Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ΟΑΕΔ: Καλεί ανέργους οικοδόμους να επιστέψουν επιδόματα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Καλεί ανέργους οικοδόμους να επιστέψουν επιδόματα ανεργίας

0
oikodomoi ens
 
 

Αφορά αυτούς που εμπλέκονται στην υπόθεση με τα πλαστά ένσημα

 

 Κεχαγιά Σαλή: « Είναι όλοι άνεργοι, πού να βρουν τα λεφτά να τα επιστρέψουν…»    

 
Διπλά καλούνται να πληρώσουν τα ένσημα του 2010 τουλάχιστον 350 οικοδόμοι του νομού μας. Τη μια τα πλήρωσαν σε εργολάβους για να πάρουν …πλαστά και να τα ακυρώσει το ΙΚΑ όταν το ανακάλυψε και την άλλη καλούνται να επιστρέψουν στον ΟΑΕΔ τα επιδόματα ανεργίας και τα οικογενειακά που έπαιρναν με βάση τα πλαστά ένσημα. Αν σ’ όλα αυτά προστεθεί και η ταλαιπωρία αλλά και ο φόβος μήπως βρεθούν κατηγορούμενοι τότε τα έχουν πληρώσει πολλαπλά!
 
Ο ΟΑΕΔ τους καλεί να επιστρέψουν τα λεφτά…
Μόλις αποκαλύφθηκε από το ΙΚΑ το σκάνδαλο των πλαστών ενσήμων το οποίο είχε απλώσει τα πλοκάμια του σ’ όλη την ΑΜΘ, το ΙΚΑ ενημέρωσε τον ΟΑΕΔ και άμεσα άρχισε ο έλεγχος και να βεβαιώνονται χρέη των οικοδόμων στους οποίους βεβαιώθηκαν από το ΙΚΑ πλαστά ένσημα. Όπως μας πληροφορούν από την τοπική υπηρεσία αποστέλλονται έγγραφα γνωστοποίησης ήδη από τις αρχές του 2013 και ότι προσέρχονται στον ΟΑΕΔ οικοδόμοι για να επιστέψουν τα χρήματα που έλαβαν ή να κάνουν ρύθμιση της οφειλής. Τα ποσά κυμαίνονται από 100 έως 4.500 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν προχωρήσει στην επιστροφή των χρημάτων που έλαβε από τον ΟΑΕΔ ακολουθείται η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία και η οφειλή βεβαιώνεται στο δημόσιο. Επειδή το θέμα συνιστά κοινωνικό πρόβλημα δεδομένου ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει καθολική ανεργία και οι περισσότεροι εξ αυτών που καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα είναι άνεργοι από την τοπική υπηρεσία προτάθηκε να κατατεθεί από το σωματείο των οικοδόμων ένα υπόμνημα προς τον διοικητή του ΟΕΑΔ με το αίτημα να υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις (αύξηση του αριθμού των δόσεων και μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής).
 
Κεχαγιά Σαλή: « Είναι όλοι άνεργοι, πού να βρουν τα λεφτά να επιστρέψουν…»   
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων Ξάνθης κ. Κεχαγιά Σαλή οι οικοδόμοι και ιδιαίτερα αυτοί που καλούνται να επιστρέψουν τα επιδόματα στον ΟΑΕΔ είναι σε απόγνωση. Ο λόγος είναι: : « Είναι όλοι άνεργοι …πού να βρουν τα λεφτά να επιστρέψουν τα επιδόματα που έπαιρναν στον ΟΑΕΔ. Ο κλάδος μας έχει καθολική ανεργία, δεν έχουμε ασφάλιση αφού δεν μπορούμε να συμπληρώσουμε τα μεροκάματα, μας ζητάνε και από πάνω τα επιδόματα ανεργίας. Πρέπει να υπάρξει κάποια μέριμνα από τον ΟΑΕΔ. Είναι κοινωνικό πρόβλημα». Το σωματείο προτίθεται να προσφύγει στον διοικητή του ΟΑΕΔ για το λόγο αυτό ζητώντας την κατανόηση του: «Θα το παλέψουμε …θα εξετάσουμε μήπως μπορούμε να προσβάλλουμε την απόφαση του ΟΑΕΔ. Θα ζητήσουμε κάποιες πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις».
 
Δεν κατέθεσαν αγωγές οι οικοδόμοι    
Σ’ ότι αφορά αυτή την εξέλιξη της υπόθεσης με τα πλαστά ένσημα το νέο είναι ότι δεν υπάρχει εξέλιξη. Από πλευράς ΙΚΑ έχουν υποβληθεί μηνύσεις σε 5 εργολάβους αλλά δεν έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις. Απ’ την πλευρά των οικοδόμων – σύμφωνα με πληροφορίες μας από νομικές πηγές, η υπόθεση έχει παγώσει. Παρότι κλήθηκαν από την εισαγγελία ποτέ δεν κατατέθηκαν αγωγές από το φόβο μήπως κατηγορηθούν ως συνυπεύθυνοι.
 

Μαριάννα Ξαναθοπούλου
 
 
 
 
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…