Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τέλος η πώληση τσιγάρων μόνο σε περίπτερα

Τέλος η πώληση τσιγάρων μόνο σε περίπτερα

0
periptero-web

Απελευθερώνεται πλήρως το επάγγελμα. Είδη καπνού θα πωλούν σούπερ-μάρκετ και καφενεία

«Το κέρδος είναι ελάχιστο», λέει ο πρόεδρος των περιπτερούχων Ξάνθης, παρόλο που πανελλαδικά συντονίζονται για κινητοποιήσεις  

 
Όλους τους περιορισμούς στην απόκτηση περιπτέρου και την πώληση καπνικών ειδών αίρει η πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που απελευθερώνει πλήρως το επάγγελμα και ανοίγει το δρόμο για την πώληση τσιγάρων από σούπερ μάρκετ, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και άλλα καταστήματα.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε στις 5 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Ελευσινιώτης σε εφαρμογή του Ν. 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση
επαγγελμάτων» καταργούνται μια σειρά από περιορισμοί, διοικητικοί και γεωγραφικοί, όπως η προτεραιότητα σε ανάπηρους και θύματα πολέμου, η απαγόρευση πώλησης καπνικών ειδών από σούπερ μάρκετ, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια κα., το να είσαι μόνιμος κάτοικος της περιοχής στην οποία θέλεις να λειτουργήσεις περίπτερο αλλά και ο συγκεκριμένος αριθμός χορήγησης αδειών με βάση πληθυσμιακά κριτήρια. Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με την απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων, αν και στην πλειονότητα των κλάδων συνάντησε θύελλα αντιδράσεων.  
Και η πώληση τσιγάρων μειώθηκε και το κέρδος είναι ελάχιστο
Σε κινητοποίηση συντονίζονται να προβούν και οι 30.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Τα μέλη της Ομοσπονδίας των περιπτερούχων θα συναντηθούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Ο πρόεδρος των περιπτερούχων Ξάνθης Σωτήρης Βασιλειάδης μιλά για συμμετοχή της Ξάνθης στις αποφάσεις του κεντρικού οργάνου, ωστόσο εκτιμά ότι δε θα είναι πολλοί αυτοί που θα θελήσουν να ασχοληθούν με την πώληση καπνικών ειδών. «Είναι μία απόφαση που οπωσδήποτε πλήττει το επάγγελμά μας. Αλλά, ας το κάνουν. Το κέρδος είναι ελάχιστο. Στα ακριβά τσιγάρα είναι περίπου 1,20 ευρώ η κούτα και στα πιο φθηνά 0,70-0,80 ευρώ. Στο δε καπνό, το κέρδος είναι ακόμη λιγότερο, ειδικά αν δεν πάρει κάποιος χαρτάκια και φιλτράκια», σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης, που προσθέτει ότι συνολικά έχει μειωθεί ο τζίρος των περιπτέρων.
Ο ίδιος παρατηρεί ότι οι ξανθιώτες έχουν κάνει στροφή στα πιο φθηνά τσιγάρα και τα στριφτά, λόγω της οικονομικής κρίσης. «Κάποιοι το έχουν κόψει κιόλας, ενώ άλλοι το γύρισαν… στην τράκα!», σχολιάζει. Όσο δε για την προτίμηση στα προϊόντα της ξανθιώτικης καπνοβιομηχανίας αναφέρει με νόημα: «Εμείς προσπαθούμε να προωθήσουμε τη ΣΕΚΑΠ, αυτή δε μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της. Οι άλλες εταιρίες κάνουν προβολή, δίνουν δωράκια, αλλά η ΣΕΚΑΠ, έμεινε πίσω».
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, το σωματείο περιπτερούχων Ξάνθης αριθμεί 37 μέλη, από τα οποία τα 28 έχουν ανοιχτά περίπτερα.    

Οι περιορισμοί που καταργούνται στην πώληση καπνικών προϊόντων
Με βάση την υπουργική απόφαση όσον αφορά στην πώληση καπνοβιομηχανικών προϊόντων καταργούνται οι εξής περιορισμοί:
1. Η ύπαρξη περιορισμένου αριθμού προσώπων που δικαιούνται να ασκήσουν το επάγγελμα καθώς και ο αποκλεισμός της άσκησης υπό ορισμένη εταιρική μορφή..
2. Η μέχρι τώρα απαγόρευση χορήγησης άδειας σε νομικά πρόσωπα, ημεδαπά και αλλοδαπά,
3. Η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας σε κατοικημένες περιοχές και το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα μετά πάροδο 3μήνου από την αναγγελία έναρξης ασκήσεώς του,
4. Η απαγόρευση διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένη κατηγορία επαγγελματικών εγκαταστάσεων,
5. Ο περιορισμός στον αριθμό των αδειών με βάση πληθυσμιακά κριτήρια ο περιορισμός που αφορά στην εξάρτηση της χορήγησης προσωρινών συμπληρωματικών αδειών σε τόπους παραθερισμού κατά τους θερινούς μήνες από την εκτίμηση της Διοίκησης ως προς την ύπαρξη ανάγκης εξυπηρέτησης των παραθεριστών. Στο ίδιο πλαίσιο καταργείται και ο περιορισμός που προβλέπει ότι ο συνολικός αριθμός των αδειών αυτών καθορίζεται αναλογικά με τον αριθμό των κατοίκων στους τόπους παραθερισμού.
6. ο περιορισμός που προβλέπει ότι απαιτείται η έκδοση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την πώληση καπνοβιομηχανικών προϊόντων σε μη κατοικημένες περιοχές καθώς και ο περιορισμός της παραπάνω πώλησης σε μη κατοικημένες περιοχές και σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις,
7. ο περιορισμός που προβλέπει ότι σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, η χορήγηση συμπληρωματικών αδειών εξαρτάται από την εκτίμηση της Διοίκησης ως προς την ύπαρξη της ανάγκης εξυπηρέτησης του κοινού καθώς και υπολογισμός των αδειών αυτών με βάση τον αριθμό των κατοίκων.

Οι περιορισμοί που καταργούνται στην εκμετάλλευση περιπτέρων
Όσον αφορά στην εκμετάλλευση περιπτέρων καταργούνται τα εξής:
1. ο περιορισμός της μόνιμης κατοικίας των δικαιούχων άδειας για την εκμετάλλευση περιπτέρων,
2. ο περιορισμός στον αριθμό των αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων με βάση πληθυσμιακά κριτήρια
3. η ύπαρξη περιορισμένου αριθμού προσώπων που δικαιούνται να εκμεταλλεύονται τα περίπτερα,
4. η ύπαρξη περιορισμένου αριθμού προσώπων που δικαιούνται να εκμεταλλεύονται τα περίπτερα,
5. ο περιορισμός της εκμίσθωσης μόνο από φυσικά πρόσωπα και μόνο μιας άδειας κι επιτρέπεται πλέον σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ημεδαπά και αλλοδαπά
6. ο περιορισμός της μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου προς εκμετάλλευση περιπτέρου

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…