Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ο τουρισμός θα μας σώσει»!

«Ο τουρισμός θα μας σώσει»!

0
eve_005-empros

Ημερίδα του ΕΒΕ Ξάνθης με αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας

Παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RECULTIVATUR στο οποίο συμμετέχει το ΕΒΕ Ξάνθης ως εταίρος 

Ο τουρισμός, ως μοχλός ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της ΑΜΘ καθώς επίσης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας που παρέχουν προοπτικές και δυνατότητες ώστε με τον κατάλληλο σχεδιασμό σε θέματα υποδομών και προβολής,  να καταστεί ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ήταν το ζητούμενο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην ημερίδα με θέμα «Τουρισμός, βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας και ελπίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», που διοργάνωσε το ΕΒΕ Ξάνθης, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στις 7μ.μ. στο «Π»,  στα πλαίσια της παρουσίασης του ευρωπαϊκού προγράμματος RECULTIVATUR, που έχει ως στόχο του την τουριστική προβολή των 5 χωρών που συμμετέχουν (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Ιταλία, Ουγγαρία),  στο οποίο το ΕΒΕ Ξάνθης είναι εταίρος. Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η ανάπτυξη  επικοινωνιακών συνεργασιών με απώτερο σκοπό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την προσέλευση τουριστών στον τόπο μας.


Μίλησαν για τουριστική ανάπτυξη
Στην ημερίδα συμμετείχαν αντιπροσωπείες των χωρών που είναι εταίροι στο πρόγραμμα οι οποίες και είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν τις δράσεις που υλοποιούν μέσω του προγράμματος στην χώρα τους, ενώ από ελληνικής πλευράς παρόντες ήταν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού της ΑΜΘ κ. Κώστας Παπακοσμάς, ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης, ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Τσεγγελίδης, ο πρόεδρο του Δ.Σ. Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τοπείρου κ. Δαλάτσης Κωνσταντίνος, η περιφερειακή σύμβουλος Ξάνθης κα Σερεφιά, ο πρόεδρος τη ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου και αρκετοί δημότες που ασχολούνται με τουριστικές δράσεις, ενώ προήδρευσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Στέλιος Μωραΐτης. Από τους ξένους εκπροσώπους ομιλητές ήταν κ. Enzo Giammarino, από τον Δήμο Lanciano (Ιταλία), κ. Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ, καθ. Alan Clarke, Πανεπιστήμιο Pannonia (Ουγγαρία), Dr. Gino Verrocchi, Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Τεράμου (Ιταλία), κ. Aziz Ciga, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εκτελεστικής Περιφερειακής Επιτροπής της Ένωσης Τούρκων τουριστικών πρακτόρων (TURSAB).
Οι προαναφερόμενοι θεσμικοί μίλησαν για τις δυνατότητες που έχει η περιοχή μας για τουριστική ανάπτυξη καθώς και για τις προσπάθειες που γίνονται για αξιοποίηση όλως αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ενώ τόσο από τον κ. Μωραϊτης όσο και ο κ. Παπακοσμάς εξήραν το έργο της κας Πέπης Στάντζιου ως προέδρου της Εταιρείας Τουριστικής προβολής και Ανάπτυξης της πρώην Νομαρχίας.

Παπακοσμάς: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η πολυπολιτισμικότητα»
Συγκεκριμένα ο κ. Παπακοσμάς σημείωσε ότι  η κρίση αντιμετωπίζεται με επιθετικές δράσεις ανάτασης και ότι είναι μεγάλο λάθος που δεν έχει αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό ο πλούτος που έχει η πατρίδα και η περιοχή μας ειδικότερα. Τόνισε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της περιοχής μας, πέραν των φυσικού κάλλους είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η πολυπολιτισμικότητα καθώς η περιοχής μας αποτελεί ένα πρότυπο αρμονικής συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών και κουλτούρων. Επεσήμανε επίσης ότι παρουσιάζει μια γεωγραφική πολυμορφία που δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη πολλών μορφών τουρισμού όπως: χειμερινός τουρισμός (Φαλακρό), παραλιακός τουρισμός (Θάσος και πλείστες παραλίες των 4 νομών), εναλλακτικός τουρισμός (Νέστος, Βιστωνίδα κ.λ.π.) καθώς επίσης και ιαματικός τουρισμός (Ελευθερών Καβάλας , Ποταμιάς, Θερμών ). Ανέφερε επίσης ως πλεονέκτημα ότι η περιοχή μας διασχίζεται από την Εγνατία ενώ υπάρχουν δίοδοι προς Βουλγαρία και Τουρκία. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχει υστέρηση σε πολλούς τομείς και ότι πρέπει να γίνουν πολλά και η έξυπνος τρόπος προβολής μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα. Έτσι κατέληξε ότι το πρόγραμμα αυτό παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Επιχειρηματικές συναντήσεις
Στον ίδιο χώρο, πριν το ξεκίνημα των εργασιών της ημερίδας, έγιναν  επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των κ.κ. Aziz Ciga και Erhan Seven, Προέδρου και Γεν. Γραμματέα, αντίστοιχα, της Ευρωπαϊκής Εκτελεστικής Περιφερειακής Επιτροπής της Ένωσης Τούρκων τουριστικών πρακτόρων (TURSAB) με τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους της Ξάνθης. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτόρων της Τουρκίας, νωρίτερα την ίδια ημέρα ξεναγήθηκαν στα κυριότερα αξιοθέατα του Νομού. Παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς και επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν παραδείγματα καλών πρακτικών που εφαρμόστηκαν σε χώρες του εξωτερικού ώστε να τις προσαρμόσουν για αποδοτικότερες δράσεις και στην περιοχή μας.

Το πρόγραμμα RECULTIVATUR 
Την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος RECULTIVATUR έκανε η υπεύθυνη Διαχείρισης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΕΒΕ Ξάνθης κα Ανθή Παναγιώτου. Όπως ανέφερε το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 2.466.750 ευρώ και έχει 4 πακέτα εργασίας. Το ΕΒΕ Ξάνθης διαχειρίζεται την «Εκπόνηση εργαλείου για την ένταξη των τουριστικών – θρησκευτικών – πολιτιστικών αξιών ως τρόποι ανάπτυξης των αστικών κέντρων, των οικισμών και των γύρω αγροτικών περιοχών». Συγκεκριμένα γίνεται μια καταγραφή των δεδομένων ενώ παράλληλα το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δράσεις κατάρτισης. Όπως επίσης και τη δημιουργία Γραφείου τουριστικής Ανάπτυξης ενώ οι δράσεις προβολής εξυπηρετούνται μέσω εκθέσεων (παρουσιάστηκαν φωτο από έκθεση στην Αθήνα), εκπαιδευτικών εκδρομών, ενώ έχει εκπονηθεί σχέδιο μάρκετινγκ. Οι συμμετέχοντες εταίροι του Επιμελητηρίου στο πρόγραμμα RECULTIVATUR που θα βρίσκονται μέχρι και την Παρασκευή στην Ξάνθη θα ξεναγηθούν και αυτοί στο Νομό Ξάνθης ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές της περιοχής μας στις χώρες τους.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…