Σχόλια 07/09/2012

0

Αύξηση 50% μετά μείωση 50% ή μείωση 50% μετά αύξηση 50%, πόσα έχω;
Θωμάς Βουγιουκλής

   
Σε επιτήρηση η Ελλάδα  


Σε επιτήρηση τίθεται η χώρα μας. Κι αυτή τη φορά για έναν λόγο ιδιαίτερα προσβλητικό και ταπεινωτικό ως χώρα.
Αιτία λοιπόν είναι της νέας αυτής σφαλιάρας, ότι είμαστε στις πρώτες θέσεις της διαφθοράς!
Είμαστε πρωταθλητές δηλαδή στη μίζα, στη λαμογιά, στο λάδωμα, στο μαύρο χρήμα, στην φοροδιαφυγή, στο κλέψιμο, στην μη απόδοση φόρων, ΦΠΑ και άλλων υποχρεώσεών μας προς την Πολιτεία.
Και όλη αυτή η ιστορία της διαφθοράς βρίσκεται σε όλη την κλίμακα της κοινωνίας, αλλά περισσότερο στα υψηλά κλιμάκια π.χ. Τσοχατζόπουλος.
Η διαφθορά που έχει μπει για τα καλά στην κοινωνία μας, δεν αφήνει πλέον να προχωρήσει τίποτε ή σχεδόν τίποτε, χωρίς την παρουσία της.
Ας μην διαμαρτυρόμαστε λοιπόν για την επιβολή της επιτήρησης, γιατί είμαστε διεφθαρμένοι ως χώρα, ως λαός. Κι ας μην κατηγορήσουμε τους «άλλους» για ν’ αποφύγουμε τις ευθύνες μας.
«Ε»    

Το «ΟΧΙ» έχει και συνέπειες  


Μικρή μερίδα κατοίκων του Εχίνου αρνήθηκε να στείλει τα παιδιά της στο Νηπιαγωγείο με την αιτιολογία ότι δεν είναι δίγλωσσο. Δηλαδή, εκτός από τα ελληνικά δεν διδάσκονται και τα τουρκικά.
Δικαίωμά τους, μαγκιά τους και καμάρι τους. Όμως, η μαγκιά τους αυτή, των 22 γονιών, έχει και τις επιπτώσεις, όπως όλες οι μαγκιές: Δεν μπορούν να εγγραφούν στην Α΄ δημοτικού  σύμφωνα με το νόμο τα παιδιά αυτά.
Εκατοντάδες γονείς σ’ όλο το νομό πειθαρχούν στο νόμο και μόνον οι 22 στον Εχίνο αντιδρούν. Δικαίωμά τους.
Δικαίωμα όμως και υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο χωρίς υποχώρηση, διότι θα εκτεθεί στους περισσότερους νομιμόφρονες έναντι των 22 φανατικών-αντιδραστικών.
Η Πολιτεία δεν θα πρέπει να υποχωρήσει στην πίεση και για έναν ακόμη λόγο, που είναι και ο πλέον ουσιαστικός: Δεν προβλέπεται από καμία συνθήκη ή νόμο να υπάρχουν δίγλωσσα Νηπιαγωγεία.
Και κάτι ακόμη: Θα πρέπει κάποιοι, ελάχιστοι, να μάθουν ότι οι αποφάσεις τους έχουν και τις ανάλογες συνέπειες. Γι’ αυτό, ας μην απειλούν ότι θα γίνει χαμός.
«Ε»    

Εξύβριση – Προσβολή


Η εξύβριση και οι προσβολές* πλένουν την ψυχή από τα πάθη. Σε αυτό ας σε πείσει η φράση που χρησιμοποιείται συχνά όταν κάποιος εξυβρίζει- προσβάλλει κάποιον κατά πρόσωπο : «τον τάδε τον έλουσα». Και αυτό αποτελεί πραγματικότητα.
*Σημ. Εννοείται ότι αντιμετωπίζονται με υπομονή, ευγένεια  και χωρίς ανταπόδοση.  
Άγιος Ιωάννης της κλίμακος-Λόγος όγδοος.
Για την αντιγραφή – Ο Σχολιαστής.  

Κοινωνική αλληλεγγύη  


Στις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα και κατ’ επέκταση ο λαός, η κοινωνική αλληλεγγύη προς τους οικονομικά ευαίσθητους πολίτες είναι απαραίτητη.
Έτσι, η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου θα περιμένει στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης από το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, τις προσφορές των Ξανθιωτών.
Προσφορές που έχουν να κάνουν με καινούρια ή μεταχειρισμένα σχολικά είδη, τετράδια, μολύβια, μαρκαδόρους, στυλό, βοηθήματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Είναι βέβαιο, όπως έγινε πέρυσι σε άλλον τομέα, ότι οι Ξανθιώτες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό της ανθρώπινης αλληλεγγύης.
«Ε»      

Κατάντια της ελληνικής τηλεόρασης  


Ανοίγοντας κανείς την τηλεόρασή του μετά τις 9 το βράδυ, θα διαπιστώσει ότι ομιλείται σχεδόν αποκλειστικά η τουρκική γλώσσα.
Ξεχνάει κανείς ότι βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά νομίζει ότι είναι στη γειτονική μας χώρα. Τα τρία μεγαλύτερα κανάλια της χώρας, MEGA, ANT και ALPHA προβάλλουν την ώρα αυτή της υψηλής θεαματικότητας παράλληλα τρεις τουρκικές σειρές.
Δεν θα θέλαμε να σχολιάσουμε την αισθητική και το επίπεδο των σειρών αυτών αλλά το γεγονός ότι τελευταία δεν βλέπουμε τίποτε καινούριο στα κανάλια αυτά, πλην τουρκικών σειρών και κακόγουστων διαφημίσεων γνωστής αλυσίδας καταστημάτων σχολικών ειδών.
Είναι πραγματική κατάντια  της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Ευτυχώς υπάρχει και η κρατική τηλεόραση που είναι πραγματικά όαση στην τηλεοπτική ερημιά…    

 
Σοφίας γεύσεις  


Στο Σούνιο. Σε ένα χώρο που θυμίζει ιατρικά εργαστήρια, και κάτι περισσότερο, τα ζυμαρικά της Ξάνθης αποκτούν πολλαπλασιαστικά μεγαλύτερη φήμη από την κυρία Σοφία Σεβαστού Κωνσταντινίδου.
Προϊόντα συνυφασμένα με την παράδοση, εναρμονισμένα με τον εκσυγχρονισμό έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό στην τοπική αγορά και τους χώρους διέλευσης επισκεπτών (ξενώνες, ξενοδοχειακές μονάδες).
Σοφία, πάντα άξια!
Σ.Α.              

Δέσμευση περιουσιών από το ΣΔΟΕ  


Στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και ακινήτων 121 φυσικών προσώπων και εταιρειών που ενέχονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, προχώρησε το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν τη δράση φυσικών προσώπων και εταιρειών τα προηγούμενα οικονομικά έτη, όπου και διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, είτε από εικονικά τιμολόγια είτε από μη έκδοση παραστατικών και μη απόδοση ΦΠΑ.
Στους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανοίχθηκαν εντοπίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς και ξένο συνάλλαγμα, τα οποία και δεσμεύτηκαν υπέρ του δημοσίου, ενώ εκκρεμεί το άνοιγμα και άλλων λογαριασμών που σχετίζονται με τις υποθέσεις.
Επίσης, κατασχέθηκαν ως προϊόντα φοροδιαφυγής πολυτελή ακίνητα, μετοχές στα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Νέας Υόρκης καθώς και επενδύσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες.
«Η ανοχή σε όσους φοροδιαφεύγουν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, τελείωσε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. «Το ΣΔΟΕ έχει λάβει συγκεκριμένες εντολές να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος και τελικά τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή κρίση. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους».    

Οξύ κοινωνικό ζήτημα  


Καταγγελία για περιστατικό που σημειώθηκε στο νοσοκομείο της Ξάνθης έφτασε από συμπολίτη στην εφημερίδα μας, που αναδεικνύει για ακόμη μια φορά ένα οξύ κοινωνικό ζήτημα της περιοχής. Το περιστατικό αφορά δύο κατοίκους του Δροσερού που διαπληκτίστηκαν με άνδρες της εταιρίας security του νοσοκομείου και μάλιστα τους απείλησαν με μαχαίρι άνευ σοβαρής αφορμής, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στην είσοδο του νοσοκομείου. Ο ίδιος συμπολίτης έκανε και λόγο για χλιαρή αντιμετώπιση από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου, ώστε να χαμηλώσουν οι τόνοι, στάση που όμως διαιωνίζει το πρόβλημα, αφού δεν αποθαρρύνει αυτού του είδους τις εκτονώσεις.
Από πλευράς της αστυνομίας δεν επιβεβαιώθηκε κάποια σύλληψη για το συμβάν, ωστόσο αυτού του είδους τα περιστατικά είναι καθημερινό φαινόμενο για την αστυνομία, η οποία γνωρίζει και ονομαστικά τους… συνήθεις υπόπτους που πρωταγωνιστούν τις περισσότερες φορές.
Το ζήτημα είναι ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι μεν καίριος, αλλά και η αστυνομική επέμβαση από μόνη της δεν μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο, αφού μετά τη σύλληψη αφήνονται ελεύθεροι να επαναλαμβάνουν τις ίδιες συμπεριφορές. Ωστόσο, η αύξηση στην εμφάνιση ανάλογων περιστατικών αρχίζει και δημιουργεί ρατσιστικές εκδηλώσεις από την πλευρά των πολιτών και αυτό είναι το ζήτημα ουσίας στο οποίο πρέπει να ενσκήψει η Πολιτεία (τρέχα γύρευε) και κυρίως οι τοπικές αρχές.
Ε.Δ.  

Επιφυλακή για τους… θερμόαιμους  


Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις της Ξάνθης, λόγω της διεξαγωγής των Γιορτών παλιάς Πόλης αυτές τις ημέρες. Κατά το παρελθόν, η αστυνομία επενέβη σε ουκ ολίγες περιπτώσεις λόγω συμπλοκών μεταξύ ατόμων που «το τσούξαν» λίγο παραπάνω στα στέκια των συλλόγων με το κρασί να ρέει άφθονο και να καταναλώνεται υπερβολικά. Φέτος τα περιστατικά είναι σημαντικά μειωμένα, αν και η αστυνομία δέχθηκε κάποιες κλήσεις, όμως μεγαλύτερη «κινητικότητα» αναμένεται στην κορύφωση των γιορτών σήμερα και αύριο.
Ε.Δ.  

Απεργία στην εξεταστική  


Τη Δευτέρα το μεσημέρι στις 12, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση θα αποφασίσουν τα μέλη ΔΕΠ της Πολυτεχνικής αν θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΠΟΣΔΕΠ, διαμαρτυρόμενη για τις περικοπές των μισθολογίων των ακαδημαϊκών. Προηγήθηκε μία συνάντηση την Τετάρτη, ωστόσο δεν πάρθηκε απόφαση. Πάντως, η επικείμενη κινητοποίηση έχει εισπράξει κριτική και από μέλη του ακαδημαϊκού κύκλου και εντός Ξάνθης και πανελλαδικά με το επιχείρημα ότι, το μόνο που θα επιτύχει είναι να ζημιώσει τους ίδιους τους φοιτητές κατά τη διεξαγωγή της εξεταστικής περιόδου.
Ε.Δ.    

Προκλήσεις  


Συνέχεια δίνεται στη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού που μίλησε για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για κρίση στην Αθήνα, εξαιτίας της εν λόγω τοποθέτησης. Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημείωσε: «Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ορθά αναφέρεται σε Έλληνες Πολίτες. Πολίτες που ζουν αρμονικά ενταγμένοι στην ευρωπαϊκή μας Δημοκρατία, σε καθεστώς ισονομίας, ισοπολιτείας και πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων τους. Όμως, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφέρεται και σε «τουρκική μειονότητα», κάτι που δεν υπάρχει στις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες ο ίδιος επικαλείται. Η συνέπεια προς τα συμβατικά κείμενα και ο αμοιβαίος σεβασμός είναι βασικά συστατικά για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης».
Τέτοιου είδους δηλώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της γείτονος, ενισχύουν το τεταμένο κλίμα και αποτελούν «τροφή» για τις φωνές των «πατριωτών», αλλά δημιουργούν και προβληματισμό σε όσους εργάζονται κοπιωδώς για την κατάκτηση αυτής της ισονομίας και ισοπολιτείας που επικαλείται το ελληνικό ΥΠΕΞ (που κατά τα άλλα περιορίζεται σε «διευκρινιστικές δηλώσεις).
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…