. Εδώ αν έβρισκε το υγειονομικό σε κάποιο ράφι ληγμένο προϊόν μας πήγαινε στο δικαστήριο, τώρα θα μας βάλουν να πουλάμε ληγμένα με τον νόμο; Ποια λογική έχει αυτό. Δεν θα διαχωρίσω τους ανθρώπους. Άλλοι να τρώνε τον αφρό και άλλοι τον κατιμά. Είναι κρίμα να υποτιμάς κάποιον επειδή έχει οικονομική δυσκολία, επειδή έμεινε άνεργος. Αυτό δεν θα συμβεί μέσα στο δικό μου μαγαζί».
 

Μερικές πληροφορίες για τα τρόφιμα «περασμένης διατηρησιμότητας»

 Επιτρέπονται από 1ης Σεπτεμβρίου οι πωλήσεις προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας», κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για προϊόντα, πάνω στα οποία αναγράφεται η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι…» και όχι γι’ αυτά που αναγράφουν ημερομηνία λήξης. Τα ληγμένα τρόφιμα θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό ράφι, με πινακίδα που θα επισημαίνει με κεφαλαία γράμματα πως πρόκειται για προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας και θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη τιμή.
Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».
Τα τρόφιμα περιορισμένης διατηρησιμότητας είναι εκείνα στα οποία αναγράφεται «ανάλωση κατά προτίμηση».
Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.
Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.
Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.
Τα παραπάνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.
Στους παραβάτες επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα από 1000 € έως 5000 € ανά προϊόν.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…