Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Αθλητικό – Αναπλαστικό Κέντρο στην Ξάνθη

Αθλητικό – Αναπλαστικό Κέντρο στην Ξάνθη

0
Η άθληση είχε στην αρχαιότητα σαν κίνητρο την ευγενή άμιλλα. Αιώνες αργότερα γίνεται αναγκαιότητα. Για τη ζωή. Όλο και πιο συχνά συναντάμε σήμερα ανθρώπους να τρέχουν, γυμναζόμενοι, στα ερείσματα των δρόμων. Όλο και πιο πυκνά οι γιατροί συνιστούν βάδισμα, τρέξιμο, γυμναστική. Κατά συνέπεια πρέπει να βλέπουμε μπροστά μας πλέον, την ένταξη της άθλησης, στις καθημερινές μας δραστηριότητες και υποχρεώσεις.
Οι αλήθειες αυτές, μου κέντρισαν την προσοχή για την ανάπτυξη ενός αθλητικού – αναπλαστικού κέντρου στη Ξάνθη, όπου υπάρχει χαρισματικός χώρος για τέτοιο σκοπό. Έτσι το 1989 (βλ. Εμπρός 23-11-1989) προχώρησα σε πρόταση για την δημιουργία ενός τέτοιου. Ωστόσο για τότε δεν υπήρχε η απαιτούμενη ωρίμανση. Αλλά ούτε και οι αναγκαίες πιστώσεις. Στο πέρασμα όμως των 24 χρόνων, από το 1989, εμφανίσθηκαν για την περιοχή αυτή ενδιαφέροντα, πεζοπορούντων, ομίλων, επιχειρηματιών, καθώς και δυνατότητες υπαγωγής του έργου σε Κοινοτικά κονδύλια. Επαναφέρω λοιπόν στο προσκήνιο, ωριμασμένη πλέον, την πρόταση τούτη διατυπωμένη ως εξής:
Σε απόσταση αναπνοής από την Πόλη υπάρχει χώρος χαρισματικός για τις αναγκαίες εξυπηρετήσεις άθλησης, εκγύμνασης. Ζωσμένος από πεύκο και δρυοδάση. Χαμένος μέσα σε πελαγίσια απεραντοσύνη. Αποκομμένος απ’ την βοή και τα καυσαέρια της πόλης. Εύκολα και γρήγορα επισκέψιμος. (Ακόμα και με μελλοντική αστική συγκοινωνία). Πρόκειται για τη γνωστή σε αρκετούς δασική θέση “Πουλιάνα” πίσω και πάνω από την Ι.Μ Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Σαμακώβ) που προσπελάσθηκε απ’ τον δασόδρομο Πανοράματος, ο οποίος έχει την αφετηρία του στην Ι. Μονή Καλαμούς.
Ο ξέφωτος αυτός τόπος καλύπτει έκταση 150 περίπου στρεμμάτων, βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης και σε υψόμετρο 450 μ. Αποτελεί πρόκληση για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ζωής. Για τη δημιουργία αναπλαστικού κέντρου. Για την εγκατάσταση αθλητικού φυτωρίου. Με απλά λόγια η Πουλιάνα συγκεντρώνει όλα τ’ απαραίτητα στοιχεία και πλεονεκτήματα για την δημιουργία εγκαταστάσεων και διευκολύνσεων εκγύμνασης, άθλησης, ανάνηψης. Για όλους τους πολίτες, της κάθε ηλικίας, για όλους τους συλλόγους, ποδοσφαιρικούς, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις … τζόκινγκ.
Μάλιστα στο όλο συγκρότημα ενδείκνυται και μπορεί να ενσωματωθεί και το μονοπάτι άθλησης, μήκους 4 χλμ. που σχεδιάσθηκε και μελετήθηκε απ’ το Δασαρχείο Ξάνθης και που κινείται στο άκρο του δασόδρομου Πανοράματος (ή και θηλειάς όπως χαρακτηριστικά αποκαλέστηκε).
Ειδική μελέτη μπορεί ν’ αναδείξει τις τεράστιες και ποικιλόμορφες δυνατότητες του τόπου αυτού. Μπορεί να δώσει ένα πρωτοποριακό αθλητικό – αναπλαστικό κέντρο, με χρήστες ακόμα και ξένους αθλητικούς συλλόγους. Και επί πλέον να καταστήσει την Ξάνθη ευρύτερα γνωστή, με ευνοϊκές επιπτώσεις και στον τουριστικό τομέα. Το έργο θα δώσει ελπίδα στις προχωρημένες ηλικίες, ζωντάνια στα νωχελικά κορμιά της μέσης ηλικίας, δυνατότητες πρωταθλητισμού στις νεώτερες, πολιτιστική και τουριστική ανάταση στην Ξάνθη, την τόσο παραγκωνισμένη, την τόσο ξεχασμένη. Συμπληρώνω πάντως στην πρόταση τούτη πως μέσα στην έκταση των 150 περίπου στρεμμάτων υπάρχουν μερικά καπνοχώραφα τα οποία ιδιοκτησιακά ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, η οποία είναι προφανές πως δεν θα σταθεί εμπόδιο σ’ ένα τέτοιο σπουδαίο πολιτιστικό έργο, παραχωρώντας τα.
 
Ξάνθη 26 Μαρτίου 2013
Ιωάννης Γκεβρέκης
Επίτιμος Δασάρχης
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Γκεβρέκης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…