Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Δίωξη για 4 κακουργήματα, προφυλακιστέος ο δράστης

Δίωξη για 4 κακουργήματα, προφυλακιστέος ο δράστης

0
teras_prosagori_28.12.12-empros

Με δρακόντεια μέτρα η προσαγωγή του. Για 4 ώρες απολογούνταν σε ανακριτή και εισαγγελέα

Εξαγριωμένο το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από τα δικαστήρια. Ένταση στο αστυνομικό τμήμα γιατί ο κατηγορούμενος φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα      

Εικόνες και συναισθήματα πρωτόγνωρα έζησε η Ξάνθη τη χθεσινή ημέρα, με την προσαγωγή του δράστη στο δικαστήριο, μετά τη σύλληψή του, που σημειώθηκε το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.  
Με αλεξίσφαιρο γιλέκο και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η προσαγωγή
Αιφνιδιαστικά και ενώ η προσαγωγή του είχε αναγγελθεί για τις απογευματινές ώρες, ο 27χρονος έφτασε στο δικαστικό μέγαρο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με αλεξίσφαιρο γιλέκο. Κατά την είσοδό του στο κτίριο άνδρας του επιτέθηκε από πίσω, αλλά τον απομάκρυνε η ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, η οποία παρέμεινε καθόλη τη διάρκεια στα δικαστήρια.  
Εκατοντάδες πολίτες, οργή και θυμός, στα δικαστήρια
Εν τω μεταξύ κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στον αύλειο χώρο. Βρέθηκαν εκεί αυτόπτες μάρτυρες και γείτονες, αρχές, νέοι, γυναίκες, αλλά και άλλοι πολίτες. Ο κόσμος ήταν εξαγριωμένος, ήθελε να δει το «τέρας» της Ξάνθης, τον άνθρωπο που μπόρεσε να αφαιρέσει τη ζωή με τρόπο τόσο βάρβαρο που η τοπική κοινωνία δεν μπορούσε να ανεχθεί.  
Προφυλακιστέος ο 27χρονος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή-εισαγγελέα
Διαβάστηκε η δικογραφία με τα τέσσερα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας, του βιασμού, του εμπρησμού και της ληστείας και στη συνέχεια ο 27χρονος οδηγήθηκε στον ανακριτή για την κύρια ανάκριση, αφού δε ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί. Στη συνέχεια, πέρασε την πόρτα της Εισαγγελέως, η οποία διατήρησε τα αδικήματα του κατηγορητηρίου, κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.
Η διαδικασία διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες. Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει συνήγορο και παραμένει αβέβαιο αν θα αναλάβει κάποιος ή θα οριστεί αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο.  
Ο δράστης ξαναγυρίζει στον τόπο του εγκλήματος…
Εν τω μεταξύ, έξω από τις πόρτες του δικαστηρίου, η ένταση κορυφωνόταν, καθώς μεγάλωνε ο εκνευρισμός των παριστάμενων που περίμεναν καθ’ όλη τη διάρκεια για να λιντσάρουν το δράστη του αποτρόπαιου εγκλήματος. Κάποιοι ξέσπασαν, όπως ο κ. Πλατής, ένοικος της πολυκατοικίας, ο οποίος οργισμένος ανέφερε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι λίγη ώρα μετά το έγκλημα, είδε τον 27χρονο να περνάει από τον τόπο του εγκλήματος: «τον είδα στις 6:10. Η κόρη μου μου φώναξε ότι καίνε τα μηχανάκια μας και γω βγήκα να δω και αντίκρισα το βασανισμένο κορμί της κοπέλας. Τον είδα… πέρασε και χάζευε».
Το πλήθος ζητούσε αυτοδικία, αλλά ο διοικητής της περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης ΑΜΘ ταξίαρχος Γεώργιος Σαλαμάνκας βρισκόταν εκεί συνεχώς για να κατευνάζει τις εντάσεις. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι, με όλο αυτό τον κόσμο δεν μπορούσε να επιτρέψει την απομάκρυνση του κατηγορουμένου.  
Φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα
Την ένταση του συγκεντρωμένου πλήθους επέτεινε το γεγονός ότι η αστυνομία επέλεξε να απομακρύνει τον κατηγορούμενο από την πίσω πόρτα. Με επιχείρηση αστραπιαίων κινήσεων το αυτοκίνητο της ασφάλειας που μετέφερε τον 27χρονο στα κρατητήρια της Ξάνθης κινήθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην πόλη, ενώ εξίσου αστραπιαίες ήταν και οι κινήσεις της μεταφοράς του εντός του κτιρίου της αστυνομικής διεύθυνσης με την άφιξη στο προαύλιο του κτιρίου.
Ωστόσο, αμέσως σχεδόν έφτασε στην Α.Δ. Ξάνθης το συγκεντρωμένο πλήθος που διαμαρτυρόταν για τον τρόπο που η αστυνομία φυγάδευσε το δράστη. Κάποιοι επιτέθηκαν στην αστυνομία για το χειρισμό της, ενώ άλλοι έσπευσαν να δικαιολογήσουν τους αστυνομικούς, γιατί αφενός εντόπισαν το δράστη και αφετέρου διότι δεν ήταν δυνατό να επιτρέψουν ενέργειες αυτοδικίας, όπως ζητούσαν ορισμένοι. Ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Γκοδοσίδης και ο ταξίαρχος Σαλαμάνκας κατέβηκαν κάτω και συνομίλησαν με τους πολίτες που εξέφραζαν την αγωνία τους για κάποιο ανάλογο περιστατικό στην Ξάνθη, αλλά και την οργή τους για το στυγερό δράστη. Το πλήθος δεν είχε αποχωρήσει μέχρι και αργά το απόγευμα.
Να σημειωθεί ότι και πολλοί λογαριασμοί του facebook των ξανθιωτών έχουν καλυφθεί από προχθές με εικόνα σε απόλυτο μαύρο, για να εκφραστεί η θλίψη και η οργή των πολιτών, με μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η ομάδα παλιών φωτογραφιών της Ξάνθης  
Δε θα γίνει αναπαράσταση
Ο ταξίαρχος Σαλαμάνκας κατά τις ώρες της αναμονής στο δικαστικό μέγαρο διευκρίνισε ότι δε θα γίνει αναπαράσταση του εγκλήματος, όπως είχε φημολογηθεί, καθώς αποτελεί δυνητική ανακριτική πράξη, που εν προκειμένω δεν κρίνεται απαραίτητη, αφού υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία τα οποία οδήγησαν στην ομολογία.
Επίσης, αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη ο 27χρονος, καθώς επικαλέστηκε μέθη, καθώς και το πόρισμα για το γενετικό υλικό που βρέθηκε στα ρούχα του κατά την έρευνα στο σπίτι του.    
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…