Σχόλια 28-03-2013

0
Σαμαράς: Λιγότερο το χαράτσι φέτος. Του χρόνου…κανονικά!
Θωμάς Βουγιουκλής
 
Και κουρεία


 Οι διαρρήξεις, ληστείες, κλοπές και στην πόλη μας είναι σχεδόν στην ημερήσια διάταξη.
Και οι δράστες φθάσαν στο σημείο να μην κάνουν διακρίσεις. Κλέβουν ό,τι βρουν μπροστά τους χωρίς εξαίρεση, ακίνητα και κινητά είδη.
Σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, οι άμεσοι στόχοι τους σε πανελλαδικό επίπεδο, χωρίς να ξεχνάμε τις κλοπές σε καλώδια στην ύπαιθρο χώρα και ό,τι υλικό βρεθεί στο δρόμο τους που μπορεί να μεταπωληθεί.
Πρόσφατο κι όχι τελευταίο κρούσμα τους τα κουρεία! Ναι κουρεία. Από όπου παίρνουν σαμπουάν, κολώνιες, χτένες, βούρτσες!
Φθάσαμε να κινδυνεύουμε και στα σπίτια μας μέσα, ενώ καταστηματάρχης σε κεντρική οδό της πόλης μένει τα βράδια στο μαγαζί του έχοντας δίπλα την καραμπίνα!
-Τον έχουν κλέψει τρεις φορές, τι να κάνει;
«Ε»
 
 Τρεις όμιλοι Τραπεζών


 Η Εθνική συγχωνεύτηκε με την Eurobank και καθίσταται ο πρώτος τραπεζικός όμιλος της χώρας με δεύτερο τον όμιλο της Πειραιώς και τρίτο σε μέγεθος όμιλο της Alpha Bank (που απορρόφησε την Εμπορική), είναι οι τρεις τραπεζικοί όμιλοι πλέον.
Σημειώνουμε ότι ο όμιλος Πειραιώς βρίσκεται σε συμφωνία για την εξαγορά της Millennium στην Ελλάδα και αναμένονται σύντομα οι σχετικές ανακοινώσεις.
Έτσι, το σχήμα του θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ενώ η τραπεζική αγορά πλέον θα είναι οριοθετημένη από τους ομίλους αυτούς.
Σταδιακά, αφού ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις, θα γίνουν μετατάξεις υπαλλήλων και αρκετοί θ’ απολυθούν, ενώ υποκαταστήματα θα κλείσουν για να μειωθεί το λειτουργικό κόστος.
Αυτά είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι θα γίνουν. Στην εγχώρια τραπεζική αγορά που τόσο είχε διογκωθεί, θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και μειώσεις σε προσωπικό, αλλά οι τρεις όμιλοι θα είναι ισχυροί οικονομικά και θα μπορούν να επιτελούν τον ρόλο τους ως προς την στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας.
«Ε»
 
Τιμωρία στα λόγια


 Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι της κρίσης θα λογοδοτήσουν και πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
Μακάρι, λέμε, αλλά μάλλον η δήλωση έγινε για να γίνει και να τροφοδοτήσει το λαό πως οι υπαίτιοι θα βρεθούν στο σκαμνί.
Για να μειωθεί η ένταση και η αγανάκτηση του κόσμου για την οικονομική και κοινωνική ανατροπή που πλέον θα υποστούν οι Κύπριοι.
Η «τιμωρία» είναι μια δικαιολογία. Τίποτε δεν θα γίνει. Διότι εάν όντως ήθελαν να τιμωρήσουν τους φταίχτες, αυτοί είναι δίπλα τους και έχουν όνομα. Είναι ο πρώην πρόεδρος Χριστόφιας και η κυβέρνησή του. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες.
«Ε»
 
Η θέση


 Δεν είναι καινοφανής η θέση που θέλει την κρίση που διανύουμε να μην είναι τόσο οικονομική όσο να είναι πολιτική (ποιοτικά), πολιτιστική, πνευματική, ακόμα και ηθική.
Και τούτο διότι η ελίτ της διανόησης αυτής της χώρας (κι όχι μόνον από το χώρο του πολιτισμού, αλλά και της πολιτικής) τέθηκε σταδιακά στο περιθώριο.
 
Η απάντηση


 Ποια χώρα όμως δύναται να προχωρήσει μπροστά όταν οι άριστοι βρίσκονται παρατηρητές των μετρίων; Η απάντηση είναι καμία.
 
Νόμος της φύσης


 Βλέπετε, η επιρροή ενός ανθρώπου προς έναν άλλον αποτελεί νόμο της φύσης, είτε αυτό γίνεται λόγω μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης είτε λόγω διανοητικής υπεροχής. Αυτό μπορεί να σημαίνει δουλεία –όχι απαραίτητα με την αρχέγονη έννοια του όρου –ή τη συμμόρφωση σε κάποια ανώτερη ανθρώπινη κρίση.
 
Φωτισμένοι άνθρωποι


 Και είναι αυτή ακριβώς η «συμμόρφωση» -χωρίς σε καμία περίπτωση να σημαίνει και υποταγή –που διαχρονικά οδηγεί τους λαούς που μεγαλούργησαν στο διάβα της ιστορίας να εμπιστεύονται τις τύχες τους στα χέρια φωτισμένων ανθρώπων.
 
 
Το αντίθετο


 Ως Νεοέλληνες, πράττουμε διαχρονικά το ακριβώς αντίθετο. Το είχε επισημάνει πολύ εύστοχα ο Μίκης Θεοδωράκης το 2010, όταν στην ιδρυτική διακήρυξη της «Σπίθας» του, σημείωνε μεταξύ άλλων:
«Επιβλήθηκε η υποκουλτούρα, που τόσο πολύ ταιριάζει στην αμορφωσιά, η ανευθυνότητα, ο ωχαδερφισμός, η χυδαιότητα και τελικά η διαφθορά, δηλαδή όλα τα απαραίτητα στάδια για να σαπίσει ένας λαός και έτσι να γίνει ευάλωτος και αδύναμος να αντιδράσει στο τελευταίο στάδιο που σχεδιάστηκε να μας πάνε στην περιθωριοποίηση, στην υποταγή, στον ραγιαδισμό και τελικά στο «σφάξε με Αγά μου ν’ αγιάσω».
«Ε»
 
Διεκδικεί ο δήμος Αβδήρων…


 Σε ρόλο δυναμικό διεκδικητή των συμφερόντων του ακόμα και σε υποθέσεις χρόνων ο Δήμος Αβδήρων. Η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να ξεσκαλίσει και να διεκδικήσει ότι μπορεί από τα 2.500 στρέμματα που παραχώρησε με απόφασή του το Δημοτικό συμβούλιο του Καποδιστριακού δήμου Αβδήρων προς την Μονή Βατοπεδίου κάνοντας εξωδικαστικό συμβιβασμό στις διεκδικήσεις πολλαπλάσιων στρεμμάτων δημοτικής γης από την Μονή. Εκ των υστέρων βέβαια αποδείχθηκε ότι αυτό αποτέλεσε την κερκόπορτα γιατί οι διεκδικήσεις δεν σταμάτησαν εκεί αλλά συνεχίστηκαν. Οι διεκδικήσεις όμως της δημοτικής αρχής Αβδήρων δεν σταματάνε στα στρέμματα που δόθηκαν στην Μονή αλλά και στο οικόπεδο της ΣΕΒΑΘ. Ένα οικόπεδο «φιλέτο» κοινόχρηστης γης που παραχωρήθηκε αρχές της δεκαετίας του 70 από την τότε κοινότητα Διομήδειας στην Συνεταιριστική εταιρεία για να κτιστεί το εργοστάσιο που μετά το κλείσιμο του περιήλθε στην ΑΤΕ σύμφωνα με το παλιό καθεστώς που η παραχώρηση χρήσης δεν είχε ημερομηνία λήξης. είχε και ιδιοκτησιακή ισχύ. Να σημειώσουμε ότι ο νόμος έχει αλλάξει τώρα και η παραχώρηση εκ μέρους του δημοσίου γίνεται για 25 χρόνια και όχι εσαεί. Και οι δυο υποθέσεις έχουν ανατεθεί σε νομικούς οι οποίοι και θα επιχειρήσουν να διεκδικήσουν με νομικά επιχειρήματα δύο περιουσιακά στοιχεία μεγάλη σπουδαιότητας για το δήμο.
Μ.Ξ.
 
Η ανακύκλωση πάει στο Δήμο Αβδήρων…


 Ανακύκλωση …λόγων για την ανακύκλωση έχει θετικά αποτελέσματα και το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Ε» που υπενθύμιζε στο δήμο Ξάνθης την παντελή υστέρησή του στο τομέα της ανακύκλωσης έκανε αίσθηση ενώ για το δήμο Αβδήρων που άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα αποτέλεσε έρεισμα να δραστηριοποιηθεί πιο έντονα. Έτσι όπως πληροφορηθήκαμε την επόμενη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο έχουν κληθεί όλοι οι διευθυντές των σχολείων του δήμου της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και εκπρόσωπος Εταιρείας Ανακύκλωσης ώστε να γίνει μια συζήτηση ενημερωτικού χαρακτήρα αλλά και σχεδιασμού του πλάνου ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η ανακύκλωση σε πρώτο στάδιο στα σχολεία και στους Παιδικούς του δήμου.
Σίγουρα μια θετική εξέλιξη…
Μ.Ξ.
 
Έχει κότσια ο Ζεϊμπέκ…


 Μπορεί να είναι αυτονόητο ότι ένας εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου όπως είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χ. Ζειμπέκ εκπροσωπώντας το κόμμα του να καταθέτει στεφάνι αποδίδοντας τιμή στους ήρωες του 1821, όμως δεν είναι διόλου αυτονόητο για τους γνώστες της εδώ κατάστασης. Αντιθέτως θέλει κότσια αυτό που έκανε ο κ. Ζεϊμπέκ, να ορθώσει δηλαδή το ανάστημά του απέναντι στο Τουρκικό Προξενείο και τους ακολούθους του που είτε είναι πομακικής είτε τουρκογενούς καταγωγής αυτοπροσδιορίζονται ως «τούρκοι». Η κίνηση του κ. Ζεϊμπέκ έχει έντονο σημειολογικό περιεχόμενο και εξαιτίας εννοιολογικού περιεχομένου του εορτασμού και εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα.
Μ.Ξ.
 
Τροχαίο


Σε τροχαίο ατύχημα ενεπλάκη στρατιωτικό αυτοκίνητο το πρωί της Τετάρτης που κατερχόταν από την οδό Φειδίου. Ιδιωτικό αυτοκίνητο παραβίασε το μονόδρομο με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το επιβατηγό του στρατού, το οποίο χτύπησε στη δεξιά μπροστινή πλευρά. Εντός των δύο οχημάτων βρισκόταν μόνο οι οδηγοί, ενώ δεν προέκυψαν τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές. Στο σημείο κατέφτασε και η τροχαία που κατέγραψε το συμβάν.
Ε.Δ.
 
Εργασίες


Συνεχίζονται οι εργασίες για την ανάπλαση της οδού Καραολή. Χθες και πάλι έκλεισε ο δρόμος, προκειμένου να μπουν και να δουλέψουν τα μηχανήματα από την Τσιμισκή μέχρι και την πλατεία. Η μία πλευρά έχει ολοκληρωθεί, ενώ εκκρεμούσε το κομμάτι από την πλευρά της Θερμοπυλών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, αφού δρομολογήθηκε και η ανάπλαση αυτού του μέρους.
Ε.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα Είναι προφανές ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνος που παρά…