Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ζωντανές αναμνήσεις φωτογραφικού ρεπορτάζ από το Γιάννη Μπεχράκη

Ζωντανές αναμνήσεις φωτογραφικού ρεπορτάζ από το Γιάννη Μπεχράκη

0
behrakis1-empros

Κατάμεστη η αίθουσα στο Σπίτι Πολιτισμού για τη διάλεξη του γνωστού φωτορεπόρτερ του Reuters

Εξήγησε τι είναι το διεθνές ρεπορτάζ, πώς λειτουργεί ένα πρακτορείο ειδήσεων και γιατί ο ίδιος αποφάσισε να ακολουθήσει αυτή την αποστολή, που μπορεί να είναι και επικίνδυνη      

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Σπίτι Πολιτισμού, καλεσμένος της φωτογραφικής ομάδας της ΦΕΞ Black Box, έδωσε διάλεξη ο διάσημος φωτορεπόρτερ του Reuters Γιάννης Μπεχράκης, που βρέθηκε στην Ξάνθη για οικογενειακούς λόγους, μιας και είναι παντρεμένος με ξανθιώτισσα, αλλά παράλληλα δέχθηκε να συνομιλήσει με την φωτογραφική κοινότητα της Ξάνθης μέσω των εμπειριών και των φωτογραφιών του.
Γι’ αυτή την ομιλία ζήτησε να τεθεί ένα αντίτιμο και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να στηρίξουν το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, ώστε να παρασχεθεί μία μικρή βοήθεια για τις ανάγκες του Κέντρου.
Πριν την έναρξη της διάλεξής του ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι στα άμεσα σχέδιά του, για το 2013-2014, με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων του στο πρακτορείο Reuters προγραμματίζει να κάνει μία έκθεση ενδεχομένως μαζί με ένα βιβλίο, που αρχικά θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. «Η Ξάνθης θα είναι οπωσδήποτε μέσα σε αυτές», σημείωσε ο ίδιος.  
«Το διεθνές ρεπορτάζ είναι για μένα μια αποστολή»
Η ομιλία του Γιάννη Μπεχράκη εισαγωγικά επικεντρώθηκε στο ρόλο και τη μορφή του διεθνούς ρεπορτάζ. Εξήγησε τι σημαίνει να είσαι φωτογράφος σε ένα διεθνές πρακτορείο, πώς αυτό δουλεύει, τι παροχές δίνονται για τη δημιουργία του ρεπορτάζ και ποια είναι για τον ίδιο η σημασία του ρεπορτάζ που κάνει. «Έχω χάσει πολλούς φίλους και τραυματίστηκα και γω 3-4 φορές, θέλω να εξηγήσω γιατί συνεχίζω να το κάνω», πρόσθεσε ο ίδιος. Αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στην ενασχόληση με το φωτογραφικό ρεπορτάζ και την ανταπόκριση σε περιοχές με πολύ επικίνδυνες συνθήκες, ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ ανέφερε: «για να το πω έτσι ρομαντικά, πιστεύω ότι στη ζωή μου έχω μία αποστολή, έτσι το ‘βλεπα από μικρός. Έγινα πολεμικός ανταποκριτής γιατί ήθελα να δείξω τι γίνεται εκεί, , να δείξω με το δικό μου τρόπο, να αποδώσω δικαιοσύνη σε ένα διαφορετικό επίπεδο, να εξηγήσω τι γίνεται σαν ένας απ’ έξω, ανεξάρτητος από τα ντόπια συμφέροντα».
Παίρνοντας αφορμή από ερώτηση δημοσιογράφου για την φωτογραφία των περσινών Χριστουγέννων με τους δύο μετανάστες στην Εγνατία, που έκανε το γύρω του κόσμου, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, σχολιάζοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα, παραμένει η αιχμή του δόρατος στο γενικό πρόβλημα της ευρωζώνης» και προσθέτοντας ότι όταν πήρε την απόφαση να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα και να αναλάβει διευθυντής του ελληνικού πρακτορείου Reuters δεν περίμενε ότι η χώρα μας θα βρίσκεται στα πέντε μεγαλύτερα θέματα τα τελευταία δυόμιση χρόνια στα διεθνή πρακτορεία!
«Τα πράγματα δυσκόλεψαν και για τους μετανάστες και για τους Έλληνες και οι τριβές έγιναν θέμα εκμετάλλευσης από τα πολιτικά κόμματα, αυτό είναι το πιο λυπηρό. Όμως δεν πρέπει να χάνουμε την ανθρωπιά μας, εμείς οι έλληνες θα έπρεπε να είμαστε πρωτεργάτες στην προσέγγιση των μεταναστών», σημείωσε ο Γιάννης Μπεχράκης.  
«Έγινα στόχος γιατί ήθελα να πω την αλήθεια»
Η ομιλία του ήταν πολύ ζωντανή και συνδυάστηκε με φωτογραφίες του με διάφορες θεματικές, τον πόλεμο, την αναπηρία, τα ναρκωτικά, τοπία της φύσης κ.ά, καθώς και με εμπειρίες και διηγήσεις από την Τσετσενία, τη Σιέρα Λεόνε, την Ιερουσαλήμ, τη Σερβία, την «αραβική άνοιξη», αλλά και την ελληνική κρίση, μαζί με όλες της τις εκφάνσεις. Απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις των παρευρισκόμενων, που ήταν πολλές και έκαναν τη διάλεξη να ολοκληρωθεί σε περίπου 3,5 ώρες! Παρέθεσε τη γνώμη του για διάφορα θέματα, όπως η διαφορά στην απασχόληση σε ένα ελληνικό και ένα διεθνές ή ευρωπαϊκό ΜΜΕ, για την ηθική του φωτογράφου, την ιδιωτικότητα των εντασσόμενων στη φωτογραφία, τον κίνδυνο, ενώ αν και θέλησε να το αποφύγει έκανε και μερικά σχόλια για την πολιτική σε Ελλάδα και εκτός.
Ειδικά όσον αφορά το θέμα των επικίνδυνων καταστάσεων με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος στη ζωή του, σχολίασε: «θέλω να πω την αλήθεια, γι’ αυτό έχω γίνει στόχος. Και ο κίνδυνος είναι ένα κομμάτι της δουλειάς γι’ αυτό το λόγο».  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…