Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Λιτά κι απέριττα, κρατήσαμε το πασχαλιάτικο έθιμο

Λιτά κι απέριττα, κρατήσαμε το πασχαλιάτικο έθιμο

0
Περιορισμένη, αλλά αναζωογονητική η κίνηση στην αγορά της Ξάνθης. Οι νοικοκυρές δε στέρησαν τα παραδοσιακά εδέσματα από την οικογένεια
 
Ησυχία τις άγιες μέρες σε αστυνομία και πυροσβεστική
 
Ελένη Διαφωνίδου
 
«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» ήταν η φράση που ακούσαμε από όλους τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς, ερευνώντας τον αντίκτυπο που είχε στην τοπική οικονομία, η καταναλωτική κίνηση της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ευθύμης Μίλκογλου μίλησε για μία ελαφρά κινητικότητα στο χώρο της ένδυσης- υπόδησης και κάπως μεγαλύτερη στα καταστήματα με παιδικά ρούχα και παιχνίδια, αφού «πρώτα είναι τα παιδιά αυτές τις ημέρες». Τόνισε πάντως, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, αναγνώρισαν και φέτος το Πάσχα ότι οι ξανθιώτες τίμησαν την ξανθιώτικη αγορά, ενώ εκτίμησε ως θετικό τον καλό καιρό που τόνωσε κάπως την ψυχολογία.
Για μικρές «ενέσεις» σε μια αγορά που δοκιμάζεται αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου, που μετέφερε τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών ότι «έχει στερέψει πια το πορτοφόλι των καταναλωτών» και «άρχισε η αντίστροφη μέτρηση». Εικόνα σημαντικών δυσκολιών δόθηκε και από το χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Ξάνθης, που και αυτοί δεν έχουν την κίνηση άλλων εποχών.
Καμία έκπτωση στο έθιμο
Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η παρατήρηση του προέδρου των κρεοπωλών Γιώργου Μπατζακίδη, από την αγορά κρέατος που το Πάσχα έχει την τιμητική της. Σημείωσε ότι από τη μια πλευρά ήταν περιορισμένες οι αγορές σε κρέας και όσον αφορά στην ποσότητα των αμνοεριφίων και στα «συμπληρωματικά» της σχάρας, ωστόσο από την άλλη πλευρά η μείωση δεν ήταν η ίδια στα υλικά των παραδοσιακών εδεσμάτων του Πάσχα, τη μαγειρίτσα, το τσιεροσαρμά, το κοκορέτσι. «Μπορεί ο κόσμος να αγόρασε φέτος μικρότερες ποσότητες και να απέφυγε τις υπερβολές, αλλά έδειξε ότι θέλει να κρατήσει το έθιμο. Ακόμη και οι νεότερες νοικοκυρές, έλεγαν ότι οι μητέρες θα αναλάβουν τις παραδοσιακές συνταγές, ωστόσο και οι ίδιες αναλάμβαναν τις παραγγελίες και τις προμήθειες», ανέφερε ο Γιώργος Μπατζακίδης.
Να σημειωθεί πάντως, ότι από την πλευρά των κρεοπωλών εκδηλώθηκε δυσφορία για το γεγονός ότι πρώτα ξεπούλησαν κρέατα τα σούπερ μάρκετ που είχαν πιο χαμηλές τιμές κι έπειτα οι καταναλωτές στράφηκαν στα τοπικά κρεοπωλεία.
Όσον αφορά στους οπωρολαχανοπώλες, που επίσης, συνήθιζαν να έχουν μεγάλη κίνηση, λόγω της προετοιμασίας του πασχαλιάτικου τραπεζιού, ο Γιώργος Μπάτζιος, μέλος του συλλόγου οπωρολαχανοπωλών, ο οποίος συμμετείχε και στη σύσκεψη στην ΠΕ Ξάνθης την προηγούμενη εβδομάδα, επεσήμανε ότι σε σχέση με άλλα χρόνια έμειναν στο κατάστημα αρκετές ποσότητες, ακόμη και από τα λαχανικά και τα μυρωδικά που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Χωρίς συναγερμό οι υπηρεσίες ασφαλείας
Τέλος, να σημειωθεί ότι ησυχία, τάξη και ασφάλεια τηρήθηκε σε αστυνομία και πυροσβεστική που δεν έλαβαν τις ημέρες των εορτών κλήση για κάποιο σημαντικό συμβάν της περιοχής.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…