Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αδυνατούν να ταΐσουν τα ζώα τους

Αδυνατούν να ταΐσουν τα ζώα τους

0
ktinotrofoi-web

Στα ύψη οι τιμές των ζωοτροφών. Παράσταση διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων στο υπ. Οικονομικών

Ζητούν χρηματοδότηση για την αγορά ζωοτροφών. Μειώθηκε η παραγωγή κρέατος και γάλακτος στο νομό μας

Με αίτημα αιχμής των κτηνοτρόφων να αποτελεί η στήριξη για την προμήθεια ζωοτροφών μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ αρχίζουν κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι αρχής γενομένης της παράστασης διαμαρτυρίας που έκαναν τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων – Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στις 11 πρωί – στο υπουργείο Οικονομικών διεκδικώντας χρηματοδότηση για την αγορά ζωοτροφών και ρύθμιση των δανείων προς τις τράπεζες, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής τους. Να σημειώσουμε ότι οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν ήδη περιορίσει σημαντικά την παραγωγή σιτηρών αλλά και τα αποθέματα σιτηρών για ζωοτροφές (αραβόσιτος) έχουν ως αποτέλεσμα την εκρηκτική άνοδο των τιμών τους σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο.  
Δεν μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές
Στην παράσταση διαμαρτυρίας δεν συμμετείχαν τα μέλη του συλλόγου αιγοπροπροβατοτρόφων Ξάνθης όμως ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κώστας Ζαφειριάδης., δήλωσε στο «Ε» ότι η κατάσταση είναι τραγική και αν δεν δοθεί χρηματοδότηση για την αγορά ζωοτροφών το 40% των κοπαδιών στο νομό μας θα πουληθούν αλλά δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας το πιο βέβαιο είναι ότι θα οδηγηθούν σε σφαγή μειώνοντας δραματικά το ζωικό κεφάλαιο του νομού που θεωρείται σημαντικό αφού υπολογίζεται σε 30.000 – 40.000 αιγοπρόβατα. Ήδη λόγω της μεγάλη αύξησης της τιμής των ζωοτροφών από πέρσι και λόγω των εγγενών προβλημάτων του κλάδου έχει μειωθεί κατά 10% η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος και τα 20 – 25% η παραγωγή γάλακτος και ένας νομός που ήταν αυτάρκης σε αιγοπρόβειο κρέας και ήταν εξαγωγικός τείνει να γίνει ελλειμματικός.  
Μεγάλη ζημιά κάνουν οι μεσάζοντες
«Ο κλάδος μας πλήττεται ιδιαίτερα τώρα από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών. Έχουμε φτάσει να αγοράζουμε από εμπόρους καλαμπόκι 27 – 28 λεπτά Είναι τελείως ασύμφορη για μας αυτή η τιμή και αυτό θα ανεβάσει το κόστος παραγωγής. Πολλοί από μας δεν θα έχουμε να ταΐσουμε το χειμώνα και μοιραία ή θα τα πουλήσουμε ή θα τα πάμε για σφαγή» επισημαίνει ο κ. Ζαφειριάδης αναδεικνύοντας παράλληλα το αιώνιο πρόβλημα των μεσαζόντων: «Απ’ τους παραγωγούς αγοράζουμε καλαμπόκι με 23 λεπτά και από τους εμπόρους 28 λεπτά. Ο έμπορος δίνει στον αγρότη παραπάνω από μας και έτσι αναγκαζόμαστε τελικά εμείς να το αγοράσουμε απ’ του εμπόρους και όχι από τους αγρότες με υψηλές τιμές».  
Κίνδυνος κατάρρευσης της κτηνοτροφίας
Έτσι ως λύση που αποτελεί και βασικό αίτημα των παραγωγών, με δεδομένη την υποχρηματοδότηση του τομέα, αποτελεί η αξιοποίηση της δυνατότητας εφαρμογής ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, με ένταξη σχετικού μέτρου στο υπό τροποποίηση Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για την στήριξη των κτηνοτρόφων στην προμήθεια ζωοτροφών. Παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για σημαντική μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής εξαιτίας της αδυναμίας προμήθειας απόλυτα αναγκαίων εφοδίων – κυρίως ζωοτροφών, με συνέπεια να είναι ήδη ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης της εγχώριας κτηνοτροφίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…