Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Νοεμβρίου 23023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Νοεμβρίου 23023

0

Στεναχώριες

Λίγο θλιμμένο, λίγο σκεπτικό συνάντησα προχθές στα εγκαίνια του νέου ΚΤΕΟ τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Κουρτίδη. Το επεδίωξε, το παρατημένο και απαξιωμένο ΚΤΕΟ να ξαναλειτουργήσει. Το είπε, το έκανε, και την Πέμπτη το εγκαινίασε ανακαινισμένο.
Τέλος πάντων, άλλη μια απόδειξη της ικανότητας του Κουρτίδη να τελειώνει δουλειές.
Βέβαια, υποψιάζομαι πως η θλίψη του οφείλεται στην μη εκλογή του Μέτιου, παρότι αυτός στην Ξάνθη κυριολεκτικά σάρωσε σε σταυρούς. Να όμως που διαφορετικά τα σκεφτόταν και τελείως διαφορετικά του ήρθαν.
Παραστάτες και το ίδιο στεναχωρημένοι η Σοφία Ψωμά και ο Δημήτρης Γαλανόπουλος.
Γ.Δ.


Ποιος τελικά θ’ αναλάβει;
Οι μέρες περνούν, ο χρόνος πλησιάζει για την ανάληψη της ηγεσίας της περιφέρειας από τον Χριστόδουλο Τοψίδη. Ναι, αλλά οι Ξανθιώτες συζητούν, λέγονται διάφορα πιθανά σενάρια όπως και απίθανα ως προς το ποιο θα είναι το πρόσωπο εκείνο που θα αναλάβει ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης.
Παράλληλα οι επιλογές είναι συγκεκριμένες και υπάρχει ένας προβληματισμός ως προς την τελική επιλογή για την θέση του αντιπεριφερειάρχη, η οποία μάλιστα απαιτεί γνώσεις και διοικητική εμπειρία.
Τον γρίφο, διότι γρίφος είναι, καλείται να τον λύσει ο Τοψίδης, ο οποίος και έχει την ευθύνη αυτή.
Γ.Δ.


Και στον δήμο Μύκης
Έντονα απασχολεί και τον νέο δήμαρχο Μύκης Αχμέτ Κιουρτ η νέα σύνθεση της ομάδας του.
Αυτή που μαζί της θα κληθεί να υλοποιήσει τα σχέδια και τις ιδέες που επιθυμεί να πραγματοποιηθούν. Πρόκειται για μια επιλογή κρίσιμη, γι’ αυτόν τον λόγο ο νέος δήμαρχος αφιερώνει αρκετό χρόνο. Ήδη ο ελεύθερός του χρόνος είναι λιγοστός, γι΄αυτό και δεν τον συναντά κανείς εύκολα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες πελατών του στο δικηγορικό του γραφείο. Για να μπορεί να έχει αρκετό χρόνο που θα τον αφιερώσει στις απαιτήσεις του δήμου που μάλλον  θα είναι αρκετές, τουλάχιστον στην αρχή έως ότου μπουν τα πράγματα σε ρέγουλα.
Γ.Δ.


Αγωνία για τα αξιώματα
Αγωνία όμως δεν επικρατεί μόνον σε Τοψίδη και Κιουρτ ως νέων στις αντίστοιχες θέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον δήμο Ξάνθης ως προς τα ποια πρόσωπα θα επιλέξει ο Στράτος Κοντός στις διάφορες θέσεις ευθύνης που θα πρέπει να στελεχωθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από άνθρωπο που είναι κοντά στον Κοντό, η λύση που θα προτιμηθεί και τελικά θα υλοποιηθεί, θα είναι η εξής. Θα στηθεί ένα επιτελείο που θα αποτελείται από παλιούς και νέους συμβούλους.
Ο παλιοί με γνώσεις και εμπειρία είναι η βάση που πάνω της θα στηθεί το σύστημα της νέας διοίκησης, έτσι ώστε σταδιακά οι νέοι ν’ αποκτούν εμπειρία.
Τώρα, ποια θα είναι τα πρόσωπα αυτά, ήδη η λίστα έχει ετοιμαστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος.
Γ.Δ.


Δημοσκοπήσεις: Ανατροπή με δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ!
Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό καταγράφει η προχθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll, καθώς στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, μία εικόνα που έχουμε να δούμε από το 2011, χρονιά που ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε από το 3% στο 36%.
Σύμφωνα με την opinion Poll, σε εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ. βρίσκεται μπροστά με 35,5%, το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με 16,0% και ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτος με 14,7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 10,6% και τα υπόλοιπα κόμματα με μικρές διαφοροποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα που δείχνει αυτή η δημοσκόπηση παγιώνεται και στις επόμενες δημοσκοπήσεις που έρχονται. Όλες δείχνουν την ανατροπή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και  μία ραγδαία αποσύνθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και τις αποχωρήσεις στελεχών που ακολούθησαν του συνεδρίου της Κεντρικής Επιτροπής, και που συνεχίζονται καθημερινά τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και στις τοπικές οργανώσεις μελών.
Πολύ αργά φαίνεται πως έγιναν οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα, και το κόμμα έχει σκορπίσει προς ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ. Aν μάλιστα αποχωρήσει το Σαββατοκύριακο και η Έφη Αχτσιόγλου με την ομάδα της, όπως φημολογείται, θα μπει και επίσημα η σφραγίδα της διάλυσης. Θα μείνει ο Κασσελάκης με την Τζάκρη, τον Πολάκη και την Δώρα Αυγέρη…
Ν.Γ.


Θέλει να το χαρεί και δεν τον αφήνουν…
Το παράπονό του εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Βογιατζής στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 16/11.  Είπε ότι είναι από τις τελευταίες συνεδριάσεις που συμμετέχει επειδή δεν εκλέχθηκε και θέλει να το χαρεί κάνοντας συνεχείς παρεμβάσεις αλλά δεν τον αφήνουν. Κι αυτό γιατί ο δήμαρχος κ. Τσέπελης σε χιουμοριστικό ύφος του είπε «Αν μου  βρεις ένα τρόπο αυτά να εφαρμοστούν αυτά που προτείνεις θα έρθω να γραφτώ στο ΚΚΕ». Κι αυτό το είπε γιατί ο κ. Βογιατζής ζήτησε την κατάργηση των ανταποδοτικών  δημοτικών τελών και την χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό που είναι μια πάγια θέση του ΚΚΕ.
Μ.Ξ.


Συνεχίζει μέχρι τέλους τα ίδια
Μόλις και μετά βίας πραγματοποιήθηκε τελικά η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης που είχε μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα όπως τα δημοτικά τέλη. Χρειάστηκε να γίνει τρεις φορές η εκφώνηση και η δήλωση παρουσίας από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβούλιου για να γίνει η συνεδρίαση με την μορφή του κατεπείγοντος γιατί δεν είχε απαρτία. Και πώς να έχει απαρτία αφού έλειπε σύσσωμη η παράταξη Μελισσόπουλου και Χατζηθεοδώρου και ήταν μόνο ο Πασχάλης Λύρατζης, ο οποίος και αποχώρησε πριν ψηφιστούν τα τέλη και από την παράταξη Δημαρχόπουλου ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Σάκης Χατζηαντωνίου. Η αντιπολίτευση συνεχίζει μέχρι τέλους την απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου. Ας ελπίσουμε στο νέο δημοτικό συμβουλίου να έχουν  αυτή την στάση οι παρατάξεις που θα είναι στην αντιπολίτευση. Γιατί μια εποικοδομητική αντιπολίτευση βοηθά στην καλή λειτουργία του δήμου και αντίστροφα.
Μ.Ξ.


«Η πλατεία ήταν γεμάτη…»


Ναι, η πλατεία η κεντρική της Ξάνθης ήταν γεμάτη. Από μαθητές, όχι από εργάτες και φοιτητές όπως τραγούδησε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ναι, οι νέοι κάθε ηλικίας, αφού ενημερώθηκαν για το ιστορικό της ημέρας 17 Νοεμβρίου στα σχολεία τους, ξεχύθηκαν έξω και έκαναν κατάληψη στα γύρω καφέ, αναψυκτήρια και ζαχαροπλαστεία.
Οι μεγαλύτεροι, κατέβηκαν παραλία, ενώ δάσκαλοι και καθηγητές έδωσαν ραντεβού στα καφέ της οδού Δαγκλή. Η φωτογραφία από την κεντρική πλατεία αντιπροσωπευτική.
Γ.Δ.


Ένας στρατηγικός αυτοκινητόδρομος
Στο χθεσινό μας φύλλο σχολιάζαμε στην ίδια σελίδα με τον τίτλο «Πρέπει να το πιστέψουμε»: «…Η Θράκη διαθέτει λιμάνια, αεροδρόμιο, εισόδους με την Βουλγαρία και Τουρκία και προσεχώς οδική σύνδεση με τη Ρουμανία».
Και ιδού η επιβεβαίωση σε είδηση στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ της Αλεξανδρούπολης, η οποία αναφέρει «Νέος αυτοκινητόδρομος φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με τη Ρουμανία. Θα συνδέει το Ορμένιο με την Κωνστάτζα. Στόχος να ολοκληρωθεί εντός πενταετίας. Την αισιοδοξία του ότι θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας».
Και  κάτι μεταξύ μας. Την δημιουργία του αυτοκινητόδρομου επιθυμούν να υλοποιηθεί σύντομα και οι Αμερικάνοι. Ο λόγος προφανής. Αποκλείονται τα γνωστά θαλάσσια στενά.
Δεύτερον, η μετακίνηση Νατοϊκών στρατιωτών δυνάμεων γίνεται σύντομα και με ασφάλεια από τον οδικό αυτόν άξονα που θα ξεκινά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα διέρχεται από Βουλγαρία, θα μπαίνει Ρουμανία και από κει ακόμη πιο βόρεια.
Λόγοι γεωστρατηγικοί το επιβάλλουν γι’ αυτό και η υλοποίηση του νέου αυτοκινητόδρομου είναι δεδομένη.
Γνωστό βέβαια ότι ο ίδιος άξονας θα διευκολύνει τις τουριστικές και εμπορικές μετακινήσεις.
Γ.Δ.


Στην αντιπολίτευση με σοβαρότητα


Η απόφαση είναι δεδομένη, και ήδη έχει ληφθεί και ανακοινωθεί ανεπίσημα. Λίαν συντόμως δε, θα ανακοινωθεί και επίσημα.
Για την παρουσία στα έδρανα της αντιπολίτευσης του Μανώλη Τσέπελη από τη νέα δημοτική περίοδο. Θα ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως επικεφαλής των υπολοίπων μελών της παράταξής του.
Εκείνο όμως που έχει σημασία δεν είναι μόνον αυτή καθαυτή η παρουσία του Τσέπελη, αλλά η απόφαση του συνδυασμού να ασκήσει γόνιμη, θετική, δημιουργική αντιπολίτευση και μόνον.
Σε αντίθεση με όσα αρνητικά και απαράδεκτα γνώρισε ο ίδιος.
Σημείωση ενημερωτική: Μελισσόπουλος και Δημαρχόπουλος απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις. Ενδεικτικό. Εξάλλου η αποστολή εξετελέσθη.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…