Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πίσω στη ΔΕΗ οι πελάτες “Energa” και “Hellas Ρower”

Πίσω στη ΔΕΗ οι πελάτες “Energa” και “Hellas Ρower”

0
dei

Από 25 Ιανουαρίου τους παρέχει αυτόματα ρεύμα η ΔΕΗ

Προθεσμία μέχρι 25 Απριλίου για να ξαναγυρίσουν στη ΔΕΗ ή σε άλλο πάροχο. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων ή να το εξοφλήσουν στην Εφορία

Το δρόμο της επιστροφής στη ΔΕΗ παίρνουν και δεκάδες ξανθιώτες ανάμεσα στους 200.000 περίπου οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, που είχαν ως παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας τις εταιρίες “Energa” και “Hellas Ρower”.
Οι εταιρείες του επιχειρηματία Βασίλη Μηλιώνη («Hellas Power», πρώην «Aegean Power», συμφερόντων Μελισσανίδη) και του Αριστείδη Φλώρου («Energa») που φιλοδοξούσαν να αποτελέσουν το «αντίπαλον δέος» προς τη ΔΕΗ, φέρονται να πούλησαν τις μετοχές τους στο ρωσοαραβικών συμφερόντων fund «Worldwide Energy», ενώ οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους δεσμεύτηκαν, μετά από εντολή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Οι δύο πάροχοι δεν κατέβαλαν οφειλόμενα ποσά ύψους 27 εκατ. ευρώ στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ), με αποτέλεσμα να χάσουν το δικαίωμα να προχωρούν σε αγοραπωλησίες, να εξάγουν και να εισάγουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Τι να κάνουν τώρα οι καταναλωτές
Από τις 25 Ιανουαρίου, για τους πελάτες των δύο εταιριών, η προμήθεια ρεύματος γίνεται αυτόματα από τη ΔΕΗ, που είναι ο Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου. Έτσι, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να έχουν αδιάλειπτη τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα και δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης. Ο λογαριασμός θα τους σταλεί μαζί με αυτόν του τέλους της ΕΡΤ, που λάμβαναν και όταν ήταν πελάτες στις ιδιωτικές εταιρείες. Ωστόσο, οι εν λόγω καταναλωτές έχουν προθεσμία έως τις 25 Απριλίου, δηλαδή τρεις μήνες προκειμένου να επιστρέψουν στη ΔΕΗ ή να επιλέξουν κάποιον άλλο ιδιωτικό πάροχο.

Απαραίτητα δικαιολογητικά
Σε περίπτωση που επιλέξουν οι πρώην πελάτες “Energa” και “Hellas Ρower” τη ΔΕΗ, θα πρέπει να προσέλθουν σε ένα υποκατάστημα της εταιρείας με έναν παλιό λογαριασμό (όπου φαίνεται ο αριθμός παροχής), την ταυτότητα, το ΑΦΜ τους και το συμβόλαιο εκμίσθωσης (για τους ενοικιαστές). Επίσης, είναι σημαντικό να προσκομίσουν απόδειξη πληρωμής του φόρου ακινήτων ή αν δε το έχουν πληρώσει να το καταβάλουν στην Εφορία και με αυτό το αποδεικτικό να προσέλθουν στη ΔΕΗ.
Άμα τη επιστροφή τους στη ΔΕΗ, οι καταναλωτές πληρώνουν την προκαταβολή έναντι κατανάλωσης (που θα τους επιστραφεί, αν αλλάξουν ξανά πάροχο). Για τους οικιακούς χρήστες τιμολογίου Γ1, το ποσό αυτό υπολογίζεται σε 0,56 ευρώ/ τετρ. μέτρο για μονοφασική παροχή και σε 77 ευρώ/ τετρ. μέτρο για τριφασική.

Αρκετές οι περιπτώσεις και στην Ξάνθη
Ξανθιώτες που εμπίπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις ρωτούν τι πρέπει να κάνουν τώρα για να συνεχίσει απερίσπαστα η ηλεκτροδότηση οικιών και επαγγελματικών- βιομηχανικών τους χώρων. Ο εμπορικός διευθυντής του υποκαταστήματος της ΔΕΗ στην Ξάνθη, σημειώνει ότι μέχρι τώρα εμφανίστηκαν αρκετές περιπτώσεις και στην Ξάνθη και ο κόσμος ζητά διευκρινίσεις. Ακόμη, σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 90% των καταναλωτών από παρόχους ιδιωτικών εταιριών είχαν συμβληθεί με τις δύο αυτές εταιρίες.

Δικαίωση από ΣτΕ για τις καταγγελίες σχετικά με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
Εν τω μεταξύ, με πρόσφατη απόφαση, δικαιώνει τις εταιρείες Energa και Hellas Power απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 469/12), σχετικά με τις καταγγελίες που είχαν κάνει ότι ο ΔΕΣΜΗΕ χρέωνε λανθασμένα τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας τα έτη 2009 – 2010 – 2011. Η απόφαση μεταφράζεται σε επιστροφή από τον ΔΕΣΜΗΕ ποσού 40 εκατ ευρώ για την Energa Power Trading και άλλων 30 εκατ. ευρώ για την Hellas Power. Αυτό το ποσό διεκδικούσαν οι δύο εταιρείες, γεγονός που προσδίδει αυξημένη σημασία στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς τα ποσά για τα οποία τους απαγορεύθηκε η δυνατότητα εκπροσώπησης πελατών ήταν σημαντικά χαμηλότερα.
Οι δύο εταιρείες παραδέχονται την ύπαρξη των λογαριασμών θεωρώντας τους νόμιμους και ο νέος μέτοχος των εταιρειών, το fund Worldwide Energy έχει δηλώσει πως θα κινηθεί  δικαστικά και θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του, προκειμένου να προσβάλει τις αποφάσεις διαγραφής των εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ωστόσο, αναμένεται συνέχεια, αφού η αρχή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς των δύο εταιρειών με την αιτιολογία ότι εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντί να το αποδίδουν στη ΔΕΗ και στο ΔΕΣΜΗΕ, τα χρήματα αυτά κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, ενώ η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Εκτός από τις οφειλές ΥΚΩ για τις οποίες δικαιώθηκαν, οι δύο εταιρείες διεκδικούν  40 εκατ. ευρώ για το 2011 από την υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών τους και 30 εκατ. ευρώ από τον μη υπολογισμό της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που ανέβαζε την Οριακή Τιμή Συστήματος κατά 10%.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…