Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής σε μικρές επιχειρήσεις

Δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής σε μικρές επιχειρήσεις

0
28hs_oktovriou-empros

Σε 860 επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που υλοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ

Ενημέρωση των επαγγελματιών από την ΟΕΒΕΞ. Σ. Τσιακίρογλου: «Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε περισσότερες επιχειρήσεις»

Συνδρομή στις μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχεδιάζει και προωθεί άμεσα το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ με δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, ώστε αφενός να διαγνώσουν τις αδυναμίες τους και αφετέρου να τις αντιμετωπίσουν αξιοποιώντας αναπτυξιακές δυνατότητες και λαμβάνοντας πληροφορίες για τρέχοντα ζητήματα.
Πρόκειται για την υλοποίηση της πράξης «Δίκτυο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας για τις Μικρές Επιχειρήσεις» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας (ΕΣΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους. Αφορά σε μια πρωτοβουλία της ΓΣΕΒΕΕ που επιδιώκει να βρεθεί δίπλα στον μικρό επιχειρηματία μέσα στο ιδιαίτερα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον που βιώνει καθημερινά. Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 και ο προβλεπόμενος αριθμός των επιχειρήσεων που θα εξυπηρετήσει ανέρχεται στις 860 σε όλη την επικράτεια.
Οι κατά τόπους ΟΕΒΕ έχουν αναλάβει αυτό το διάστημα να ενημερώσουν τις μικρές επιχειρήσεις των σωματείων τους, να εντοπίσουν το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δεχτούν, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, υψηλού επιπέδου συμβουλευτική υποστήριξη σε σημαντικά πεδία της επιχειρηματικής τους καθημερινότητας. Όπως σημειώνει και η ίδια η ΓΣΕΒΕΕ, η επιτυχής υλοποίηση του έργου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κινητοποίηση και το ενδιαφέρον των συνδικαλιστικών φορέων της και στην αντίστοιχη ανταπόκριση των επιχειρήσεων-μελών τους.

Προσπάθεια να διευρυνθεί ο αριθμός των ωφελούμενων
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών μικρών επιχειρήσεων, αφού αφορά σε δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες από έμπειρους και εξειδικευμένους επιχειρηματικούς συμβούλους και υπογραμμίζει ότι η λειτουργία του ξεκινά άμεσα, χωρίς καθυστέρηση. Ακόμη, δίνει βαρύτητα στην προσπάθεια που θα γίνει να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελούμενων επιχειρήσεων, αφού όπως εξηγεί, τα προβλήματα στις μικρές επιχειρήσεις είναι πολλά, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός όσων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Εφόσον πρόκειται για 860 ωφελούμενες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα εκτιμάται ότι μόλις 4-5 θα ενταχθούν στο πρόγραμμα από την Ξάνθη, πράγμα που συνιστά αξιοσημείωτη, αλλά περιορισμένη στήριξη στο τοπικό επιχειρείν.
Η πρόθεση αυτή θα εκδηλωθεί και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ στις 22 Ιουλίου, όπου θα συμμετέχει και ο κ. Τσιακίρογλου.

Τι υπηρεσίες ενίσχυσης προβλέπει το πρόγραμμα
Σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου, θα παρασχεθούν δωρεάν για τις ωφελούμενες επιχειρήσεις, εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες που αφορούν αρχικά στη διάγνωση και σε δεύτερο στάδιο στην παρέμβαση-καθοδήγηση για την αντιμετώπιση αδυναμιών ή την αξιοποίηση αναπτυξιακών δυνατοτήτων της επιχείρησης. Παράλληλα, θα παρέχονται υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης πάνω σε τρέχοντα θέματα επιχειρηματικότητας (π.χ. ενημέρωση για προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων).
Οι υπηρεσίες εστιάζονται στην υποστήριξη των πολύ μικρών και μικρών βιοτεχνικών, εμπορικών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, οι οποίες είτε δεν έχουν την (οικονομική κυρίως) δυνατότητα για συμβουλευτική υποστήριξη, είτε δεν έχουν προσδιορίσει επαρκώς τις ανάγκες τους και δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν προκειμένου να ενημερωθούν, να δεχθούν υπηρεσίες συμβουλευτικής και στη συνέχεια να λάβουν αποφάσεις και μέτρα για την επιβίωση και βελτίωση των λειτουργιών και των επιχειρηματικών επιδόσεων της οικονομικής μονάδας.
Τα θεματικά πεδία στα οποία θα εκταθεί η συμβουλευτική υποστήριξη έχουν καθοριστεί μετά από σχετική έρευνα διερεύνησης αναγκών των μικρών επιχειρήσεων και επικεντρώνονται στα σημαντικότερα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων (π.χ. προγραμματισμός, οργάνωση, διοίκηση προσωπικού, μάρκετινγκ, θέματα ποιότητας, υγιεινή και ασφάλεια εργασίας κ.α.).
Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από έμπειρους και εξειδικευμένους επιχειρηματικούς συμβούλους που έχουν ενταχθεί, κατόπιν σχετικής διαδικασίας, στο Μητρώο συμβούλων του Δικτύου, το οποίο εκτείνεται σε όλη την επικράτεια.
Η τυπική έναρξη του έργου θα γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Με την έναρξη του έργου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλούν για περισσότερες πληροφορίες στο  210 8837188 (κκ. Ηλίας Γεωργόπουλος και Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης) ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δικτύου (www.diktyo.imegsevee.gr).  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…