Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Υπό «κατάρρευση» το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Υπό «κατάρρευση» το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

0
ilektroniki_syntagografisi-empros

Καθημερινός «πονοκέφαλος» για γιατρούς και φαρμακοποιούς

Ζητούν από τους ασθενείς να ξαναπάνε για να γραφτεί και να εκτελεστεί η συνταγή μόλις επανέλθει το σύστημα. «Για παιχνίδι συμφερόντων εταιριών» κάνει λόγο ο Μ. Σαββίδης

Από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που συνοδεύτηκε από όλες τις μεγαλόστομες και διθυραμβικές δηλώσεις για εξομάλυνση και έλεγχο του συστήματος ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης, παρουσίαζε προβλήματα, τα οποία δεν υποχώρησαν ούτε μετά την αναβάθμιση που εφαρμόστηκε πριν από λίγους μήνες.
Ο «πονοκέφαλος» των γιατρών και των φαρμακοποιών είναι καθημερινός, αφού πολλές φορές της ημέρα, τις ώρες αιχμής, η πλατφόρμα «πέφτει», με αποτέλεσμα να υφίστανται διπλή ταλαιπωρία και οι ασφαλισμένοι.
Από την πλευρά τους οι γιατροί ζητούν την κατανόηση των ασφαλισμένων και τους καλούν να ξαναέρθουν για να καταγραφεί η συνταγογράφηση ηλεκτρονικά όταν το σύστημα θα έχει επανέλθει, οι δε φαρμακοποιοί υπολογίζουν την εισφορά του ασφαλισμένου μέσω του δικού τους προγράμματος και «περνούν» την εκτέλεση της συνταγής στο σύστημα μετά το μεσημέρι, όταν δεν υπάρχει φόρτος και το πρόγραμμα λειτουργεί. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί ακόμη λόγω της αδυναμίας χρήσης του διαδικτύου σε υγειονομικές μονάδες που βρίσκονται στα χωριά, σε ορεινά και πεδινά σημεία της Ξάνθης, αφού συνδέονται μέσω του δήμου και πολλές φορές δεν υπάρχει γραμμή ή δε λειτουργεί σωστά.

Χειρόγραφο και σφραγίδα όταν «πέφτει» το σύστημα
Την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος παραδέχθηκε και ο ΕΟΠΥΥ που προσπαθεί να συνδράμει στη διευκόλυνση της κατάστασης και σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Επειδή έχουμε παρατηρήσει ότι η νέα εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ συχνά εμφανίζει προβλήματα λειτουργίας, στο εξής οι Διευθυντές των Υγειονομικών Μονάδων θα τηρούν βιβλίο, όπου θα καταγράφονται τα προβλήματα και οι ώρες που το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι εκτός λειτουργίας, λόγω μεμονωμένης ή γενικής πτώσης. Στις περιπτώσεις που το σύστημα είναι εκτός λειτουργίας, οι γιατροί θα συνταγογραφούν χειρόγραφα και οι συνταγές θα φέρουν  στο πίσω μέρος σφραγίδα με την ένδειξη « το σύστημα είναι εκτός λειτουργίας». Την ευθύνη για την πιστή τήρηση των ανωτέρω έχουν οι Διευθυντές των Υγειονομικών Μονάδων».

Κενά στον έλεγχο και την ασφάλεια από το σύστημα
Η συνεχής υποχώρηση του συστήματος οφείλεται στις περιορισμένες του δυνατότητες, αφού μπορεί να υποστηρίξει 40.000-50.000 συνταγές την ημέρα, ενώ καταγράφονται περίπου 500.000, εξηγεί ο πρόεδρος των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών της Ξάνθης Ματθαίος Σαββίδης, που μιλά με απογοήτευση για την εν γένει διαχείριση του ζητήματος της Υγείας στη χώρα, χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποία είναι οι ελλείψεις στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφης. «Είναι ένοχο, γιατί διακυβεύονται συμφέροντα εταιριών και συμφωνίες, αλλά και διάτρητο το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αφού δεν είναι δυνατός ο εκτενής έλεγχος και δεν υπάρχει ασφάλεια στα θέματα προσωπικών δεδομένων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά που μπορούν να ‘αξιοποιηθούν’ από επιτήδειους», αναφέρει ο κ. Σαββίδης, που προσθέτει ότι: «δίνει την αίσθηση ότι όλα έγιναν στο ‘πόδι’, όπως και ο ΕΟΠΥΥ και η προώθηση των γενόσημων φαρμάκων».
Επίσης, ο ίδιος σημειώνει ότι οι γιατροί λόγω των συνεχών προβλημάτων ωθούνται στη χειρόγραφη συνταγογράφηση, που όμως τους αναγκάζει να δίνουν και 1 ευρώ ανά συνταγή στον φαρμακοποιό, καθότι ο τελευταίος θα εισάγει τη συνταγή στο σύστημα.

Αναβαθμίσεις με καθυστερήσεις και χωρίς αποτέλεσμα
Για την ταλαιπωρία πρωτίστως των ασφαλισμένων, αλλά όλων των εμπλεκόμενων του κλάδου μιλά και η πρόεδρος των φαρμακοποιών Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα, που σχολιάζει ότι καταναλώνουν συνεχώς χρόνο για βελτιώσεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ομοίως εκτιμά ότι θα συμβεί και στην περίπτωση της τήρησης βιβλίων και χρήσης της ειδικής σφραγίδας.
Αναφέρεται επίσης στο πρόβλημα που παρουσιάζεται με την έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο σε ορισμένα αγροτικά ιατρεία ανά το νομό, τα οποία αδυνατούν να συνταγογραφήσουν ηλεκτρονικά.

Στηρίζουν αν λειτουργεί σωστά
Πάντως, τόσο ο κ. Σαββίδης, όσο και η κ. Κάλφα υπογραμμίζουν ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εφόσον επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία του αποτελεί μία «ασπίδα» για το Σύστημα Υγείας που στηρίζουν και γιατροί και φαρμακοποιοί. «Αποτελεί το μόνο τρόπο για να ελεγχθεί με ποιες εταιρίες συνεργάζεται ο κάθε γιατρός, πόσες συνταγές καταγράφει και την ποιότητα των συνταγών που επιλέγει», σημειώνει η κ. Κάλφα, εκφράζοντας σοβαρή επιφυλακτικότητα για το κατά πόσο θα καταφέρει το σύστημα να νοικοκυρευτεί.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…