Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα 540 € η «κορυφή» για το επίδομα θέρμανσης στην Ξάνθη

Τα 540 € η «κορυφή» για το επίδομα θέρμανσης στην Ξάνθη

0
petrelaio_thermansis3-empros

1,55-1,60 ευρώ εκτιμάται η τιμή των καυσίμων από 15 Οκτωβρίου

Μεγάλη ανησυχία στις περιοχές με «βαρύ» χειμώνα. «Το επίδομα θα βοηθήσει μόνο λίγους», λέει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Γ. Σιούτας

Έφτανε η μικρή πτώση της θερμοκρασίας για να πάρει «φωτιά» η ανησυχία και οι συζητήσεις για την επικείμενη αύξηση της τιμής των καυσίμων θέρμανσης. Οι πολίτες επιχειρούν κάθε είδους εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης με καυστήρες ξύλου ή ενεργειακούς, προκειμένου να καταφέρουν να περιορίσουν το κόστος της θέρμανσης το φετινό χειμώνα που προμηνύεται δυσκολότερος, αν υπολογίσει κανείς τα προβλήματα που ήδη παρουσιάστηκαν από πέρυσι και φέτος συνδέονται με ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα, διογκωμένα τα ελλείμματα στο οικογενειακό ταμείο και βέβαια με την εξομοίωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Ιδιαίτερη είναι η αναστάτωση στις περιοχές με «βαρύ» χειμώνα, όπου και θα απαιτηθεί μεγαλύτερη δαπάνη, ενώ ακόμη παραμένει άγνωστο πόσες πολυκατοικίες θα αποφασίσουν να βάλουν φέτος πετρέλαιο, μιας και πέρυσι σχεδόν οι μισές απέμειναν «στεγνές» και ψυχρές.

Εισοδηματικά, περιουσιακά, γεωγραφικά και ποσοτικά κριτήρια
Ωστόσο, τέλος τουλάχιστον στην αγωνία, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνοντας το τελικό σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης, τα κριτήρια και τον τρόπο που θα καταβληθεί. Η επιδότηση θα κυμανθεί από 180 μέχρι 900 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση και την περιοχή και με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ο νομός Ξάνθης συμπεριλαμβάνεται στη Β’ ζώνη, όπου το επίδομα διαμορφώνεται στα 540 ευρώ, εφόσον η κατανάλωση φτάσει στη μέγιστη τιμή των 1.800 λίτρων.
Το τελικό σχέδιο προβλέπει ότι τα κριτήρια για την επιδότηση είναι:
Εισοδηματικά. Για τον άγαμο το ετήσιο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 15.000 ευρώ, για τους έγγαμους τα 25.000 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ή 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Περιουσιακά. Η κατοικία να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. οικίας και τα 120.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τον άγαμο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.
Το ποσό. Το ποσό της επιστροφής φόρου κλιμακώνεται ανάλογα με την κατανάλωση και την περιοχή, καθώς θεσπίζεται πλαφόν κατανάλωσης και επιστρεφόμενου φόρου ανά γεωγραφική ζώνη (η χώρα χωρίζεται σε 4 γεωγραφικές ζώνες). Ειδικότερα:
Στην Α’ Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα) η μέγιστη κατανάλωση ορίζεται στα 3.000 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή φόρου στα 900 ευρώ.
Στη Β’ Ζώνη (Ευρυτανία, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα , Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες , Καβάλα, Ξάνθη , Ροδόπη, Εβρος) η μέγιστη κατανάλωση είναι 1.800 λίτρα και μέγιστη επιστροφή φόρου 540 ευρώ.
Στη Γ’ Ζώνη (Αττική (εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος , Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα) η μέγιστη Κατανάλωση είναι 1.800 λίτρα και μέγιστη επιστροφή φόρου 540 ευρώ.
Στη Δ’ Ζώνη (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη) η μέγιστη κατανάλωση ορίζεται στα 600 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή φόρου στα 180 ευρώ.
Τρόπος καταβολής. Ο φορολογούμενος θα υποβάλει αίτηση μέσω ίντερνετ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Θα καταχωρεί τα στοιχεία του τιμολογίου από την αγορά του πετρελαίου και η επιστροφή φόρου θα γίνεται εντός 14 ημερών με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Χρόνος καταβολής. Το υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πότε θα καταβληθεί το επίδομα. Πάντως, με βάση προηγούμενους σχεδιασμούς, δεν θα έχει χορηγηθεί μέχρι και τον Ιανουάριο, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή, η οποία το πιθανότερο είναι να δοθεί σε δόσεις.

Τιμή 50% πάνω και χωρίς πίστωση
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να φτάσει το 1,55-1,60 ευρώ από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και επέρχεται η εξομοίωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μας μεταφέρει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων Ξάνθης Γιάννης Σιούτας.  Αυτό θα σημάνει 50% αύξηση στο κόστος θέρμανσης, αφού πέρυσι η τιμή κυμαινόταν περίπου στο 1 ευρώ. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν τα καύσιμα θέρμανσης θα εξομοιωθούν με το 80% ή με το 100% του ειδικού φόρου του πετρελαίου κίνησης και γι’ αυτό τα πιο δυσοίωνα σενάρια επικρατούν, αν και η χώρα μας κατέχει ήδη μία από τις πρώτες θέσεις στη φορολογία των καυσίμων.
Για το λόγο αυτό, το επίδομα θέρμανσης για τους καταναλωτές θα λειτουργήσει ως μία μορφή επιστροφής φόρου, με πολλούς ήδη να εκτιμούν ότι τα ποσά που καθορίστηκαν δεν επαρκούν γι’ αυτό το σκοπό.
Ο κ. Σιούτας σχολιάζει ότι: «το επίδομα θα βοηθήσει πολύ λίγους, αφού οικογένειες με ένα υποτυπώδες εισόδημα μένουν απ’ έξω. Από την άλλη, υπάρχει και μεγάλη ανησυχία, καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή, η οποία πρέπει να γίνεται αμέσως και τοις μετρητοίς. Οι πιστώσεις κόπηκαν πλέον, κι εμείς τοις μετρητοίς πληρώνουμε τις προμήθειές μας. Είναι πολύ μεγάλα τα ποσά ανά οικοδομή για να τα πιστώσεις» και συμπληρώνει ότι η πρόταση των βενζινοπωλών είναι: «ναι στην εξομοίωση για να παταχθεί το λαθρεμπόριο, αλλά προς τα κάτω. Η αγορά θα «παγώσει» ολοκληρωτικά, αν δεν αφήσουμε και τα ελάχιστα περιθώρια ρευστότητας».   

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…