Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Περιζήτητη «νύφη» η ΣΕΚΑΠ

Περιζήτητη «νύφη» η ΣΕΚΑΠ

0
sekap001-empros

6 «μνηστήρες» εκ των οποίων προκρίθηκαν οι 5. Η αξιολόγηση έβγαλε έξω τα σωματεία των εργαζομένων

Στο «παιχνίδι» αμερικανικός κολοσσός και ο όμιλος Κοπελούζου. Επιμένουν ο Ηλίας Παπαδόπουλος και η τουρκική SEBA

Ανακοινώθηκε χθες από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, η λίστα και τα στοιχεία των εταιρειών που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που κήρυξε ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ κ. Νικόλαος Μαράντος. Έξι συνολικά είναι οι υποψήφιοι αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση,  προκρίνονται οι πέντε στην επόμενη φάση για να αγοράσουν το 50,36% της ΣΕΚΑΠ. Η αξιολόγηση από την Deloite έβγαλε απ’ έξω τους εργαζόμενους γιατί δεν προσκόμισαν στοιχεία όπου να διαπιστώνεται η οικονομική τους δυνατότητα να διεκπεραιώσουν τη συναλλαγή, επιβεβαιώνοντας το «Ε» που χαρακτήρισε  «πυροτέχνημα» την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα σωματεία της ΣΕΚΑΠ. 

Ευφορία στη ΣΕΚΑΠ
Ωστόσο, ο αριθμός κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός και προκάλεσε ευφορία στους κύκλους της ΣΕΚΑΠ. Συγκεκριμένα εργαζόμενοι έλεγαν στο «Ε» ότι το ενδιαφέρον είναι «πέρα απ’ αυτό που ανέμεναν» δεδομένου ότι πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό πώλησης και δεδομένων όλων των προβλημάτων της  εταιρείας.

Οι 6 μνηστήρες της ΣΕΚΑΠ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι υποψήφιοι μνηστήρες είναι οι εξής:

1. Alfa Finance Holding AD (Βουλγαρία) σε συνεργασία με την εταιρία Openmark Ltd. (Ην. Βασίλειο). Εταιρία συμμετοχών με αξία ενεργητικού άνω των € 350 εκατ.  Για τη συγκεκριμένη επένδυση θα συνεργαστεί με την εταιρία Openmark Ltd. που  διαθέτει στελέχη με σημαντική εμπειρία στον κλάδο παραγωγής τσιγάρων.

2. Damco Energy Α.Ε., εταιρία του Ομίλου Κοπελούζου, επιχειρηματικού ομίλου με σημαντική δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

3. Ηλίας Δ. Παπαδόπουλος Α.Ε. Εταιρία επεξεργασίας καπνών με έδρα στο Κιλκίς. Έχει μακροχρόνια συνεργασία με τη ΣΕΚΑΠ, ενώ συμμετείχε και στην προηγούμενη διαδικασία πώλησης.

4. Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat A.S. (Τουρκία). Έχει μακροχρόνια συνεργασία με τη ΣΕΚΑΠ, η οποία παράγει για λογαριασμό της σειρά σημάτων. Συμμετείχε και στην προηγούμενη διαδικασία πώλησης, ενώ δήλωσε ότι προτίθεται να συνεργαστεί με Έλληνα επενδυτή στη συγκεκριμένη επένδυση, εφόσον προκριθεί στην επόμενη φάση.

5. York Capital Management Global Advisors LLC (ΗΠΑ). Εταιρία Επενδυτικών Κεφαλαίων παγκόσμιου βεληνεκούς που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους US$ 14,5 δισ.

6. Σωματείο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ Α.Ε. και Σωματείο Υπαλλήλων & Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ Α.Ε.

Οι νέοι και οι παλιοί ενδιαφερόμενοι
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού της ΑΤΕ που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2011 είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εταιρίες:  1. Adris Grupa D.D. (Κροατία) 2. British American Tobacco (BAT) (Μεγ. Βρετανία) 3. Bommidala Enterprises Pvt. Ltd (Ινδία) 4. Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε. 5. Imperial Tobacco Group Plc (Μεγ. Βρετανία) 6. KT&G Corporation (Ν. Κορέα) 7. SEBA Group (Τουρκία).
Όπως γίνεται φανερό από τη σύγκριση του πρώτου και του δεύτερου διαγωνισμού  οι μόνες εταιρείες που εκδήλωσαν εκ νέου ενδιαφέρον είναι ο Ηλίας Παπαδόπουλος, και η τουρκική SEBA Group. Όλες οι υπόλοιπες δεν συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό, ενώ το φημολογούμενο υπερατλαντικό ενδιαφέρον προφανώς αφορούσε  
York Capital Management Global Advisors LLC (ΗΠΑ) μια εταιρεία κολοσσό.
Τρεις οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και 3 αλλοδαπές επιχειρήσεις, ενώ έκπληξη αποτελεί και το ενδιαφέρον του ομίλου Κοπελούζου.

Εκτός διαγωνισμού οι εργαζόμενοι
Όπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση: « Ο ειδικός εκκαθαριστής της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος A.E., με τη βοήθεια του συμβούλου πώλησης Deloitte και της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, προχώρησε στην αξιολόγηση των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν και προκρίνονται για να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας οι υποψήφιοι 1 μέχρι 5.
Σχετικά με τα δύο σωματεία των εργαζομένων, η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ αναφέρει ότι δεν ανταποκρίθηκαν όσον αφορά στην προσκόμιση στοιχείων όπου να διαπιστώνεται η οικονομική τους δυνατότητα να διεκπεραιώσουν τη συναλλαγή και να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης για τη βιωσιμότητα της Εταιρίας».

Στην επόμενη φάση
Στην επόμενη φάση θα ζητηθεί η κατάθεση οικονομικών προσφορών και έπεται η αξιολόγησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΣΕΚΑΠ ο υποψήφιος επενδυτής χρειάζεται να διαθέτει την απαιτούμενη χρηματοοικονομική ετοιμότητα, προκειμένου να προχωρήσει σε μία μίνιμουμ αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην καπνοβιομηχανία της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να ενισχύσει τις επείγουσες ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης.
Ακόμη, θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα πλάνο επενδύσεων με κόστος από 5 έως 10 εκατ. ευρώ για να κρατήσει «ζωντανή» την επιχείρηση στην «αρένα» του ανταγωνισμού, χωρίς σ’  όλα τα παραπάνω να υπολογίζεται το τι θα δώσει στην ΑΤΕ για το 50,36%.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…